Σύγκλιση εκτός ΕΕ

Σύγκλιση εκτός ΕΕ

Την οικονομική σύγκλιση που θα γινόταν αν βρισκόμαστε εκτός ΕΕ, προσπάθησαν να μας «την πουλήσουν» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως δήθεν μελλοντικό επίτευγμα από την συμμετοχή στην ρημαδό-ένωση. Αυτό βέβαια δεν έγινε ποτέ. Η οικονομική σύγκλιση που ποτέ δεν έγινε σε παραπάνω από σαράντα χρόνια εντός της ΕΕ, θα γίνει σε πολύ λιγότερα, συμμετέχοντας στο γκρουπ ΗΠΑ - Βρετανίας ή Ρωσίας.

Αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα πως η ΕΕ έχει σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παρατηρούμε πως α) γενικά η ΕΕ δεν τα πηγαίνει τόσο καλά β) κάποιες χώρες εντός ΕΕ τα πηγαίνουν τελείως σκατά με πρώτη την Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από διάφορα οικονομικά μεγέθη όπως αγοραστική δύναμη, ρυθμοί ανάπτυξης, ποσοστό ανεργίας κλπ. Τα ποσοστά ανεργίας δεν έχουν αναφερθεί ακόμη.

Αυτή η ρημαδό-ένωση, έχει ψηλή ανεργία σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στην κορυφή φιγουράρουν Ισπανία και Ελλάδα με 12,48% και 12,30% αντίστοιχα. Πιο κάτω βρίσκεται η Ιταλία με 8,10%. Ενδεικτικά οι τιμές της ανεργίας σε % για διάφορες χώρες είναι: Σουηδία 7,70 Γαλλία 7,20 Γερμανία 5,30 Καναδάς 4,90 Ελβετία 4,30 Ιρλανδία 4,20 Ρωσία 3,90 Βρετανία 3,50 ΗΠΑ 3,50 Αυστραλία 3,40 Ισραήλ 3,30 Νορβηγία 3,30 Κορέα 2,90 Ιαπωνία 2,60 Κατάρ 0,30. Τα στοιχεία είναι από τον OECD, για την περίοδο 2021-2202.

Της Ελλάδας είναι σίγουρα παραπάνω η ανεργία από την επίσημη. Η Ελλάδα είναι σκατό-χώρα από όλες τις απόψεις όπως την κατάντησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Καραμανλής και Σημίτης. Πηγαίνετε ψηφίστε Μητσοτάκη και μετά μην απορείτε αν θα «φάτε σκατά» όπως τρώτε εδώ και δεκαετίες. «Φάε σκατά λαέ» είναι η κρυφή ατζέντα του συστήματος που κυβερνά επί δεκαετίες.

Εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν είναι συμφέρουσα η συμμετοχή στην ΕΕ. Φαίνεται πως σε γενικές γραμμές δεν είναι συμφέρουσα καθώς οι χώρες της ΕΕ τα πηγαίνουν χειρότερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες που βρίσκονται εκτός ΕΕ. Όμως θα πρέπει να εξετασθεί κάθε χώρα ξεχωριστά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η χώρα ζημιώθηκε οικονομικά τα μέγιστα από την συμμετοχή της στην ΕΕ.

Σωστά γράφτηκε σε προηγούμενο άρθρο, να μην ξεχνάμε ποιος ξεκίνησε την οικονομική αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Την συνέχισε ο Σημίτης. Να μην ξεχνάμε πως ο θείος Καραμανλής ξεκίνησε την καταστροφική ευρωπαϊκή πορεία και ο Σημίτης την χειροτέρεψε με την είσοδο στην ευρωζώνη. Πριν την χρεοκοπία ήταν ο Σημίτης και ο ανιψιός Καραμανλής που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Πρέπει να απαλλαγούμε από τους εξολοθρευτές των Ελλήνων, Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες και Σημιτικούς αναχρονιστές, για να μπορέσουμε επιτέλους να προκόψουμε.

