Πότε θα γίνει το προφανές;

Πότε θα γίνει το προφανές;

Πολλοί αναγνώστες έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει τελικά με τα ζητήματα παγκοσμιοποίησης. Θα προχωρήσει το σχέδιο της ΝΤΠ ή θα συμφωνήσουν στην σπονδυλωτή (modular), ευέλικτη συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ; Άλλοι πάλι φοβούνται μήπως δεν κατορθώσουν να συνθηκολογήσουν και γίνει τελικά το ΜΠΡΑΦ.

Σωστά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι αναγνώστες για αυτό το θέμα διότι είναι το σημαντικότερο από όλα τα άλλα θέματα και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Όμως αγωνία δεν χρειάζεται να έχουν διότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το προφανές. Βέβαια απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορεί να υπάρχει αλλά οι πιθανότητες να μην γίνει το προφανές είναι πολύ μικρές.

Κατ' αρχάς το σχέδιο της ΝΤΠ δεν πρόκειται να προχωρήσει. Είναι ζήτημα απλής λογικής. Αν οι δύο πλευρές, η ΝΤΠ και η Αντί-ΝΤΠ δεν συμφωνήσουν, θα γίνει το ΜΠΡΑΦ. Άρα οι εναλλακτικές είναι δύο α) σπονδυλωτή (modular), ευέλικτη συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ β) ΜΠΡΑΦ. Προφανώς και θα αποφύγουν να γίνει το ΜΠΡΑΦ και επομένως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές αλλά όχι μηδαμινές.

Όμως ο λόγος που συνηγορεί περισσότερο υπέρ της συμβιβαστικής λύσης της Αντί-ΝΤΠ, είναι η ανωτερότητα της σε σχέση με το βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ. Οι άνθρωποι, οι Νεοταξίτες, είναι επικίνδυνοι ηλίθιοι. Έβλεπαν τα πάρα πολλά και μεγάλα προβλήματα που είχε δημιουργήσει το σχέδιο τους και συνέχιζαν.

Και στα δύο σχέδια, γίνεται γεωγραφική ομαδοποίηση χωρών. Στη χαζομάρα της ΝΤΠ γίνεται ηπειρωτική ενώ στην εξυπνάδα της Αντί-ΝΤΠ περιφερειακή. Σε αντίθεση με το σχέδιο της ΝΤΠ, η συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ δημιουργεί ισοπληθή και σχετικά ομοιόμορφα γκρουπ. Αυτά μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους με πολλούς συνδυασμούς.

Ένας από τους πολλούς συνδυασμούς, προσεγγίζει κατά πολύ το σχέδιο της ΝΤΠ δηλαδή δημιουργούνται ηπειρωτικοί συνασπισμοί γκρουπ χωρών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο αλλά η ευέλικτη αρθρωτή (modular) συμβιβαστική λύση της Αντί-ΝΤΠ συμπεριλαμβάνει ακόμη και αυτή την χαζομάρα, ως έναν από τους πολλούς δυνατούς συνδυασμούς.

Τώρα πάμε στην σύνθεση των γκρουπ και ειδικά σε αυτό που θα ανήκει η Ελλάδα. Προφανώς και θα είναι με τέτοιο τρόπο ώστε οι πληθυσμοί να είναι περίπου ίσοι. Για μια χώρα σαν την Τσεχία, υπάρχουν πιθανότητες να βρεθεί στο γκρουπ της Δυτικής Ευρώπης, αν και οι περισσότερες πιθανότητες είναι να βρεθεί στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Τσεχία είναι η πιο πλούσια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, σε κατά κεφαλή εισόδημα εκφρασμένο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ppp). Είναι η πιο δυτική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό μήκος με την Αυστρία, ακριβώς πάνω από αυτή, βορειότερα ως προς το γεωγραφικό πλάτος. Η μισή περίπου Τσεχία «μπαίνει μέσα στην Γερμανία» δηλαδή στην νοητή γραμμή των συνόρων.

Ακόμη και η Τσεχία, θα βρεθεί μάλλον στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης διότι είναι σλαβική χώρα, πρώην κομμουνιστική, με στενότερους φυλετικούς, πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ανατολική Ευρώπη παρά με την Δυτική. Η Ελλάδα αποκλείεται να βρεθεί στο γκρουπ της Δυτικής Ευρώπης. Γεωγραφικά είναι πολύ μακριά.

Βρίσκεται ανατολικότερα από τουλάχιστον τις μισές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης : Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία. Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» αφορούσε το πολιτικο-οικονομικό σύστημα δηλαδή δεν ανήκαμε στο κομμουνιστικό μπλοκ. Πλέον ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν κομμουνισμό, ίσως μόνο μία, η Βόρεια Κορέα. Κίνα, Κούβα, Λάος και Βιετνάμ τυπικά συμπεριλαμβάνονται αλλά δεν είναι.

Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση της κατάταξης ως προς το μέσο εισόδημα, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (χιλιάδες $) : 1) Τσεχία 45 2) Κύπρος 44 3) Ισραήλ 43 4) Σλοβενία 43 5) Λιθουανία 42 6) Εσθονία 42 7) Πολωνία 37 8) Ουγγαρία 36 9) Ρουμανία 35 10) Λετονία 34 11) Κροατία 34 12) Σλοβακία 33 13) Ρωσία 32 14) Ελλάδα 31 15) Τουρκία 30 16) Βουλγαρία 27 17) Μαυροβούνιο 23 18) Λευκορωσία 21 19) Σερβία 21 20) Βόρεια Μακεδονία 18 21) Βοσνία 17 22) Γεωργία 17 23) Αλβανία 15 24 ) Αρμενία 15 25) Μολδαβία 15 26) Ουκρανία 14 27) Κόσοβο 13.

Η Κύπρος είναι ασιατική χώρα. Το 100% του πληθυσμού της Κύπρου κατοικεί στην Ασία. Όμως είναι μέλος της ΕΕ και μάλιστα της Ευρωζώνης. Πιθανώς να σκέφτηκαν πως οι κάτοικοι είναι ελληνικής δηλαδή ευρωπαϊκής καταγωγής. Το 75% των κατοίκων της Ρωσίας κατοικεί στην Ευρώπη και από αυτούς που κατοικούν στην Ασία, το 85% είναι ευρωπαϊκής καταγωγής.

Σωστά η Κύπρος είναι στην ΕΕ αλλά η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερο δικαίωμα να ανήκει σε ένα ευρωπαϊκό γκρουπ. Με τον διαχωρισμό σε Δυτική και Ανατολική ΕΚ (Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία), προφανώς τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ρωσία, θα βρίσκονται στην Ανατολική ΕΚ. Για την Τσεχία δεν είναι απόλυτα βέβαιο αλλά το πιθανότερο.

Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το προφανές. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει. Ιδανικά θα γινόταν πολύ σύντομα. Όμως ενδέχεται να πάρει τους χαζούς καιρό να αντιληφθούν ποιο είναι το προφανές ενώ οι έξυπνοι το αντιλαμβάνονται αμέσως. Επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός για να το χωνέψουν αυτοί που είναι βραδείας καύσης αλλά κατά πάσα πιθανότητα, σε βάθος χρόνου, θα γίνει το προφανές.

Αδαμάντιος

Scroll to Top