Οικονομικός φιλελευθερισμός

Οικονομικός φιλελευθερισμός

Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια σύγχυση στην κεντροδεξιά από Καραμανλήδες και Μητσοτάκηδες που πιστεύω πως είναι εσκεμμένη, με σκοπό να μπερδέψουν τους κεντροδεξιούς και να τους παρασύρουν σε σοσιαλιστικές αντιλήψεις και στον δρόμο του σοσιαλισμού. Ούτε αυτό που εκπροσωπούν οι Καραμανλήδες αλλά ούτε αυτό που εκπροσωπούν οι Μητσοτάκηδες είναι κεντροδεξιά.

Δημιουργείται επίσης σύγχυση με την χρήση της έννοιας «φιλελευθερισμός». Ο οικονομικός φιλελευθερισμός αναφέρεται στην ελεύθερη οικονομία. Όσοι πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία ανήκουν σε δύο κατηγορίες, τους εθνοκεντρικούς συντηρητικούς και τους μη συντηρητικούς εθνομηδενιστές ή εθνομειοδότες. Οι μη συντηρητικοί συχνά αναφέρονται και ως φιλελεύθεροι. Όλοι είναι φιλελεύθεροι σε οικονομικά ζητήματα, συντηρητικοί και μη συντηρητικοί.

Στην βάση της κεντροδεξιάς, η συντριπτική πλειονότητα είναι εθνοκεντρικοί συντηρητικοί. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες. Ο εθνοκεντρισμός δεν είναι απομονωτισμός. Προτάσσει μεγαλύτερη εθνική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία δηλαδή την διατήρηση του ελέγχου της χώρας. Αντίθετα οι εθνομηδενιστές και οι εθνομειοδότες θέλουν να χαθεί ο έλεγχος της χώρας. 

Αυτή είναι μια διαφορά των Μητσοτάκηδων από τους Καραμανλήδες. Οι εθνομηδενιστές Μητσοτάκηδες θέλουν να καταργήσουν την Ελλάδα ως χώρα και να γίνει πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Οι εθνομειοδότες Καραμανλήδες θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει έθνος αλλά υπόδουλο. Παρόλο που υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ τους, τόσο οι Μητσοτάκηδες όσο και οι Καραμανλήδες ανήκουν στο μη συντηρητικό, μη εθνοκεντρικό χώρο του οικονομικού φιλελευθερισμού.

Αναφέρω τους Μητσοτάκηδες και τους Καραμανλήδες γιατί ηγούνται στις κυρίαρχες φράξιες της Νέας Δημοκρατίας, του Μητσοτακικούς και τους Καραμανλικούς. Κάποτε υπήρχαν οι Εβερτικοί και οι Αβερωφικοί που διαλύθηκαν. Ο Σαμαράς έκανε μια ανασύνταξη των Αβερωφικών αλλά οι Σαμαρικοί ωχριούν μπροστά στους Καραμανλικούς και τους Μητσοτακικούς.

Και των δύο πλευρών η ιδεολογία είναι πιο κοντά στον σοσιαλισμό, παρόλες τις υπαρκτές διαφορές μεταξύ τους. Αυτός ο αχταρμάς που δημιούργησε ο θείος Καραμανλής και ονομάστηκε Καραμανλισμός ή λαϊκή δεξιά είναι στην πραγματικότητα νερωμένος ημι-προδοτικός εθνικοσοσιαλισμός. Δηλαδή ήταν εθνικοσοσιαλιστές που είχαν βάλει πολύ νερό στον κρασί τους ή αλλιώς είχαν στρογγυλέψει αρκετά τις γωνίες ώστε να πλησιάζουν τον οικονομικό φιλελευθερισμό.

Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι σοσιαλισμός με στοιχεία δεξιάς που λανθασμένα τοποθετείται στην άκρα δεξιά διότι έχει ως βάση τον σοσιαλισμό όπως υποδηλώνει και η ίδια η ονομασία της ιδεολογίας. Οι Ναζί θεωρούσαν την ιδεολογία τους συγκριτιστική δηλαδή συνδυαστική ή υβριδική. Είχαν δίκιο ως προς αυτό καθώς συνδύαζε σοσιαλισμό με στοιχεία δεξιάς. Το γεγονός πως είχε ακραία στοιχεία δεν την καθιστούσε άκρα δεξιά.

Ο εθνικισμός είναι σοσιαλιστικής προέλευσης με «πατέρα» τον Ρουσώ, πρώιμο σοσιαλιστή. Ο εθνικισμός αντιμετωπίζει το έθνος (ή κράτος) ως όλον όπου οι διάφορες τάξεις συνεννοούνται μεταξύ τους. Ο κομμουνισμός πιστεύει στην πάλη των τάξεων για την επικράτηση των προλετάριων σε μία δικτατορία. Ο καπιταλισμός πιστεύει στον οικονομικό ανταγωνισμό των οικονομικών μονάδων. Υπάρχουν πολλά ήδη εθνικισμού, από τον εθνικισμό ανεξαρτησίας μέχρι τον ιμπεριαλιστικό επεκτατικό εθνικισμό.

Ο εθνικισμός ανεξαρτησίας προσπαθεί να απελευθερώσει το έθνος ενώ ο επεκτατικός να το επεκτείνει. Ο εθνικισμός λανθασμένα θεωρείται συνώνυμο ή παραπλήσιο του πατριωτισμού. Ο εθνικισμός μπορεί να είναι πατριωτικός ή προδοτικός. Την περίοδο της Κατοχής, το μόνο νόμιμο κόμμα ήταν το Εθνικοσοσιαλιστικό του θείου της Μελίνας, Γεωργίου Μερκούρη. Ήταν άκρως προδοτικό καθώς συνεργάζονταν στενά με τους κατακτητές.

Ένας εθνοκεντρικός συντηρητικός δεν αρκεί να αυτοπροσδιορίζεται μόνο έτσι αλλά πρέπει να το υποστηρίζει με τις απόψεις του και τις πράξεις του. Ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να είναι ποτέ συντηρητικός όπως και ένας χρήστης ναρκωτικών. Αν ανήκει στον χώρο του οικονομικού φιλελευθερισμού, αναγκαστικά πηγαίνει με τους μη συντηρητικούς.

Αυτό πρέπει να το χωνέψουν αρκετοί βλάκες στην Νέα Δημοκρατία που παριστάνουν τους δεξιούς. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί και πρέπει να διαμορφώνει τις προσωπικές πολιτικές του απόψεις. Μπορούμε να έχουμε δέκα εκατομμύρια διαφορετικές προσωπικές πολιτικές απόψεις στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε δέκα εκατομμύρια πολιτικούς χώρους. Οι πολιτικοί χώροι είναι συγκεκριμένοι.

Οι Μητσοτάκηδες δεν παριστάνουν τους συντηρητικούς. Είναι όμως πολλοί άλλοι που παριστάνουν τους συντηρητικούς και τους πατριώτες ενώ δεν είναι. Οποιοσδήποτε έχει αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά ή κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν ανήκει στον συντηρητικό χώρο. Οι εθνομηδενιστές και οι εθνομειοδότες δεν ανήκουν στον πατριωτικό χώρο.

Χρειάζεται ένα νέο κόμμα για τους εθνοκεντρικούς συντηρητικούς που είναι η συντριπτική πλειονότητα της βάσης της κεντροδεξιάς. Ούτε οι Μητσοτάκηδες ούτε οι Καραμανλήδες μπορούν να ηγηθούν και ούτε κανένας που έχει παραπλήσια με αυτούς ιδεολογία. Πρέπει να κάνουν μια ενδοσκόπηση όλοι στην κεντροδεξιά και από αυτούς που θα έρθουν με τους γνήσιους κεντροδεξιούς, θα αναδειχθούν οι ηγέτες.

Στέφανος

Scroll to Top