Πιο ΠΑΣΟΚ από όλους

Πιο ΠΑΣΟΚ από όλους

Αν διαβάζατε βιβλία δεν θα σας κορόιδευαν οι Μητσοτάκηδες. Για όσους δεν θέλουν να διαβάζουν βιβλία, στην σημερινή εποχή, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Ίντερνετ. Για όσους δεν θέλουν ούτε αυτό να κάνουν, ας διαβάζουν τουλάχιστον τα άρθρα εδώ, για να μην τους κοροϊδεύουν Μητσοτάκηδες και Καραμανλήδες. Ξεκινάω με μία ερώτηση.

Από όλους τους Πασόκους, ποιοι είναι πιο πολύ ΠΑΣΟΚ; Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι θα απαντήσουν πως πιο πολύ ΠΑΣΟΚ είναι οι Παπανδρέου. Λάθος απάντηση! Πιο ΠΑΣΟΚ από όλους είναι οι Μητσοτάκηδες. Δεν κάνω πλάκα κι αν διαβάζατε βιβλία θα το ξέρατε. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων τον Αύγουστο του 1864. Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός. Το κόμμα του ήταν των Φιλελεύθερων.

Ο «γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου ήταν αρκετά νεότερος από τον Βενιζέλο. Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1888, στο Καλέντζι Αχαΐας. Τον Βενιζέλο τον γνώρισε στο Βερολίνο, όταν τον προσφώνησε ως εκπρόσωπος των Ελλήνων φοιτητών. Έγινε στενός συνεργάτης του και θερμός υποστηρικτής του. Στις εκλογές του 1920, το κόμμα των Φιλελεύθερων ηττήθηκε και ο Παπανδρέου εξελέγη επιλαχών βουλευτής στην Λέσβο. Προπολεμικά διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Συγκοινωνιών σε κυβερνήσεις του Βενιζέλου.

Μετά τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου, τον Μάρτιο του 1836, ανέλαβε το κόμμα ο γιος του Σοφοκλής Βενιζέλος. Τον Μάιο του 1943, ο υιός Βενιζέλος ανέλαβε το υπουργείο Ναυτικού στη εξόριστη κυβέρνηση του Τσουδερού. Μετά το Κίνημα του Ναυτικού, ο Τσουδερός παραιτήθηκε και επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης έγινε ο Βενιζέλος. Κατέστειλε το Κίνημα αλλά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μέσα σε δώδεκα ημέρες. Δημιουργήθηκε εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Παπανδρέου ενώ ο Βενιζέλος έγινε αντιπρόεδρος.

Μετά την Απελευθέρωση, έγινε ο Παπανδρέου πρωθυπουργός. Αρχικά, ανέλαβε την αρχηγία των Φιλελεύθερων ο Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο Βενιζέλος έγινε υπαρχηγός. Το 1946, οι Φιλελεύθεροι διασπάστηκαν, το 1947 ενώθηκαν και το 1948 έγινε πάλι αρχηγός ο Βενιζέλος. Το ’51-’52 σχημάτισε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις και στις εκλογές του ’52, το κόμμα των Φιλελεύθερων ηττήθηκε από τον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου.

Ο Βενιζέλος αποσύρθηκε προσωρινά και την αρχηγία ανέλαβε ο Παπανδρέου. Ο Βενιζέλος επανήλθε ιδρύοντας την Φιλελευθέρα Δημοκρατική Ένωση που κατήλθε μαζί με τους Φιλελεύθερους στις εκλογές του 1956, με τον Συνασπισμό Δημοκρατική Ένωσις, προπομπό της Ένωσης Κέντρου. Το 1961 το κόμμα των Φιλελεύθερων συμμετέχει στην ίδρυση της Ένωσης Κέντρου.

Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1961, η Ένωση Κέντρου υπό τον Παπανδρέου, ξεκίνησε ανένδοτο αγώνα διότι θεωρούσε πως επικράτησε βία και νοθεία. Τα επίσημα ποσοστά ήταν 33,66% για την Ένωση Κέντρου και 50,81% για την ΕΡΕ του Καραμανλή. Η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου 1963 και τον Φεβρουάριο του 1964, μετά από νέες εκλογές σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά από σύγκρουση με τα ανάκτορα τον Ιούλιο του 1965. Ο βασιλιάς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αθανασιάδη Νόβα που υποστηρίχτηκε από αποστάτες βουλευτές της Ένωσης Κέντρου. Ο Αθανασιάδης Νόβας απέτυχε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης όπως και ο Τσιριμώκος. Το κατάφερε τελικά ο Στέφανος Στεφανόπουλος που όμως από τις πιέσεις του Παπανδρέου προκήρυξε εκλογές τον Μάιο του 1967. Τους πρόλαβε το πραξικόπημα του Απριλίου.

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ακόμη νεότερος από τον Παπανδρέου, γεννήθηκε στη Χαλέπα Χανίων, τον Οκτώβριο του 1918. Το 1950 εξελέγη πρώτος βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελεύθερων. Επί κυβερνήσεων Σοφοκλή Βενιζέλου ανέλαβε τα υπουργεία Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προαλείφονταν για την αρχηγία των Φιλελεύθερων. Ήταν από τους ιδρυτές της Ένωσης Κέντρου και τους πρωταγωνιστές του ανένδοτου κατά της ΕΡΕ και του Καραμανλή. Έγινε υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και ενθάρρυνε τον Ανδρέα Παπανδρέου να συμμετέχει στις εκλογές του 1964. Ήταν από τους πρωτεργάτες της Αποστασίας.

Στην μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε να ιδρύσει νέο κόμμα όπως ο Καραμανλής. Τον Μητσοτάκη και άλλους δεν τους ήθελαν λόγω της Αποστασίας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν η συνέχεια της Ένωσης Κέντρου. Οι περισσότεροι κατέληξαν τελικά στο ΠΑΣΟΚ, εκτός από πολύ λίγους που πήγαν στη ΝΔ. Ίσως τους άλλους να τους πήραν για ξεκάρφωμα, στη ΝΔ, για να μην πάρουν μόνο τον Μητσοτάκη. Δεν το ξέρω αν ισχύει, μια σκέψη κάνω.

Τα σοσιαλιστικά κέντρα εξουσίας μεσολάβησαν στον Καραμανλή για να πάρει τον Μητσοτάκη. Εξάλλου όλοι σοσιαλιστές είναι, διαφορετικού τύπου. Ο Μητσοτάκης απέτυχε ως ανεξάρτητος και με το νέο Κόμμα των Φιλελεύθερων. Δεν ξέρουν κάτι άλλο να κάνουν οι Μητσοτάκηδες εκτός από την πολιτική και πέραν αυτού, είναι πολύ προσοδοφόρο επάγγελμα όπως αποδεικνύεται από την περιουσία τους. Το βόλεμα του Μητσοτάκη το ονόμασαν διεύρυνση.

Εδώ υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Ο Βενιζέλος δεν ήταν ουσιαστικά ο ιδρυτής των Φιλελεύθερων. Ο παππούς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Κωστής, είχε παντρευτεί την αδελφή του Βενιζέλου Κατίγκω. Ίδρυσε το Κόμμα των Ξυπόλητων που παρέλαβε ο Βενιζέλος και το μετονόμασε σε κόμμα των Φιλελεύθερων. Ουσιαστικά ιδρυτής των Φιλελεύθερων ήταν ο προπάππους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πριν τους Παπανδρέου, στον σημερινό Πασοκικό χώρο ήταν οι Βενιζέλοι. Πριν ακόμη από τους Βενιζέλους, ήταν οι Μητσοτάκηδες, ο παππούς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επομένως οι Μητοστάκηδες είναι πιο ΠΑΣΟΚ από τους Παπανδρέου, πιο ΠΑΣΟΚ από όλους.

Παναγιώτης

Scroll to Top