Σπονδυλωτή ευέλικτη λύση

Σπονδυλωτή ευέλικτη λύση

Στη συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ, η Δυτική Ευρώπη θα διαχωριστεί από την Ανατολική. Θα αποτελέσουν χωριστά γκρουπ. Διότι αν δεν γίνει αυτό, θα γίνει το ΜΠΡΑΦ. Ο διαχωρισμός δεν σημαίνει πλήρη αποξένωση. Θα μπορούσε να συμβεί και αυτό αλλά θα μπορούσαν η Δυτική και η Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία να αναπτύξουν πολύ στενές σχέσεις ώστε να είναι σχεδόν σαν ένα γκρουπ.

Βέβαια αυτό δεν ισχύει μόνο για τα δύο αυτά γκρουπ αλλά για οποιαδήποτε δύο γκρουπ. Όμως το γεγονός πως βρίσκονται κοντά γεωγραφικά και επίσης επειδή δεκατρείς χώρες της μελλοντικής Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκονται τώρα στο ίδιο γκρουπ (την ΕΕ) με δεκατέσσερις της μελλοντικής Δυτικής Ευρώπης, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Η πρόταση της Αντί-ΝΤΠ, είναι μια ευέλικτη συμβιβαστική λύση. Αν αυτά τα τέρατα οι Νεοταξίτες, εμμένουν στην χαζομάρα τους, υπάρχει η δυνατότητα. Τι ήθελαν να κάνουν αυτοί οι παλιάνθρωποι; Ήθελαν να κάνουν τέσσερις ηπειρωτικές Ενώσεις : Ευρωπαϊκή, Αμερικανική, Αφρικανική, Ασιατική. Η συμβιβαστική λύση που προτείνει η Αντί-ΝΤΠ, δίνει αυτή την δυνατότητα.

Η βλακεία αυτή έγινε επειδή η αρχική ιδέα ήταν για Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευρωπαϊκής προέλευσης χαζομάρα. Στην συνέχεια είπαν οι βλάκες οι Νεοταξίτες να την επεκτείνουν στις υπόλοιπες ηπείρους (Ασία, Αμερική, Αφρική) χωρίς να μπουν στον κόπο να ελέγξουν τους πληθυσμούς και να αντιληφθούν τις μεγάλες διαφορές. Η Ευρώπη έχει 750 εκατομμύρια ενώ η Ασία τουλάχιστον 4.500 εκατομμύρια (4,5 δις).

Μιλάμε για ηλίθιους με πιστοποιητικό και σφραγίδα. Επίσης υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια εντός των ηπείρων, από όλες τις απόψεις. Ενώ στην συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ, παρατηρείται σχετική ομοιογένεια. Πάντως δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο το σχέδιο της ΝΤΠ, με ηπειρωτικούς συνασπισμούς γκρουπ χωρών. Επαναλαμβάνω την πρόταση για 10+2 γκρουπ.

α/α

Γκρουπ χωρών

Εκατ.

α/α

Γκρουπ χωρών

Εκατ.

1

Βόρειας Αμερικής

487

7

Νότιας Υποσαχάριας Αφρικής

500

2

Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

487

8

Νότιας Κεντρικής Ασίας

427

3

Δυτικής Ευρώπης

431

9

Βόρειας Ανατολικής Ασίας

500

4

Ανατολικής Ευρώπης

427

10

Νότιας Ανατολικής Ασίας

500

5

Αραβικών χωρών

470

11

Ινδία

1.420

6

Βόρειας Υποσαχάριας Αφρικής

500

12

Κίνα

1.450

Αν η Βόρεια Αμερικανική Κοινοπολιτεία αποκτήσει πολύ στενές σχέσεις με την Κεντρική - Νότια Αμερικανική Κοινοπολιτεία, δημιουργείται κάτι αρκετά παραπλήσιο με την Αμερικανική Ένωση. Αν η Δυτική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία αποκτήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ανατολική ΕΚ (Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία), δημιουργείται κάτι αρκετά παραπλήσιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, η μεγαλύτερη της Ευρώπης σε πληθυσμό, η ισχυρότερη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη και δεύτερη στον κόσμο. Επίσης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, πολύ κοντά στην πρώτη που είναι η Γερμανία. Αυτό με το ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης που είναι και ο πιο ορθός τρόπος.

