Στουρνάρι ο Μητσοτάκης

Στουρνάρι ο Μητσοτάκης

Φοντερλάνα άντε γεια!

Προσέξτε βλάκες ποιανού το μέρος παίρνετε γιατί όλα θα αλλάξουν. Στο τέλος θα καθίσουν στο τραπέζι οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις ΗΠΑ - Ρωσία, πιθανώς με την συμμετοχή Βρετανίας και Κίνας. Η Βρετανία δεν είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη αλλά πάει πακέτο με τις ΗΠΑ μετά την AUKUS. Θα κάνουν ένα νέο γκρουπάρισμα αφού βέβαια θα έχουν μιλήσει και με τις διάφορες χώρες. Θα είναι διαφορετικό από το ηπειρωτικό του Νεοταξικού μοντέλου. Αυτό λοιπόν θα είναι κατά κάποιο τρόπο μια Νέα Γιάλτα.

Ο Ερντογάν το παίζει ουδέτερος στην αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας και μάλιστα έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Το ερώτημα είναι το εξής. Αυτό το παιδί τον Μητσοτάκη, τον έστειλαν στα καλύτερα σχολεία της Ελλάδας και της Αμερικής. Τον έστειλαν στο Κολλέγιο, τον έστειλαν στο Στάνφορντ, τον έστειλαν στο Χάρβαρντ. Πως γίνεται αφού πέρασε από αυτά τα σχολεία να βγήκε αμόρφωτος και στουρνάρι;

Όλος ο πλανήτης ασχολείται με την αντιπαράθεση Ρωσίας Ουκρανίας. Να επαναλάβω την λίστα με τις Ορθόδοξες χώρες. Είναι Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Ερυθραία, Αιθιοπία. Στις τρεις τελευταίες είναι  Προχαλκηδόνια Ορθοδοξία (Μονοφυσιτισμός). Η Λευκορωσία έχει περίπου ίδιο πληθυσμό με εμάς, 9,4 εκατομμύρια. Είναι πιο φτωχή και στρατιωτικά πιο αδύναμη. Εκτός αυτού είναι με την μεριά της Ρωσίας.

Η Ρουμανία είναι σχεδόν διπλάσια πληθυσμιακά. Σε απόλυτα νούμερα είναι πιο φτωχή αλλά σε αγοραστική δύναμη πιο πλούσια (το κατά κεφαλή εισόδημα). Στρατιωτικά είναι πιο αδύναμη. Από τις Ορθόδοξες χώρες, εξαιρώντας τις δύο που έχουν την διένεξη και είναι οι μεγαλύτερες, Ελλάδα και Ρουμανία είναι πιο σημαντικές. Μάλλον η Ελλάδα είναι πιο σημαντική, ανάλογα με ποιο τρόπο το εξετάζει κανείς. Η Ελλάδα λοιπόν είναι η ιδανική χώρα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο και όχι η Τουρκία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Η Τουρκία έχει ξύπνιο πρωθυπουργό ενώ η Ελλάδα έχει στουρνάρι, παρόλα τα καλύτερα σχολεία που τον έστειλαν. Ο Ερντογάν τέλειωσε μια οικονομική σχολή στην Τουρκία. Παρόλο που η χώρα του δεν είναι τόσο ιδανική για να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, είδε την ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε. Βέβαια η Τουρκία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες αλλά δεν έχουν θρησκευτικούς, πολιτισμικούς, ιστορικούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα.

Τι έκανε λοιπόν ο Μητσοτάκης; Έσπευσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, παίρνοντας καθαρά θέση και γυρίζοντας την Ρωσία από φιλική σε εχθρική χώρα. Συμπέρασμα… Τι να σου κάνει το Κολλέγιο, το Στάνφορντ και το Χάρβαρντ; Αν δεν σου κόβει δεν σου κόβει. Ο άλλος, ο Τούρκος, μια οικονομική σχολή τελείωσε αλλά φαίνεται πως του κόβει.

Φανταστείτε τώρα πόσο θα ανέβαινε το κύρος της χώρας και ο θαυμασμός της παγκόσμιας κοινότητας αν μεσολαβούσε για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα για το τι γίνεται. Δεν είναι πως τους ενδιαφέρει τόσο πολύ πως θα τα βρουν τελικά μεταξύ τους Ρώσοι και Ουκρανοί. Αυτό που φοβούνται είναι μια γενικευμένη σύρραξη που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο ακόμα και σε πυρηνική καταστροφή.

Μιας και λέμε για Μητσοτάκη, αναδεικνύεται σε σημαντικό ηγέτη της κεντροαριστεράς μετά την συμφωνία με τον Χρυσοχοΐδη να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία. Πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ έχει ξαναπάρει η Νέα Δημοκρατία αλλά ο Κάλαχαν (Χρυσοχοΐδης) ήταν από τους κορυφαίους αναχρονιστές. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι ώστε η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει ξεκάθαρο κεντροαριστερό πολιτικό στίγμα.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι που κατά κάποιο τρόπο έχουν παραγκωνιστεί όπως Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Βενιζέλος. Όλοι μαζί στο δρόμο του σοσιαλισμού για μία Νέα Σοσιαλδημοκρατία. Σε μια εποχή που η κεντροδεξιά παγκόσμια κινείται προς τα δεξιά με Τραμπ, Λεπέν, Ζεμούρ, Σαλβίνι, Μελόνι κλπ, ο Μητσοτάκης κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενδεχομένως σκοπός του είναι να μπει στο κεντροαριστερό γκρουπ των κομμάτων της Δύσης+ διότι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον πολύ πιο κοντά σε αυτές των Δημοκρατικών από αυτές των Ρεπουμπλικάνων.  

Μάρκος

Scroll to Top