Προαιρετικά σημεία σχεδίου

Προαιρετικά σημεία σχεδίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια καλοστημένη απάτη. Οι Νεοχαοτικοί ευρωπαϊστές προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πως πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ανήκουμε στην ΕΕ διότι μας χαρίζει λεφτά. Δεν μας χαρίζει λεφτά. Τα δικά μας λεφτά που μας έχει πάρει, μας τα δίνει πίσω. Παίρνει τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων και τα διαχειρίζεται όπως θέλει. Δηλαδή κάνει κουμάντο στα δικά μας τα λεφτά. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με το ελληνικό κράτος όπως και με όλα τα κράτη.

Όμως είναι αναπόφευκτο να κάνει κουμάντο στα λεφτά μας το κράτος διότι χρειάζονται δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα, εθνική άμυνα, δημόσια ασφάλεια, δικαστήρια, παιδεία, υγεία κλπ. Από την στιγμή που έχουμε αναγκαστικά νταβατζή το κράτος στα λεφτά μας, γιατί πρέπει να έχουμε και άλλο νταβατζή, την ΕΕ; Δηλαδή γιατί να έχουμε διπλό νταβατζιλίκι; Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που ίσως να είναι χρήσιμη η χρηματοδότηση από όλους τους φορολογούμενους ενός γκρουπ χωρών, παρά από μία μόνο χώρα.

Μια περίπτωση είναι των φυσικών καταστροφών. Μακροχρόνια δεν κερδίζουν τίποτα οι χώρες. Βραχυχρόνια δεν επιβαρύνονται οι πληγείσες χώρες με ένα μεγάλο ποσό αλλά με ένα μικρότερο. Σε βάθος χρόνου όμως θα πληρώσουν τα ποσά διότι θα κληθούν να βοηθήσουν άλλες χώρες που θα πληγούν από φυσικές καταστροφές. Ενδεχομένως να είναι και άλλες περιπτώσεις που να είναι χρήσιμη η χρηματοδότηση από το γκρουπ των χωρών.

Στο σχέδιο της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας περιέχονται προαιρετικά σημεία. Είναι σημεία που δεν έχουν σχέση με τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτευχθούν ώστε η Ανατολική Ευρώπη να περάσει την Δυτική σε είκοσι πέντε με τριάντα χρόνια. Η Ελλάδα θα περάσει την Γαλλία σε περίπου μια εικοσαετία και θα φθάσει την Γερμανία σε περίπου μια εικοσιπενταετία.

Τα σημεία που είναι απαραίτητα για να συμβούν αυτά, είναι τα βασικά σημεία. Αρκετά έχουν αναφερθεί. Είναι το eastern euro που θα είναι λιγότερο σκληρό από το euro και έτσι θα βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Είναι η στροφή σε κλάδους ψηλής παραγωγικότητας και η βελτίωση της παραγωγικότητας των ήδη υπαρχόντων κλάδων. Είναι η προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών σε καλές τιμές, η εφαρμογή των καλύτερων συστημάτων που υπάρχουν παγκόσμια, η μερική εξειδίκευση εντός του γκρουπ κλπ.

Υπάρχουν και σημεία που είναι κρυφά όπως και άλλα που ενώ δεν είναι κρυφά, για διάφορους λόγους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα. Ενδεχομένως να δημοσιοποιηθούν στο μέλλον. Επίσης είναι δευτερεύοντα σημεία. Δεν είναι τα βασικά αλλά και αυτά θα βοηθήσουν λίγο στην επίτευξη ψηλών ρυθμών ανάπτυξης ώστε η Ανατολική Ευρώπη να φθάσει και να περάσει την Δυτική σε 25 - 30 χρόνια, ως προς το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Μετά είναι σημεία προαιρετικά. Δεν έχουν σχέση με τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δηλαδή δεν τους επηρεάζουν αλλά ενδεχομένως να είναι χρήσιμα. Ένα σημείο προαιρετικό είναι η αποζημίωση φυσικών καταστροφών από όλους τους φορολογούμενους του γκρουπ, αντί για τους φορολογούμενους της πληγείσας χώρας. Δεν είναι μόνο αυτό, είναι και άλλα. Δεν έχει νόημα να αναφερθούν διότι δεν παίζουν ρόλο στους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ενδεχομένως να βοηθούν, όχι τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά άλλες καταστάσεις όπως πχ στις φυσικές καταστροφές. Το συγκεκριμένο προαιρετικό σημείο, αναφέρθηκε μόνο και μόνο επειδή είναι πολύ επίκαιρο, λόγω των καταστροφών από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Πάντως θα πρέπει να καταλάβουμε πως μακροχρόνια δεν κερδίζουμε κάτι. Απλά αυτά που θα πληρώναμε σε μικρό χρονικό διάστημα, τα πληρώνουμε σε αρκετά μεγαλύτερο.

Για να είμαστε ακριβείς και να προλάβω τον αντίλογο, κάποιες χώρες στην ΕΕ παίρνουν λίγο παραπάνω από όσα δίνουν. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε αυτές τις χώρες. Όμως από την άλλη, η ΕΕ στερεί την δυνατότητα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να έχουν ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να φθάσουν και να περάσουν την Δυτική σε είκοσι πέντε με τριάντα χρόνια.

Τι είναι καλύτερο; Να έχεις μια καλή δουλειά και να βγάζεις πολλά λεφτά ή να μην έχεις καλή δουλειά, να υποαπασχολείσαι, να μην κάνεις αρκετά λεφτά και να σε τσοντάρουν οι συγγενείς σου ή το κράτος; Το καλύτερο πέρα από κάθε αμφιβολία είναι το πρώτο. Ισχυρές οικονομίες δεν φτιάχνονται με το να σε τσοντάρουν οι άλλοι. Είναι καλύτερο να έχει μια χώρα ισχυρή οικονομία παρά αδύναμη και να την τσοντάρουν άλλες χώρες.

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά στην Ελλάδα και σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Βάζουν οι απατεώνες της ΕΕ το τυράκι ενός μικρού τσονταρίσματος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών που μας δίνει η ΕΕ είναι τα δικά μας τα λεφτά και προσθέτει και κάτι λίγο από τις χώρες που δίνουν περισσότερα από όσα παίρνουν. Με το τυράκι πέφτουν στην παγίδα (οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) να μην μπορέσουν ποτέ να φθάσουν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Εξηγήθηκε πως ο πληθυσμός της Ανατολικής ΕΚ θα είναι περίπου όσο της σημερινής ΕΕ. Ο πληθυσμός επηρεάζει το αθροιστικό ΑΕΠ του γκρουπ που εξαρτάται επίσης από το μέσο εισόδημα. Έτσι ό,τι δυνατότητες έχει η σημερινή ΕΕ, θα έχουν η Δυτική και η Ανατολική ΕΚ. Αν το αποφασίσουν στην Ανατολική ΕΚ, θα έχουν τις ίδιες χρηματοδοτικές δυνατότητες με την σημερινή ΕΕ.

Να μην υπάρχει όμως η ψευδαίσθηση πως θα μας χαρίζουν λεφτά. Τα δικά μας λεφτά που θα μας έχουν πάρει, θα μας τα δίνουν πίσω. Πέρα από αυτό υπάρχουν και άλλα προαιρετικά σημεία στο λεπτομερές σχέδιο της Ανατολικής ΕΚ. Τα βασικά όμως είναι αυτά που θα παίξουν ρόλο ώστε να επιτευχθούν ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η Ελλάδα να περάσει Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία σε περίπου μια εικοσαετία.

Σπήλιος

Scroll to Top