Δημιουργία ψευδαισθήσεων

Δημιουργία ψευδαισθήσεων

Απαιτείστε ό,τι δικαιούστε

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως από το 1974 είμαστε κάπως καλύτερα, όσον αφορά το μέσο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Δεν υπάρχει ούτε ένας από αυτούς που έχω ρωτήσει να υποστηρίζει πως είμαστε καλύτερα, σε σχέση με το 1998. Και έχω ρωτήσει πάρα πολλούς. Κανονικά, με μια φυσιολογική ανάπτυξη 3%, θα έπρεπε να έχουμε τα διπλάσια το 2022, σε σχέση με το 1998.

Εδώ υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του πως αισθάνεται ο κόσμος και των επίσημων στατιστικών. Δεν θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστα τα Greek Statistics, ειδικά όσο πηγαίνουμε πίσω χρονικά. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, βρισκόμαστε τώρα σε επίπεδα 2003 - 2004 δηλαδή μια εικοσαετία χωρίς καμία πρόοδο, καμία ανάπτυξη. Βέβαια αυτό οφείλεται σε όσα έγιναν πριν, από το '74 ή το '81.

Στα επίσημα στατιστικά, φαίνεται πως είμαστε λίγο καλύτερα, σχετικά με το 1998, διότι μεταξύ '98 και '03 παρατηρήθηκε μια ανάπτυξη, λόγω Ολυμπιακών και δανεισμού που την πληρώσαμε στην συνέχεια. Από την άλλη δεν βρίσκεται ούτε ένας που να αισθάνεται καλύτερα σε σχέση με το 1998. Θα μπορούσε να υπάρχει μια οικονομική εξήγηση, η κατανομή εισοδήματος.

Είναι και κάτι άλλο, εκτός από το μέσο εισόδημα σε αγοραστική δύναμη που καθορίζει πόσο πλούσιοι είναι οι κάτοικοι μιας χώρας. Η κατανομή εισοδήματος καθορίζει πως μοιράζεται το εισόδημα. Όταν η κατανομή δεν είναι καλή, λίγοι παίρνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει καλά ούτε μεταξύ των χωρών του OECD ούτε της ΕΕ. Γενικά δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά σε όλα.

Ένας συνηθισμένος τρόπος μέτρησης της κατανομής του εισοδήματος είναι o δείκτης Gini (coefficient) που προτάθηκε από τον Ιταλό στατιστικό Gini. Το 0 υποδηλώνει πως όλοι έχουν το ίδιο εισόδημα ενώ το 100 πως ένας έχει όλο το εισόδημα και οι υπόλοιποι τίποτα. Οι τιμές 0 και 100 δεν υπάρχουν αλλά όσο πιο κοντά βρίσκεται ο δείκτης Gini στο 0, τόσο λιγότερο ανισοκατανομή υπάρχει ενώ όσο πιο κοντά στο 100, τόσο μεγαλύτερη ανισοκατανομή υπάρχει.

Δεν παρατηρούνται διαχρονικά σημαντικές μεταβολές στον δείκτη Gini για την Ελλάδα, κινείται μεταξύ 33 και 36. Επομένως παραμένει το παράδοξο πως οι πολίτες αισθάνονται πολύ διαφορετικά από αυτό που λένε τα στατιστικά. Ακόμη και να δεχτούμε πως είμαστε λίγο καλύτερα, σε σχέση με το 1998 δεν αρκεί. Θα έπρεπε, από το 1998, να έχει διπλασιαστεί το εισόδημα μας.

Ας μην κολλάμε στο αν είμαστε ή δεν είμαστε λίγο καλύτερα. Το μείζον είναι πως θα έπρεπε να έχουμε τα διπλάσια. Δηλαδή από '74 μέχρι το '98 θα έπρεπε να διπλασιαστεί το εισόδημα και στην συνέχεια, μέχρι το 2022 να διπλασιαστεί και πάλι δηλαδή σε σχέση με το '74 να τετραπλασιαστεί. Η 24η δύναμη του 1,03 είναι 2,0328. Με άλλα λόγια, λίγο πριν τα είκοσι τέσσερα (24) χρόνια, με μέση ανάπτυξη 3%, διπλασιάζεται.

Σωστά παρατήρησε κάποιος αναγνώστης πως όσο προχωράει η ανάπτυξη, οι ρυθμοί θα μειώνονται. Δεν υποστήριξα ποτέ πως η ανάπτυξη μπορεί να είναι πάντοτε 3% αλλά γύρω στο 3%. Μπορεί να ξεκινήσει από το 4,5% και να φθάσει στο 1,5%. Το θέμα είναι πως για την Ελλάδα, μια μέση ανάπτυξη γύρω στο 3% δεν είναι κάτι το υπερβολικό. Θα πρέπει να χωρίζονται οι χώρες σε επίπεδα ανάπτυξης. Μπορεί να βρισκόμαστε στην ΕΕ αλλά δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με πιο αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

Είμαστε σε επίπεδα Κροατίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Βουλγαρίας. Οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες μπορούν να έχουν ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης γιατί έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης. Με ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, πλησιάζουν τις πιο αναπτυγμένες. Σύγκλιση θα μπορούσαμε να έχουμε με τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες και εκτός ΕΕ, με ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που είναι εφικτό για χώρες που βρίσκονται κάπως πίσω στην ανάπτυξη.

Δεν είναι η ευρωπαϊκή πορεία που δημιουργεί την οικονομική σύγκλιση αλλά οι ψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Με εξαίρεση την Ιρλανδία, όλες οι άλλες χώρες με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διαχρονικά είναι εκτός ΕΕ. Δηλαδή η συμμετοχή στην ΕΕ και Ευρωζώνη, εμποδίζει τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επομένως την σύγκλιση με τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης.

Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουν περάσει οι ευρώδουλοι Νεοταξίτες. Το σύστημα ΕΕ - ΝΤΠ δημιουργεί διαρκώς στους ψηφοφόρους ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις ώστε αυτό που αντιλαμβάνονται να είναι μια εικονική πραγματικότητα, όχι η αλήθεια. Η νέα επικοινωνιακή απάτη της ΝΔ είναι που πάει να παρουσιάσει ως μεγάλο κατόρθωμα και επιτυχία της κυβέρνησης, την ανάπτυξη 8,336% για το 2021.

Το 2021, η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν σε ένα από τα ψηλότερα επίπεδα, από την δεκαετία του '60, + 5,9%. Αυτό οφείλεται στον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της προηγούμενης χρονιάς, του 2020, λόγω του Covid-19. Είναι η απότομη ανάκαμψη, σε μια απότομη πτώση. Όταν σταμάτησαν οι λόγοι που είχαν προκαλέσει την πτώση λόγω της πανδημίας, επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα και μάλιστα παγκόσμια σε ψηλότερα σε σχέση με το 2019.

Η συμμορία Μητσοτάκη καμαρώνει πως είχε έναν από τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, το 2021. Ίσως αλλά είχε και μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις, τον προηγούμενο χρόνο, -9,019%. Όταν μια χρονιά έχει πτώση -9%, για να επανέλθει στα ίδια επίπεδα, η άνοδος θα πρέπει να είναι λίγο παραπάνω από το 9%, γιατί η βάση μέτρησης έχει πέσει κατά 9%.

Ενώ η υφήλιος ανάκαμψε και με το παραπάνω από την -3,1% πτώση του 2020, με άνοδο +5,9% το 2021, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Και αυτό προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως μια μεγάλη επιτυχία. Τα ίδια κάνει το σύστημα ΕΕ - ΝΤΠ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.

Θεόδωρος

Scroll to Top