Σπάσιμο διαβολικού τριγώνου

Σπάσιμο διαβολικού τριγώνου

Δεν μπορούμε τώρα να συζητάμε σενάρια επί σεναρίων ούτε να εξετάζουμε λεπτομερώς την κάθε περίπτωση που έχει λίγες ή ελάχιστες πιθανότητες να γίνει. Πάραυτα θα απαντήσω σε παρατήρηση που έγινε σχετικά με την ακραία ήττα ΝΤΠ – ΕΕ όπου Γαλλία – Ιταλία – Γερμανία θα πάψουν να υπάρχουν στην συνέχεια.

Πράγματι είναι σωστό πως αν είναι «μπετόν αρμέ» δηλαδή συμπαγές το τρίγωνο του Διαβόλου, θα είναι δύσκολο να συμβεί. Επομένως οι αντί – Νεοταξίτες θα προσπαθήσουν να περάσει υπό τον έλεγχο τους μία από τις τρεις χώρες τουλάχιστον, ίσως και δύο. Επειδή όμως δεν ξέρω σίγουρα ποια ή ποιες θα είναι, αναφέρω και τις τρεις.

Λιγότερες πιθανότητες βέβαια να επικρατήσουν οι αντί – Νεοταξίτες έχει στη Γερμανία. Είναι όμως και η χώρα που έχει «καεί» περισσότερο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενδεχομένως να είναι πιο προσεκτική. Με την ίδια λογική, η Ιταλία ίσως είναι πιο προσεκτική από την Γαλλία αφού είχε την δυσάρεστη εμπειρία να ηττηθεί επίσης.

Οι Γαλλικές εκλογές μόλις έγιναν, Προεδρικές και βουλευτικές. Ο Μακρόν εξασφάλισε άλλη μια θητεία που θα είναι δύσκολη και θα είναι αποδυναμωμένος. Στην Ιταλία, οι επόμενες ιταλικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου 2023. Στις προηγούμενες, τα πρώτα κόμματα ήταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα του Σαλβίνι.

Έκαναν αρχικά κυβέρνηση υπό τον Κόντε που χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη κυβέρνηση «λαϊκιστών» της Δυτικής Ευρώπης. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν θεωρείται Νεοταξικό, με την Λίγκα να θεωρείται περισσότερο μη Νεοταξική. Τελικά οι Νεοταξίτες κατάφεραν να βάλουν τον κλόουν τον Ντράγκι πρωθυπουργό, σίγουρα με μηχανορραφίες και ραδιουργίες.

Για τις επόμενες εκλογές, προηγείται ελαφρά η Μελόνι με τους Αδελφούς της Ιταλίας και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα. Τους δίνουν περίπου στο 22%, με την Μελόνι να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Στην συνέχεια είναι Λίγκα 16%, Κίνημα Πέντε Αστέρων 13%, Φόρτσα Ιτάλια 8%. Αν Αδελφοί της Ιταλίας, Λίγκα και Φόρτζα Ιτάλια κατεβούν σε συνασπισμό όπως στις προηγούμενες εκλογές, τότε θα βρεθούν σίγουρα στην πρώτη θέση και με διαφορά. Το πρόβλημα είναι πως έχουν διαφορετικές στάσεις για την Εβρωμαϊκή Ένωση

Βρίσκονται σε διαφορετικά πολιτικά γκρουπ της ΕΕ. Οι αδελφοί της Ιταλίας είναι στο ίδιο γκρουπ που ήταν οι Βρετανοί Συντηρητικοί πριν το Brexit Ο Σαλβίνι και η Λίγκα είναι περισσότερο ευρωσκεπτικιστές και βρίσκονται μαζί με την Λεπέν και την Εναλλακτική για την Γερμανία. Το Φόρζα Ιτάλια είναι στο Λαϊκό Κόμμα μαζί με την Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι τόσο ευρώδουλοι αλλά σίγουρα όχι ευρωσκεπτικιστές.

