Βέβαια και πιθανά
Βέβαια και πιθανά
Είναι αρκετοί αναγνώστες που δυσκολεύονται να αντιληφθούν όσα έγραψα στο άρθρο «Γελάστε με την Εβρωμαϊκή Ένωση». Θα προσπαθήσω να τα εξηγήσω καλύτερα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ΒΕΒΑΙΟΥ και του ΠΙΘΑΝΟΥ. Όπως επίσης υπάρχει διαφορά μεταξύ των πολλών πιθανοτήτων και των λίγων πιθανοτήτων.
Να εξηγήσω λοιπόν τι είναι ΒΕΒΑΙΟ. Βέβαιο είναι πως η ΝΤΠ – ΕΕ δεν θα κερδίσει και επομένως το Νεοταξικό σχέδιο δεν θα προχωρήσει. Εφόσον δεν θα προχωρήσει το Νεοταξικό σχέδιο, η ΕΒρωμαϊκή Ένωση θα τελειώσει δηλαδή ή θα διαλυθεί ή θα διασπαστεί. Δεν θα υπάρχει Ένωση που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ναι μεν δεν θα κερδίσει η ΝΤΠ – ΕΕ αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο εναλλακτικές: α) να συνθηκολογήσει β) να ηττηθεί. Είναι ΒΕΒΑΙΟ πως θα συμβεί ένα από τα δύο. Δεν είναι ΒΕΒΑΙΟ πιο από τα δύο θα συμβεί. Είναι πιθανό να συνθηκολογήσει η ΝΤΠ – ΕΕ όπως είναι πιθανό να ηττηθεί. Αυτό που αποκλείεται είναι να κερδίσει.
Είτε συνθηκολογήσει η ΝΤΠ – ΕΕ είτε ηττηθεί, θα πάμε σε μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση από αυτή που προβλέπει το επιεικώς βλακώδες Νεοταξικό σχέδιο παγκοσμιοποίησης. Η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο παλιό σύστημα και στο γελοίο Νεοταξικό σχέδιο. Τα που θα βρίσκεται εξαρτάται από τον αν η ΝΤΠ – ΕΕ συνθηκολογήσει ή ηττηθεί.
Αν συνθηκολογήσει θα βρίσκεται περίπου στη μέση. Αν ηττηθεί θα βρίσκεται πιο κοντά στο παλιό σύστημα που υπήρχε πριν ξεκινήσει η Νεοταξική παγκοσμιοποίηση. Oύτε στην μία περίπτωση ούτε στην άλλη μπορούμε να ξέρουμε πως ακριβώς θα είναι η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Στην περίπτωση της ήττας των Νεοταξιτών, θα το αποφασίσουν μόνοι τους οι αντί-Νεοταξίτες.
Αν όμως συνθηκολογήσουν οι Νεοταξίτες θα είναι κοινή απόφαση. Επίσης εξαρτάται από το πότε θα συνθηκολογήσουν οι Νεοταξίτες, αν τελικά το κάνουν. Όσο πιο κοντά στην ήττα βρίσκονται, τόσο λιγότερα θα μπορούν να απαιτήσουν για να συνθηκολογήσουν. Άλλη συνθηκολόγηση θα έκαναν οι Ναζί στις αρχές του ’44, άλλη το καλοκαίρι του ’44 και άλλη στις αρχές του ’45. Τελικά προτίμησαν να μην συνθηκολογήσουν, να ηττηθούν και να παραδοθούν άνευ όρων.
Ανέφερα ένα σενάριο δημιουργίας γκρουπ συνεργασίας χωρών. Είναι ένα ΠΙΘΑΝΟ σενάριο, όχι ΒΕΒΑΙΟ. Δεν μπορώ να ξέρω τι πιθανότητες έχει γιατί δεν ξέρω αν θα συνθηκολογήσουν οι Νεοταξίτες και πόσο κοντά ή μακριά από την βέβαιη ήττα θα συνθηκολογήσουν. Είναι περισσότερο ένα σενάριο συνθηκολόγησης παρά ένα σενάριο ήττας της ΝΤΠ – ΕΕ.
