Πρωθυπουργός ο Φάρατζ

Πρωθυπουργός ο Φάρατζ

Είναι προφανές πως η προσπάθεια αποπομπής του Μπόρις Τζόνσον είναι συντονισμένη από κάποια κέντρα. Εγώ δεν γνωρίζω ποια είναι αυτά τα κέντρα καθώς δεν παρακολουθώ από κοντά την Βρετανική πολιτική. Όσοι είναι «μέσα στα πράγματα» στην Βρετανία, θα ξέρουν από ποιους προέρχεται. Δεν δημοσιεύεται όμως γιατί αυτά είναι παρασκηνιακά και δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά ενδείξεις και φήμες από στόμα σε στόμα.

Επομένως μόνο εικασίες μπορώ να κάνω. Η πρώτη βέβαια υποψία πέφτει στους Νεοταξίτες καθώς αυτοί δρουν με τέτοιους τρόπους, μηχανορραφίες και δολοπλοκίες. Όμως αυτό που μπερδεύει κάπως είναι πως την παραίτηση Τζόνσον την υποστηρίζουν και Brexiteers και μάλιστα πιο σκληροί από τον Τζόνσον όπως ο Φάρατζ.

Ένα σενάριο είναι πως οι Νεοταξίτες έχουν πανικοβληθεί καθώς βλέπουν πως χάνουν και αντιδρούν σπασμωδικά. Στην Γαλλία υπέστησαν μεγάλη πανωλεθρία, παρόλο που κατόρθωσαν να εκλέξουν δικό τους Πρόεδρο, τον Μακρόν. Ίσως επιχειρούν να αντιστρέψουν το Brexit. Ο Τζόνσον ανέλαβε να υλοποιήσει το Brexit.

Όμως δεν ήταν από τους σκληρούς Brexiteers και δεν ήταν αυτός που προκάλεσε το Brexit. Το ψήφισαν οι Βρετανοί πολίτες παρά την πολύ μεγάλη προπαγάνδα που έγινε υπέρ του Bremain. Για να υλοποιήσει το Brexit, ο Τζόνσον κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019. Τώρα βρισκόμαστε στα μέσα της θητείας καθώς είναι πενταετής στην Βρετανία.

Σαφώς και έχει κάνει λάθη αλλά αυτά τα λάθη δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να απαιτούν την αποπομπή του. Τα λάθη είναι η αφορμή ώστε να πετύχουν κάτι άλλο στο οποίο στοχεύουν, τα κέντρα που ενορχηστρώνουν όλο αυτό το σκηνικό. Το χειρότερο λάθος του Τζόνσον ήταν που αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο πολέμιο της Ρωσίας.

Το Brexit είναι ενάντια στο Νεοταξικό σχέδιο που προβλέπει τέσσερις ηπειρωτικές Ενώσεις, Ευρωπαϊκή, Αμερικανική, Ασιατική, Αφρικανική. Όλοι οι Brexiteers βρίσκονται στο αντί – Νεοταξικό στρατόπεδο όπως ο Πούτιν και η Ρωσία. Αντίθετα ο Ζελένσκι και η Ουκρανία είναι στο Νεοταξικό στρατόπεδο. Δεν περίμενε κανείς ο Τζόνσον να πάρει το μέρος της Ρωσίας.

Όμως από το σημείο αυτό, μέχρι να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο εχθρό του Πούτιν και της Ρωσίας είναι μεγάλη διαφορά. Αν το αντί – Νεοταξικό στρατόπεδο δεν έχει συνοχή, θα ηττηθεί από τα καθάρματα τους Νεοταξίτες. Ένα άλλο σενάριο σχετίζεται με αυτή την στάση του Τζόνσον και υποστηρίζει πως η αποπομπή του παρακινείται από τους αντί – Νεοταξίτες. Το βλέπω λιγότερο πιθανό αλλά έχει και αυτό μια λογική.

Η στάση του Τζόνσον είναι επαμφοτερίζουσα. Σπεύδει να στηρίξει την Ουκρανία που πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πολλά χρόνια βέβαια. Η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ. Εντός της ΕΕ τον πρώτο ρόλο έχει η Γερμανία και μετά Γαλλία και Ιταλία. Επομένως μελλοντικά η Ουκρανία θα βρίσκεται υπό την επιρροή πρωτίστως της Γερμανίας και σε δεύτερο ή τρίτο βαθμό της Γαλλίας και της Ιταλίας. Γιατί τόσο πολύ «κόπτεται» υπέρ της Γερμανίας;

Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι μέρος του Νεοταξικού σχεδίου. Γιατί τόσο πολύ νοιάζεται να πετύχει το Νεοταξικό σχέδιο; Μήπως είναι Δούρειος Ίππος των Νεοταξιτών; Μήπως λέω, δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω για να εξηγήσω ανεξήγητες συμπεριφορές. Το μάθημα που πρέπει να πάρει ο Τζόνσον από αυτό, αν δεν είναι Δούρειος Ίππος των Νεοταξιτών είναι πως με την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά στο τέλος δεν θα σε υποστηρίξει κανένας. Αν είναι πραγματικός Brexiteer, τότε βρίσκεται στο αντί – Νεοταξικό στρατόπεδο και δεν πρέπει να συγκρούεται σφοδρά με άλλους αντί – Νεοταξίτες.

Πολλοί Νεοταξίτες αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις. Ας υποθέσουμε πως είναι αληθινές. Στο τέλος Νοεμβρίου πέρασαν οι Εργατικοί μπροστά. Στο τέλος Ιανουαρίου, η διαφορά είχε φθάσει στις εννέα μονάδες αλλά στο τέλος Μαρτίου είχε πέσει στις τρείς μονάδες. Τώρα βρίσκεται κάπου στις εφτά μονάδες. Αυτό όμως μπορεί να είναι συγκυριακό και να αλλάξει μέχρι το τέλος της θητείας του, στο τέλος του 2024.

Αν τελικά αναγκάσουν τον Τζόνσον σε παραίτηση, θα είναι προσωπική ήττα αλλά δεν θα είναι απαραίτητα ήττα για τους αντί – Νεοταξίτες. Υπάρχουν τέσσερα ενδεχόμενα για αυτόν ή αυτή που θα τον αντικασταστήσει δηλαδή να είναι α) πιο σκληρός Brexiteer β) Brexiteer περίπου το ίδιο γ) πιο ήπιος Brexiteer δ) Bremainer.

Αν είναι Brexiteer και κρατήσει την Βρετανία στο δρόμο του Brexit δεν θα είναι ήττα των αντί – Νεοταξιτών. Αν μάλιστα είναι πιο σκληρός Brexiteer, κάποιος σαν τον Φάρατζ, τότε θα είναι νίκη για την αντίσταση σε ΕΕ – ΝΤΠ. Ακόμη και να είναι όλο αυτό το σκηνικό ενορχηστρωμένο από τους Νεοταξίτες, η απειλή μπορεί να γίνει ευκαιρία και να βρεθεί ένας πιο σκληρός Brexiteer στο τιμόνι της Βρετανίας.   

Να τους γυρίσει μπούμερανγκ

Βασίλης 

Scroll to Top