Πανεύκολη επιλογή

Πανεύκολη επιλογή

Οι εναλλακτικές προσανατολισμού είναι τέσσερις. Οι δύο είναι μέσα στην Δύση, ΗΠΑ - Βρετανία ή Γαλλία - Γερμανία. Η τρίτη επιλογή είναι η Ρωσία και η τέταρτη είναι η Κίνα. Η επιλογή πρέπει να γίνει με βάση διάφορα κριτήρια ή παραμέτρους. Κατά την γνώμη μου το πρώτο πρέπει να είναι το θέμα της εθνικής άμυνας. Να δούμε λοιπόν την κατάταξη της Global Fire Power.  

Είναι κατά σειρά ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς. Όχι μόνο οι ΗΠΑ είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη αλλά και οι περισσότερες χώρες στην λίστα των 21 πρώτων είναι σύμμαχοι τους. Οι χώρες αυτές είναι Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς. Με το Πακιστάν έχουν κάπως περίεργη σχέση και είναι ντεμί σύμμαχοι.

Δηλαδή από τις 21 ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες, οι 13 ανήκουν στην συμμαχία ΗΠΑ - Βρετανίας. Με την Γαλλία είναι η Γερμανία και ίσως Ιταλία, Ισπανία αν και δεν είναι βέβαιο. Με την Ρωσία είναι μάλλον το Ιράν και ίσως η Τουρκία κινείται προς τα εκεί. Δηλαδή στρατιωτικά ΗΠΑ - Βρετανία και σύμμαχοι, όχι απλά υπερέχουν αλλά δεν υπάρχει καν σύγκριση. Η πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία με την Γαλλία ήταν σκέτη τρέλα, ένας παραλογισμός άνευ προηγουμένου. Να το εξετάσουμε οικονομικά και τεχνολογικά.

Οι ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη οικονομία από όλη την την ΕΕ. Οι μεγαλύτερες οικονομικά πολιτείες τους είναι περίπου ισοδύναμες των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης. Τις λεπτομέρειες μπορεί να δει κανείς στους πίνακες του ιστότοπου της Νέας Αρχής. Οι ΗΠΑ μπορούν να υποκαταστήσουν όλη την Ευρώπη ως αγορά και έχουμε να κάνουμε με μία μόνο χώρα. ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία έχουν ψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα από Γαλλία - Γερμανία. Επίσης οι ΗΠΑ είναι πιο μπροστά σε επιστημονικά και τεχνολογικά ζητήματα. Αν και δεν ισχύει για όλους τους τομείς, ισχύει σε γενικές γραμμές.

Η Ρωσία είναι στρατιωτική υπερδύναμη αλλά δεν είναι οικονομική υπερδύναμη. Έχει αρκετούς πολύ πλούσιους ανθρώπους αλλά το μέσο εισόδημα δεν είναι υψηλό. Το κατά κεφαλή εισόδημα είναι περίπου όσο της Ελλάδας, στο ίδιο περίπου επίπεδο με Τουρκία, Κροατία, Ρουμανία που μας έχουν ξεπεράσει. Της Κίνας το μέσο εισόδημα είναι πολύ χαμηλότερα. Η Κίνα είναι οικονομική δύναμη λόγω του πληθυσμού της αλλά μία φτωχή χώρα με πολλούς δισεκατομμυριούχους.

Η κουλτούρα και η νοοτροπία των ΗΠΑ είναι πανευρωπαϊκή γιατί εκεί μετανάστευσαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους από όλη την Ευρώπη. Είναι ένα χωνευτήρι ευρωπαϊκών πολιτισμών. Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να επιβάλλουν στην ΕΕ γαλλογερμανική κουλτούρα και νοοτροπία που δεν είναι πανευρωπαϊκή ενώ η αμερικανική είναι πανευρωπαϊκή και πιο κοντά στην δική μας από την γαλλογερμανική καθώς βρίσκεται ενδιάμεσα. 

Ο Δυτικός πολιτισμός (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Δυτική Ευρώπη) προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό που μεταδόθηκε δια μέσου του ελληνορωμαϊκού. Όμως οι Ρώσοι και οι Σλάβοι της Ανατολικής Ευρώπης έχουν σημαντικές επιρροές από το Βυζάντιο που ήταν επίσης ελληνορωμαϊκό, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με πολλά ελληνικά στοιχεία και Ορθοδοξία.

Οι Ρώσοι είναι Ευρωπαίοι Σλαβικής καταγωγής και Ορθόδοξοι. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μένει στην Ευρώπη αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στην Ασία. Έχουμε δεσμούς αιώνων μαζί τους. Η Ρωσία δεν θεωρείται τόσο δημοκρατική όσο οι Δυτικές χώρες. Η Κίνα είναι πολύ λιγότερο δημοκρατική σε σχέση με την Ρωσία. Η Ελλάδα είναι επίσης λίκνο της Δημοκρατίας εκτός από κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού. 

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εμείς είμαστε με την πλευρά ΗΠΑ - Βρετανίας - Καναδά - Αυστραλίας - Ρωσίας - Κίνας. Οι Γερμανοί ήταν απέναντι μας και οι Γάλλοι μοιρασμένοι και ουσιαστικά ουδέτεροι, αν και τυπικά με το μέρος των Συμμάχων. Στην διάρκεια της μεταπολίτευσης, ο προσανατολισμός ήταν σε Γαλλία - Γερμανία. Αυτό οδήγησε στην οικονομική καταστροφή και στην υποδούλωση. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα οικονομικό τέλμα.

Επιπλέον στις ΗΠΑ υπάρχει ισχυρή ομογένεια που έχει δυνατούς δεσμούς με την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει με την Αυστραλία και λιγότερο με τον Καναδά και την Βρετανία. Στην Γαλλία δεν υπάρχει ισχυρή ομογένεια ούτε στην Γερμανία. Απλά υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που έμειναν για κάποιο διάστημα σε αυτές τις χώρες και γύρισαν πίσω. Αυτοί όμως δεν έχουν πολιτική δύναμη εκεί.

Και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ποια είναι η σωστή επιλογή. Χρειάζεται προσανατολισμός σε ΗΠΑ και αγγλόφωνες χώρες, διατηρώντας ταυτόχρονα όσο το δυνατό καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία και βάζοντας σε τρίτο επίπεδο τις σχέσεις με Γαλλία - Γερμανία και σε τέταρτο με την Κίνα. Αυτό κάνει η Νέα Αρχή. Ενώ και ένα μικρό παιδί μπορεί να το καταλάβει, οι ευρώδουλοι εμμένουν στον προσανατολισμό Γαλλίας - Γερμανίας από ασχετοσύνη, ανοησία, εμμονή, προδοσία.

Στέφανος

Scroll to Top