Ο Τσίπρας τελειώνει το ΠΑΣΟΚ

Ο Τσίπρας τελειώνει το ΠΑΣΟΚ

Η είδηση της ημέρας είναι η παραίτηση του Τσίπρα από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι ασχολούνται με το θέμα αυτό αλλά κανένας δεν λέει την ουσία. Ο Τσίπρας είναι λίγο αργός αλλά επιτέλους το κατάλαβε γιατί κέρδισε η ΝΔ με τόσο μεγάλη διαφορά. Οι λόγοι είναι διάφοροι. Με την κίνηση αυτή, αντιμετωπίζει τουλάχιστον δύο από τους λόγους.

Η ΝΔ κατόρθωσε να πάρει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εντός της δεξιάς πολυκατοικίας, από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ εντός της αριστερής πολυκατοικίας. Η ΝΔ έβαλε τη ΧΑ στην φυλακή και εξαγόρασε τους βουλευτές του ΛΑΟΣ. Επίσης έκανε διάφορα τερτίπια ώστε να αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας.

Επιτέλους κατάλαβε ο Τσίπρας πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κτυπήσει, ειδικά αφού αρνούνται πεισματικά όλα τα ανοίγματα που έχει κάνει προς το μέρος τους. Βέβαια δεν θα τους βάλει φυλακή όπως έκανε η ΝΔ στη ΧΑ αλλά ευελπιστεί να τους στείλει στο σπίτι τους, να μειώνονται τα ποσοστά τους και σε βάθος χρόνου να τους διώξει από την Βουλή. Άλλος ένας λόγος που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ με τόση μεγάλη διαφορά ήταν επειδή ο Μητσοτάκης κέρδισε την μάχη του κέντρου.

Με την κίνηση του αυτή, ο Τσίπρας αντιμετωπίζει και αυτό το πρόβλημα. Πως θα συμβούν αυτά τα δύο, να κτυπήσει το ΠΑΣΟΚ και να κερδίσει την μάχη του κέντρου; Θεωρώ πως η παραίτηση του Τσίπρα είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά εξελίξεων. Από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, θα προκύψουν δύο κόμματα της κεντροαριστεράς, ένα προς τα αριστερά και ένα προς το κέντρο.

Πιθανώς ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί προς τα αριστερά και να βρεθεί περίπου στον ίδιο χώρο που παραδοσιακά ήταν το κόμμα. Δεν θα ήταν έκπληξη αν την αρχηγία αναλάμβανε ο Πολάκης που είχε πλασαριστεί ως αντί - Τσίπρας. Η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει και μια διόλου ευκαταφρόνητη προίκα 18% που βέβαια θα πέσει αλλά ίσως όχι στα παλιά επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν 3 - 5%. Πιθανώς να κρατήσει ένα ποσοστό αρκετά πάνω από το 5%.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, κατόπιν σοβαρών στρατηγικών διαφωνιών, θα φύγουν από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ πολλοί προεδρικοί. Αν τους βγει, το μεγαλύτερο κόμμα ανάμεσα στα δύο θα είναι το νέο κεντρώο κόμμα. Θα ξεκινήσει από το μηδέν, όσον αφορά τα ποσοστά αλλά αν συμμετέχουν πολλά γνωστά ονόματα, μπορεί τα ποσοστά του να εκτιναχθούν. Μπορεί να συμμετέχουν και μερικά πρόσωπα από το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τον αρχηγό του νέου κόμματος, υπάρχουν δύο σενάρια.

Το ένα σενάριο έχει για αρχηγό τον Τσίπρα. Στο δεύτερο σενάριο, είναι κάποιος άλλος αρχηγός, επίσης γνωστό όνομα μεγάλης αποδοχής. Ο Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, όταν τα δύο κόμματα αυτά κατορθώσουν να συγκυβερνήσουν. Έτσι το πιο κεντρώο κόμμα, θα κτυπήσει και το ΠΑΣΟΚ και θα προσπαθήσει να κερδίσει την μάχη του κέντρου απέναντι στη ΝΔ ενώ το πιο αριστερό ίσως καταφέρει να τσιμπήσει μικρά ποσοστά από άλλα κόμματα που βρίσκονται στον αριστερό χώρο.

Υπάρχει αρκετό ρίσκο αλλά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί τολμηρές κινήσεις. Μπορεί να τους βγει αλλά μπορεί και να μην τους βγει. Εξαρτάται από το πως θα το χειριστούν το ζήτημα. Αν συνεχίσουν να προσκυνάνε τη ΝΤΠ μάλλον δεν θα τους βγει, διότι η πρώτη επιλογή της ΝΤΠ και του Παγκόσμιου Εβραϊσμού είναι ο Μητσοτάκης και η δεύτερη είναι το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης ένα άλλο ερώτημα προκύπτει, αν θα είναι καλύτερα για την χώρα. Έχω να πω πως δεν θα είναι χειρότερα. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ είναι ακραία Μνημονιακά κόμματα, πιστά στις διαταγές της ΝΤΠ. Στην χειρότερη περίπτωση, το νέο πιο κεντρώο κόμμα που θα προκύψει από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι Μνημονιακό και Νεοταξικό όπως και το ΠΑΣΟΚ. Όμως αν προσκυνήσουν τη ΝΤΠ, πιθανώς να μην τους βγει τελικά. Άρα ή δεν θα τους βγει ή θα είναι κάπως καλύτερα, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχω καμία απολύτως πληροφόρηση για αυτά που ισχυρίζομαι. Δεν μιλάω με τον Τσίπρα, κάποιον άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ ή με κάποιον δημοσιογράφο. Απλώς αυτό που περιγράφω είναι το προφανές και απορώ πως άργησαν τόσο πολύ να το καταλάβουν. Από να μην το καταλάβαιναν ποτέ, καλύτερα είναι που το κατάλαβαν αργά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Άγγελος

Scroll to Top