Αν δεν συνθηκολογήσουν οι Νεοταξίτες και ηττηθούν, οι αντί-Νεοταξίτες θα κάνουν ό,τι θέλουν, όσον αφορά την εναλλακτική παγκοσμιοποίηση που θα εφαρμόσουν. Σε ένα ακραίο σενάριο ήττας της ΝΤΠ – ΕΕ, παύουν να υπάρχουν οι χώρες που υποστήριξαν το Νεοταξικό σχέδιο. Αυτή την στιγμή οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Νεοταξικού σχεδίου είναι Γαλλία – Ιταλία – Γερμανία, το τρίγωνο του Διαβόλου. Βέβαια και στην Γαλλία και στην Ιταλία υπάρχει μεγάλη αντίδραση στο Νεοταξικό σχέδιο που εκφράζεται από σχετικά ψηλά ποσοστά σε αντί-Νεοταξικά κόμματα.
Όμως στην κυβέρνηση βρίσκονται Νεοταξίτες και αυτή την στιγμή, αυτοί ελέγχουν τις χώρες, οι δύο γελωτοποιοί, ο Μακρόν και ο Ντράγκι. Υπάρχει η αντίληψη πως τουλάχιστον η Γερμανία, αν όχι και η Ιταλία, δεν θα έπρεπε να υφίσταται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν λάθος ο διαχωρισμός της σε Ανατολική και Δυτική. Έπρεπε τα εδάφη της Γερμανίας να μοιραστούν στις γειτονικές χώρες ή και σε μακρινές χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αποκτήσουν μια πολιτεία στην Γερμανία όπως έχουν την Χαβάη, μακριά από την κυρίως χώρα. Αν εξετάζουμε τώρα να πάψουν να υφίστανται Γαλλία – Γερμανία – Ιταλία, μιλάμε για ένα μεγάλο τμήμα της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς την συμφωνία των ΗΠΑ και δεν νομίζω η σημερινή κυβέρνηση του Μπάιντεν να το θέλει. Όμως αν επικρατήσουν στις ΗΠΑ αντί – Νεοταξίτες, δεν αποκλείεται.
Αυτό βέβαια θα χρειαστεί πόλεμο γενικευμένο. Είναι ένα ΠΙΘΑΝΟ σενάριο με λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Όμως είναι ένα σενάριο και σε περίπτωση που έχουμε ακραία ήττα των Νεοταξιτών και των χωρών που υποστηρίζουν το Νεοταξικό σχέδιο, θα μπορούσε να γίνει. Το ανέφερα για να δείξω πως όλα είναι πιθανά, ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια.
Θα πρέπει να προσέχουν πολύ Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, όχι μόνο οι Νεοταξίτες αλλά και οι αντί-Νεοταξίτες. Στην Γερμανία, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν όλοι Ναζί. Όμως ο έλεγχος της χώρας από τους Ναζί, οδήγησε στο τέλος ΟΛΟΥΣ, Ναζί κα μη Ναζί, σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Παρομοίως ο έλεγχος των τριών χωρών από τους Νεοταξίτες μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για όλους, Νεοταξίτες και μη Νεοταξίτες.
Αν τελικά συμφωνηθούν γκρουπ συνεργασίας χωρών, ένα σενάριο συνθηκολόγησης, δεν μπορώ να ξέρω πως θα είναι αυτά τα γκρουπ. Λογικό είναι να υποθέσουμε πως κάθε γκρουπ θα επιλέγει πόσο στενές ή χαλαρές σχέσεις επιθυμεί. Εγώ εύχομαι να πάμε σε ένα σενάριο συνθηκολόγησης, παρά να πάμε σε ένα σενάριο ακραίας ήττας ΝΤΠ – ΕΕ, όπου Γαλλία – Γερμανία – Ιταλία παύουν να υφίστανται ως χώρες.
Ανδρέας