Δεν νοείται ευρωπαϊκό γκρουπ χωρών χωρίς την συμμετοχή της σημαντικότερης ευρωπαϊκής χώρας, της Ρωσίας. Εκτός από την Ρωσία που έχει τα 3/4 του πληθυσμού στο ευρωπαϊκό κομμάτι, θα είναι και κάποιες χώρες που δεν είναι καθαρά στην Ευρώπη. Η Τουρκία έχει ένα μικρό μέρος του πληθυσμού της στο ευρωπαϊκό τμήμα της. Η Κύπρος γεωγραφικά ανήκει στην Ασία. Το ίδιο ισχύει με Ισραήλ, Γεωργία και Αρμενία.

Γεωργία, Αρμενία και Κύπρος είναι μικρές χώρες. Δεν πειράζει που κολλάνε τσόντα στην Ανατολική ΕΚ. Το Ισραήλ είναι μια ειδική περίπτωση, διότι έχει δυσκολία να μπει στο Αραβικό γκρουπ. Οι Ισραηλινοί προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την Ανατολική Ευρώπη. Δηλαδή μετά την ίδρυση του Ισραήλ, οι περισσότεροι Εβραίοι που εγκαταστάθηκαν εκεί, έφυγαν από την Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης μπορεί να κατασκευαστεί κάτι αντίστοιχο με την Ασιατική Ένωση, αν δημιουργηθούν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των γκρουπ 1) Νότιας Κεντρικής Ασίας 2) Βόρειας Ανατολικής Ασίας 3) Νότιας Ανατολικής Ασίας 4) Ινδίας και 5) Κίνας. Για την Αφρικανική θα αποκτήσουν πολύ στενές σχέσεις η Βόρεια Υποσαχάρια με την Νότια Υποσαχάρια.

Αν το ίδιο συμβεί με το Αραβικό γκρουπ, θα είναι παραπλήσιο με την Αφρικανική Ένωση αλλά θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα της Ασίας. Θα μπορούσε η Αφρική να χωριστεί σε τρία γκρουπ. Ο πληθυσμός της έχει ένα εύρος μεταξύ 1,25 και 1, 45 δις. Διαφοροποιείται ανάλογα με τις πηγές. Έτσι αν δημιουργηθούν τρία αμιγώς αφρικανικά γκρουπ, το καθένα θα έχει ένα εύρος πληθυσμού μεταξύ 417 και 483 εκατομμύρια, αν είναι ίσα.

Οι αραβικές χώρες της Ασίας, θα πρέπει να κολλήσουν σε ένα άλλο γκρουπ, πιθανώς σε αυτό του Ιράν - Πακιστάν - Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να είναι αμιγώς αφρικανικό το γκρουπ των Αραβικών χωρών. Οι αραβικές χώρες της Ασίας γειτνιάζουν με τις αραβικές χώρες της Αφρικής. Αυτές είναι λεπτομέρειες. Η διαίρεση σε ηπείρους χρησιμεύει για γεωγραφικούς λόγους. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος για την δημιουργία ηπειρωτικών συνασπισμών γκρουπ.

Από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα διάφορα γκρουπ να αναπτύξουν στενές σχέσεις μεταξύ τους, χωρίς να δεσμεύονται από τις ηπειρωτικές διαχωριστικές γραμμές. Η Βόρεια Αμερική θα μπορούσε να δημιουργήσει στενότερες (ή εξίσου στενές) σχέσεις με την Δυτική Ευρώπη παρά με την Κεντρική και Νότια Αμερική. Το αναφέρω ως παράδειγμα, όχι πως θα γίνει έτσι. Δηλαδή μπορεί να πάει προς το βλακώδες σχέδιο της ΝΤΠ αλλά μπορεί να πάει και προς άλλη κατεύθυνση

Η συμβιβαστική πρόταση της Αντί-ΝΤΠ είναι πολύ ευέλικτη. Έχει αρκετά κοινά με το σχέδιο της ΝΤΠ αλλά λύνει και πολλά προβλήματα του βλακώδους και αποτυχημένου σχεδίου. Δημιουργούνται ισοπληθή και σχετικά ομοιογενή γκρουπ που μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους, ακόμη και να προσεγγίσουν το βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ. Είναι μια σπονδυλωτή ή αρθρωτή (modular), ευέλικτη, συμβιβαστική λύση.

Στέφανος

Scroll to Top