Ίσως η Ελλάδα να ζημιώθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ αλλά είναι και άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα. Η Ιταλία όπως και η Ελλάδα είχαν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης την περίοδο 2013-2021. Μάλιστα της Ιταλίας ήταν ελαφρά αρνητικό - 0,254 ενώ της Ελλάδας ελαφρά θετικό + 0,228. Η Ισπανία έχει ακόμη ψηλότερη ανεργία από την Ελλάδα. Για πολλά χρόνια είχε ανεργία πάνω από 20%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα γκρουπ χωρών. Υπάρχει και μια δεύτερη ερώτηση. Είναι συμφέρουσα η συμμετοχή σε ένα γκρουπ χωρών; Η απάντηση είναι «εξαρτάται από το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί». Αν είναι ένα μοντέλο σαν της ΕΕ, τότε η απάντηση είναι σε γενικές γραμμές ΟΧΙ, αν και μπορεί να υπάρχουν λίγες χώρες που ωφελήθηκαν. Αν είναι ένα άλλο μοντέλο, τότε η απάντηση είναι ΙΣΩΣ. Δεν λέω ΝΑΙ γιατί μένει να αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει να εξετάζουμε όλα όσα πήγαν στραβά με την ελληνική οικονομία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για αρκετό καιρό ακόμα. Για όλα αυτά τα στραβά και για άλλα στραβά που ζημίωσαν άλλες χώρες, θα υπάρχει πρόβλεψη, στα δύο νέα μοντέλα που αναπτύσσονται, ένα για το γκρουπ ΗΠΑ - Βρετανίας και ένα για το γκρουπ της Ρωσίας.

Υπάρχουν δύο ειρωνείες της τύχης. Οι ευρώδουλοι Νεοταξίτες είναι οι πιο φανατικοί των γκρουπ. Αυτοί εξαρτώνται τώρα από λιγότερο φανατικούς ή ακόμη και σκεπτικούς απέναντι στην χρησιμότητα των γκρουπ, για να δημιουργήσουν ένα ή περισσότερα πετυχημένα μοντέλα γκρουπ χωρών. Η άλλη ειρωνεία είναι πως αυτοί με την σειρά τους θα στηριχτούν στην αποτυχία του μοντέλου της ΕΕ για να αποφύγουν τα λάθη που έγιναν.

Δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις στην ΕΕ; Πρώτον αμφιβάλλω αν υπάρχει η βούληση. Δεύτερον έχει στραβώσει τόσο πολύ το πράγμα που θα πάρει δεκαετίες κι αν επιτευχθεί. Το καλύτερο είναι για τις χώρες να βγουν και να μπουν σε ένα από τα δύο νέα γκρουπ που θα δημιουργηθούν, ειδικά οι χώρες με τα πολλά προβλήματα όπως η Ελλάδα.

Εμάς, για καλή μας τύχη, μας θέλουν και Ρωσία και ΗΠΑ - Βρετανία. ΗΠΑ - Βρετανία έχουν κάποιους ενδοιασμούς γιατί βρίσκονται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Μάλλον θα τα καταφέρει το lobbying των ομογενών να μας δεχτούν. Ακόμη και να μην συμβεί, στο γκρουπ της Ρωσίας θα είμαστε πολύ καλύτερα από οικονομική άποψη.

Είτε στο ένα είτε στο άλλο γκρουπ, θα επιτευχθεί γρήγορα σύγκλιση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία επειδή το μοντέλο που ακολουθούν είναι άκρως ελαττωματικό και θα μείνουν πίσω στην ανάπτυξη. Στην Ελλάδα θα έχουμε επιτέλους καλούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό θα κλίνει την ψαλίδα με τους πρώην ψευτο-εταίρους.

Όταν θα έχουν μείνει πολύ πίσω οι χώρες που θα απομείνουν στην ρημαδό-ένωση, θα διαπιστώσουν πως κάτι δεν πάει καλά με το μοντέλο τους και θα το αλλάξουν, ακολουθώντας το πιο πετυχημένο από τα άλλα μοντέλα. Εμείς θα γλυτώσουμε από την ρημαδό-ένωση λόγω των δεσμών με την Ρωσία ή της επιρροής των ομογενών στις ΗΠΑ. Τι θα κάνουν όσοι απομείνουν στην ρημαδό-ένωση δεν μας απασχολεί. Ας κόψουν τον λαιμό τους στρογγυλά, λίγο μας νοιάζει.

Στέφανος

Scroll to Top