Έτοιμη η συμβιβαστική λύση

Έτοιμη η συμβιβαστική λύση

Άλλος ένας λόγος από τους πολλούς που θα επικρατήσει η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ είναι γιατί ήδη εν μέρει υφίσταται. Θα αναφέρω πράγματα που θεωρώ πως είναι λίγο-πολύ γνωστά αλλά επειδή πολλοί Νεοταξίτες είναι ανιστόρητοι, αγεωγράφητοι και γενικά αμόρφωτοι παλιάνθρωποι, πιθανώς να μην τα γνωρίζουν. Να επαναλάβω την πρόταση συμβιβασμού της Αντί - ΝΤΠ για 10 + 2 γκρουπ χωρών.

α/α

Γκρουπ χωρών

Εκατ.

α/α

Γκρουπ χωρών

Εκατ.

1

Βόρειας Αμερικής

487

7

Νότιας Υποσαχάριας Αφρικής

500

2

Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

487

8

Νότιας Κεντρικής Ασίας

427

3

Δυτικής Ευρώπης

431

9

Βόρειας Ανατολικής Ασίας

500

4

Ανατολικής Ευρώπης

427

10

Νότιας Ανατολικής Ασίας

500

5

Αραβικών χωρών

470

11

Ινδία

1.420

6

Βόρειας Υποσαχάριας Αφρικής

500

12

Κίνα

1.450

Το γκρουπ της Βόρειας Αμερικής ήδη υφίσταται από το 1994 που υπογράφηκε η NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου). Η ιδέα είχε ξεκινήσει από το 1980, με τον Ρέγκαν. Ο Τραμπ έκανε κάποιες αλλαγές στην συμφωνία και υπεγράφη νέα μεταξύ ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού. Στην Κεντρική και Νότια Αμερική υπάρχουν τρία γκρουπ, MERCOSUR, Andean Community και PARLACEN.

Το πιο μεγάλο είναι το MERCOSUR που υπάρχει από το 1991 και περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής. Συμπληρώνεται από την Κοινότητα των Άνδεων (Andean Community) που υφίσταται από το 1996. Μαζί τα δύο «πιάνουν» όλη την Νότια Αμερική. Το Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής (PARLACEN) ξεκίνησε το 1991.

MERCOSUR, Andean Community και PARLACEN μαζί κάνουν το γκρουπ 2 της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Δεν χρειάζεται να διαλυθούν τα υφιστάμενα γκρουπ αλλά απλώς να ενωθούν σε ένα μεγαλύτερο υπέρ - γκρουπ. Το γκρουπ 1, της Βόρειας Αμερικής είναι έτοιμο και στο γκρουπ 2, το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσουν ένα υπέρ - γκρουπ από MERCOSUR, Andean Community και PARLACEN.

Ο Σύνδεσμος Αραβικών χωρών (League of Arab States) δημιουργήθηκε το 1945. Το Συμβούλιο της Αραβικής Οικονομικής Ενότητας ξεκίνησε το 1964, μετά από συμφωνία που έγινε το 1957. H Ένωση Αραβικού Μαγκρέμπ (Arab Maghreb Union) ιδρύθηκε το 1988 αλλά η ιδέα υπήρχε τριάντα χρόνια πριν. Περιλαμβάνει αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) υφίσταται από το 1981 και αποτελείται από αραβικές χώρες της Δυτικής Ασίας. Μαζί η Ένωση Αραβικού Μαγκρέμπ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου απαρτίζουν σχεδόν όλο το γκρουπ 5 των Αραβικών χωρών. Και πάλι δεν χρειάζεται να διαλυθούν τα γκρουπ αλλά να συνασπιστούν σε ένα μεγαλύτερο γκρουπ.

Στην υπόλοιπη Αφρική υφίστανται τέσσερα γκρουπ, ECOWAS, ICAD, CEMAC, SADC. Αν ενωθούν ανά δύο δημιουργούν περίπου τα γκρουπ της Βόρειας Υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Υποσαχάριας Αφρικής. Εναλλακτικά μπορεί να είναι Δυτική Υποσαχάρια Αφρική και Ανατολική Υποσαχάρια Αφρική. Ερχόμαστε τώρα στο τεράστιο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και γενικότερο.

Τα γκρουπ που αναφέραμε μέχρι στιγμής έχουν πληθυσμό περίπου 450 - 500 εκατομμύρια. Θεωρητικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει Ρωσία και Λευκορωσία. Είναι χώρες που έχουν πολύ στενούς φυλετικούς, πολιτισμικούς, ιστορικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς δεσμούς με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ρωσία έχει παρουσία αιώνων στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Αν θεωρητικά δημιουργούνταν μια τέτοια Ένωση, θα είχε πληθυσμό πάνω από οκτακόσια εκατομμύρια.

Δεν θα μπορούσε να μείνει η Τουρκία απέξω. Έτσι αυτή η δυνητική Ένωση, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με τα άλλα γκρουπ, ως προς τον πληθυσμό. Για αυτό σπάει σε δύο γκρουπ, της Δυτικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ευρώπης που είναι περίπου ίσα σε πληθυσμό με τα υπόλοιπα. Εκτός του πληθυσμού, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Οι ΗΠΑ πιθανώς να μην δέχονταν ένα τέτοιο γκρουπ, με την Ρωσία εντός και τις ΗΠΑ εκτός.

Στην Ασία θα χρειαστεί κάποιο fine tuning - ρυθμίσεις λεπτομερειών. Υφίσταται o Σύνδεσμος Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Νότιο-Ασιατικός Σύνδεσμος Περιφερειακής Συνεργασίας (SAACR) και το Φόρουμ Νησιών Ειρηνικού (Pacific Islands Forum). O SAACR περιλαμβάνει την Ινδία και ένα τμήμα του γκρουπ 8. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις ώστε να προκύψουν τα γκρουπ 8 - 9 - 10. Εκεί μπορεί να καθυστερήσουν. Δεν σημαίνει πως εμείς θα πρέπει να καθόμαστε και να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Τα γκρουπ 1 έως 7 είναι σχεδόν έτοιμα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην Ευρώπη, με κάτι Μητσοτάκηδες και κάτι Μακρόν. Έχουν μείνει δεκαετίες πίσω και εμμένουν σε ένα βλακώδες σχέδιο που δημιούργησε άπειρα προβλήματα και απέτυχε οικτρά. Ενώ θα μπορούσε η Ελλάδα να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, εξαιτίας του Μητσοτάκη και κάποιων άλλων σαν και αυτόν που κουβαλάνε τα ίδια μυαλά, η Ελλάδα θα είναι ουραγός και θα δεχτεί αυτό που άλλες πρωτοπόρες χώρες θα έχουν αποφασίσει.

Στο τέλος θα επικρατήσει η συμβιβαστική λύση της Αντί - ΝΤΠ διότι είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη. Ο Μητσοτάκης και οι άλλοι σκληροπυρηνικοί Νεοταξίτες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας καθυστερούν από το να περάσουμε την Γαλλία σε οικονομικό επίπεδο. Το σχέδιο είναι έτοιμο, με εγγυημένη επιτυχία και λεπτομερέστατο. Με τις χαζομάρες που κάνουν, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να το φάνε το κεφάλι τους, στο τέλος.

Ευάγγελος

Scroll to Top