Στο τέλος πόλεμος

Στο τέλος πόλεμος

Ασυναρτησίες ή ψευτιές

Ο Άξονας Γερμανίας - Γαλλίας είναι αδύναμος στρατιωτικά. Οι άλλες χώρες, εκτός AUKUS, «παίζουν» σε πολλά ταμπλό μέχρι να δουν που θα «κάτσουν τα πράγματα». Η Τουρκία παίζει με ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ και μουσουλμανικές χώρες. Η Ρωσία πάλι «παίζει» με αυτές αλλά και με την Κίνα. Αν δημιουργηθεί Άξονας Ρωσίας - Κίνας θα είναι πολύ ισχυρός στρατιωτικά καθώς είναι η δεύτερη και η τρίτη στρατιωτική δύναμη.

Οι Ρώσοι έχουν τους Κινέζους για καβάντζα, σε περίπτωση που τους την «πέσουν» στρατιωτικά οι άλλοι. Όμως συμμαχία Ρωσίας - Κίνας, αν γίνει δεν θα σημάνει την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ανατολική Ευρώπη όπως ονειρεύονται οι ευρώδουλοι αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η Ρωσία θα δημιουργήσει ισχυρή στρατιωτική συμμαχία για να διεκδικήσει την Ανατολική Ευρώπη που τους πήρε η ΕΕ.

Έτσι μπορεί να δούμε την ίδια ακριβώς εικόνα με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ΗΠΑ - Βρετανία από την μία μεριά και Ρωσία (με ή χωρίς Κίνα) από την άλλη να διεκδικούν την επιρροή σε ένα τμήμα της Ευρώπης. Μόνο που αυτή τη φορά η Ιαπωνία θα είναι με τους Συμμάχους και η Γαλλία με τον Άξονα. Μπορεί AUKUS, Ρωσία, Κίνα να τα βρουν σε βάρος Γαλλίας - Γερμανίας.

Οι Αμερικάνοι έχουν καταλάβει πως Γαλλία - Γερμανία προσπαθούν να τους κλέψουν την ηγεσία της Δύσης και να τους βγάλουν από την μέση. Απλά άλλοι ακολουθούν πιο συγκρουσιακή στάση όπως ο Τραμπ και άλλοι πιο διπλωματική όπως ο Μπάιντεν. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Δύσης βρίσκεται στην Ευρώπη και αν Γάλλοι και Γερμανοί αποκλείσουν τις ΗΠΑ από την Ευρώπη όπως σχεδιάζουν, θα ενδυναμωθούν ενώ οι ΗΠΑ θα αποδυναμωθούν. Από την άλλη βλέπουμε πως οι Αμερικάνοι επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών.

Δεν είναι λογικό να θέλουν να βάλουν τις χώρες αυτές υπό την επιρροή Γαλλίας - Γερμανίας όταν Γαλλία και Γερμανία ακολουθούν δικό τους ξεχωριστό δρόμο. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Η μία είναι πως κάνουν πως θέλουν ενώ δεν θα γίνει. Σύμφωνα με μία άλλη άποψη η AUKUS θα προστεθεί στην ΕΕ που όμως θα αλλάξει πολύ και θα γίνουν πολύ χαλαρότερες οι σχέσεις δηλαδή αντίθετη πορεία από αυτή της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την συμμαχία που προσπαθεί να κτίσει η AUKUS με Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Ινδία κλπ.

Ένα άλλο σενάριο που βλέπω πιο πιθανό είναι πως θα αποσχιστεί ένα τμήμα της ΕΕ. Δηλαδή αντί να βγαίνει μία-μία χώρα και να προστίθενται μία-μία σε ένα άλλο γκρουπ με διαφορετική, πιο χαλαρή μορφή, θα βγάλουν ένα ή δύο κομμάτια συνολικά. Επομένως αντί για απόσχιση μπορεί να έχουμε διάσπαση σε δύο ή περισσότερα τμήματα. Όπως και να έχει δεν είναι λογικό να θέλουν να «χαρίσουν» χώρες σε Γαλλία και Γερμανία. Κάτι άλλο συμβαίνει που θα γίνει αντιληπτό σε βάθος χρόνου.

Γαλλία και Γερμανία δεν θέλουν πόλεμο. Παριστάνουν τους φιλειρηνιστές αλλά ο πραγματικός λόγος είναι πως υστερούν σημαντικά σε αυτό τον τομέα. Πάντα αυτό είναι όχι σε σχέση με την Ελλάδα αλλά σε σχέση με AUKUS (και συμμάχους) ή Ρωσία - Κίνα. Τις ισχυρές στρατιωτικά χώρες, τις συμφέρει ο πόλεμος ή η απειλή πολέμου. Όσο αυξάνει η πιθανότητα πολέμου τόσο βελτιώνεται η διαπραγματευτική τους δύναμη.

ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία δεν θα αφήσουν να προχωρήσει η ενοποίηση της ΕΕ με όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που ίσως δεχτούν είναι μία μικρότερη ΕΕ, χωρίς πολλές χώρες της Ανατολικής και Νοτίου Ευρώπης στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Επομένως ακόμα και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία για κάποιες χώρες, η Ελλάδα δεν θα είναι μέσα.

Οι επιλογές μας θα είναι ή με AUKUS ή με Ρωσία που αν ξεμείνει μπορεί να συμμαχήσει με την Κίνα, για να διεκδικήσει την Ανατολική Ευρώπη. Σίγουρα ο προσανατολισμός σε Γαλλία - Γερμανία είναι χειρότερη επιλογή και αυτοί οι άνθρωποι (Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς) εκτός από ακατάλληλοι είναι και επικίνδυνοι. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα παγκόσμιου πολέμου στην επόμενη δεκαετία - εικοσαετία και μας βάζουν με την πλευρά των αδύναμων. Ο Άξονας πάλι θα ηττηθεί όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλέξανδρος

Scroll to Top