Ενώ και τα τρία κόμματα βρίσκονται δεξιά του κέντρου, η στάση τους για την Εβρωμαϊκή Ένωση διαφέρει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως οι Αδελφοί της Ιταλίας πέρασαν την Λίγκα στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς και θα έχουν το πάνω χέρι. Δηλαδή στην Ιταλία, το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς είναι λιγότερο ευρωσκεπτικιστικό από ό,τι στην Γαλλία. Πάντως η Μελόνι και το κόμμα της δεν είναι ούτε Νεοταξίτες ούτε φιλοευρωπαϊστές.

Στην Γαλλία έχουμε πολύ ισχυρή αντίσταση σε ΕΕ – ΝΤΠ και από αριστερά με τον Μελανσόν. Επίσης η Γαλλία δεν ήταν με τον Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Νεοταξίτες προσπαθούν να πετύχουν ότι δεν κατάφεραν οι Ναζί, Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Σοσιαλιστική Δικτατορία. Έτσι θεωρώ πιο πιθανή την Γαλλία να ξεκόψει από το τρίγωνο του Διαβόλου, παρόλο που μόλις εξελέγη Πρόεδρος ο υπέρτατος Νεοταξίτης Μακρόν.

Δεν είπε κανείς πως ο πόλεμος εναντίον ΝΤΠ – ΕΕ θα τελειώσει σύντομα. Τώρα αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να ηττηθούν οι Νεοταξίτες. Εκτός κι αν αντιληφθούν πως δεν το κερδίζουν και δεχτούν κάποια συνθηκολόγηση. Βέβαια είναι προσωπική μου άποψη πως η Γαλλία έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκόψει από το τρίγωνο του Διαβόλου και η Γερμανία τις λιγότερες.

Το ό,τι η Γερμανία έχει τις λιγότερες πιθανότητες δεν σημαίνει πως δεν θα είναι αυτή τελικά που θα το κάνει. Υπάρχουν άλλοι λόγοι που δικαιολογείται, εκτός αυτού που αναφέρθηκε δηλαδή αφού κάηκε στο χυλό σε δύο πολέμους, θα πρέπει να φυσάει και το γιαούρτι δηλαδή να είναι πολύ προσεκτική. Έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο φυσικό αέριο. Επίσης είναι πιο κοντά στην Ρωσία, ειδικά τώρα που οι Ρώσοι είναι στην Ουκρανία. Μια Πολωνία τους χωρίζει.

Στην Ρωσία τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντί – Νεοταξίτες. Πολλοί στην Ρωσία θα θυμούνται την εποχή που η Ανατολική Γερμανία ήταν υπό την δική τους επιρροή (των Σοβιετικών). Σε ακραία σενάρια, η Γερμανία θα είναι αυτή που θα θιγεί περισσότερο από τις τρεις χώρες του τριγώνου του Διαβόλου. Η Γερμανία είναι αυτή που φαίνεται να επιθυμεί λιγότερο από τις τρεις την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων εντός της ΕΕ, με την Γαλλία (τον Μακρόν) πρώτη.

Πολλοί στην Γερμανία θα προτιμούσαν μια μικρότερη και πιο ομοιογενή ένωση. Επίσης σε αντίθεση με τις άλλες δύο χώρες, (η Γερμανία) έχει δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο γκρουπ χωρών συμμαχικών, εντός της ΕΕ. Σε περίπτωση διάσπασης της ΕΕ θα φτιάξουν αμέσως ένα δικό τους γκρουπ. Δηλαδή το σενάριο της δημιουργίας γκρουπ συνεργασίας, ίσως να φαίνεται καλό σε πολλούς Γερμανούς γιατί έχουν ήδη έτοιμο το γκρουπ τους, με πολλές σχετικά ομοιογενείς χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία κλπ) όπου η Γερμανία θα είναι η κυρίαρχη.

Ανδρέας

Scroll to Top