Συνέπειες οικονομικής καταστροφής

Συνέπειες οικονομικής καταστροφής

Σχετικά με τη τραγική πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής. Ήταν λάθος του σταθμάρχη Λάρισας αλλά δεν υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα μπορούσαν στην συνέχεια να διορθώσουν ένα ανθρώπινο λάθος. Το παράξενο δεν είναι πως έγινε το ανθρώπινο λάθος αλλά πως δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.

Ο σταθμάρχης Λάρισας, αν τελικά έκανε λάθος, πρέπει να τιμωρηθεί, γιατί στη θέση που βρίσκεται τα λάθη τιμωρούνται και θα πρέπει να γίνεται αυστηρά. Το πόσο αυστηρά θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Δεν ήταν όμως εκεί το βασικό πρόβλημα αλλά στο γεγονός πως δεν υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα διόρθωναν το ανθρώπινο λάθος.

Η μία ασφαλιστική δικλείδα είναι ένας δεύτερος σταθμάρχης σε κάθε βάρδια, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα. Αν υπήρχε ένας δεύτερος σταθμάρχης, θα έβλεπε το λάθος του πρώτου. Επίσης δεν λειτουργούσε η φωτοσήμανση και το σύστημα τηλεδιοίκησης. Αυτό είναι ένα σύστημα που έχει εγκατασταθεί από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα και έπρεπε να λειτουργήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες όπως ενός πρώην σταθμάρχη της Λάρισας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λειτούργησε τηλεδιοίκηση, στο συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής, για ένα διάστημα κάποιων ετών. Αυτή καταργήθηκε για οικονομικούς λόγους. Επιπλέον, για οικονομικούς λόγους, συνταξιοδοτήθηκαν έμπειροι σταθμάρχες.

Ο συγκεκριμένος νυν σταθμάρχης Λάρισας που με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έκανε το λάθος, ήταν άπειρος αν και πενήντα εννέα χρονών. Εργαζόταν παλαιότερα στις αποσκευές του ΟΣΕ και μετά πήγε στο Υπουργείο Παιδείας. Πέρασε πρόσφατα μια εκπαίδευση έξι μηνών για να γίνει σταθμάρχης και εργαζόταν μόλις ένα - δύο μήνες ως σταθμάρχης.

Δηλαδή μόνο μία από τις τρεις ασφαλιστικές δικλείδες αν ήταν στην θέση της, πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί το πολύνεκρο δυστύχημα. Αν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης, αν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες ή αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση δεν θα μαθαίναμε ποτέ το λάθος του σταθμάρχη γιατί θα διορθωνόταν και δεν θα εξελισσόταν σε πολύνεκρο δυστύχημα. Πόσο μάλλον αν λειτουργούσαν και οι τρεις ασφαλιστικές δικλείδες.

Φαίνεται πως για την μη ύπαρξη δεύτερου σταθμάρχη, την απειρία του συγκεκριμένου και την μη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης, οι λόγοι είναι οικονομικοί. Ενδεχομένως να είναι οικονομικοί οι λόγοι για την μη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί έγιναν όλες αυτές οι περικοπές.

Πολλοί αναρωτιούνται πως δεν ξέρουν που βρίσκονται τα τρένα που μεταφέρουν εκατοντάδες πολίτες, όταν σήμερα ξέρουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται καθένας από τους εκατοντάδες ή χιλιάδες που παρακολουθούν, μέσω του GPS του κινητού τους. Το σύστημα τηλεδιοίκησης είναι ένα σύστημα που μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα τρένα και με ποια κατεύθυνση.

Υπήρχε ένα τεχνικό ζήτημα με το λογισμικό αλλά φαίνεται πως οι λόγοι που ενώ είναι εγκατεστημένο ένα τέτοιο σύστημα δεν λειτουργεί, είναι αναγκαστικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Όταν δεν έχουν λεφτά, κόβουν από παντού, από μισθούς, συντάξεις, συστήματα ασφαλείας, συντήρηση υποδομών κλπ. Το ερώτημα βέβαια είναι πως έχουν λεφτά να μοιράζουν σε υμέτερους και για τις μίζες που σίγουρα δεν έχουν σταματήσει τελείως. Να το ξεπεράσω αυτό.

Δυστυχώς τα παιδιά σκοτώθηκαν εξαιτίας των οικονομικών περικοπών που έγιναν λόγω της οικονομικής καταστροφής που προκλήθηκε στην χώρα. Έχει γραφτεί πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα πως τα οικονομικά θέματα, είναι αυτά που σωστά απασχολούν και ενδιαφέρουν περισσότερο τους ψηφοφόρους. Να προσθέσω πως τα οικονομικά θέματα ή αλλιώς η κατάσταση της οικονομίας επηρεάζει και όλα τα άλλα ζητήματα ή τους τομείς της πολιτικής.

Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, υπάρχουν χρήματα για πολλές ασφαλιστικές δικλείδες στα τρένα, συντήρηση υποδομών, νέα έργα, παιδεία, υγεία, στρατιωτικούς εξοπλισμούς κλπ. Το μέσο εισόδημα σε αγοραστική δύναμη (gdp per capita ppp) δεν είναι μόνο η πεμτουσία της οικονομικής πολιτικής αλλά και αυτό από το οποίο εξαρτώνται και όλοι οι άλλοι τομείς της πολιτικής. Για τον πληθυσμό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είμαστε μικρή χώρα. Όμως δεν είμαστε η μοναδική. Υπάρχουν πολλές μικρές χώρες που τα πηγαίνουν πολύ καλά οικονομικά.

Σωστά παραιτήθηκε ο Καραμανλής αλλά το κακό για αυτόν είναι μικρό γιατί σύντομα θα έχουμε εκλογές. Παραιτήθηκε από μια θέση που θα έχανε σε ένα - δύο μήνες. Αν βγει η ΝΔ, πιθανώς να πάρει ένα άλλο υπουργείο. Σωστά είπε πως τα λάθη είναι διαχρονικά του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Είναι λίγο αόριστο, να το συγκεκριμενοποιήσουμε. Οι ευθύνες ανήκουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτούς που κυβερνούσαν την χώρα για πενήντα σχεδόν χρόνια.

Σωστά κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών. Εμείς είχαμε σκοπό να το ακολουθήσουμε, ακόμα και αν δεν γινόταν επίσημα. Αυτοί όμως κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση ενώ υπάρχει εθνικό πένθος. Εμείς δεν είπαμε κάτι παραπάνω από αυτά που λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες. Μετά το εθνικό πένθος και για αρκετό καιρό ακόμη, θα συνεχίσουμε την ανάλυση της οικονομικής καταστροφής της χώρας.

Τα παιδιά τα σκότωσαν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή της χώρας. Λόγω της οικονομικής καταστροφής, έπρεπε να γίνουν περικοπές. Έκοβαν άτσαλα από παντού, απ' όπου έβρισκαν. Αν δεν είχαν προκαλέσει την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και δεύτερος σταθμάρχης θα υπήρχε και έμπειροι θα ήταν οι δύο σταθμάρχες και οι φωτεινοί σηματοδότες θα λειτουργούσαν και το σύστημα τηλεδιοίκησης θα λειτουργούσε.

Έτσι όλα αυτά τα παιδιά θα βρισκόντουσαν με τις οικογένειες τους ή στις σπουδές τους, αν σπούδαζαν μακριά από το σπίτι τους, αντί να βρίσκονται στα νεκροτομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς οι άνθρωποι σε αυτή την χώρα δεν μπορούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Παρακαλούμε διαδώστε την αλήθεια σε όσους περισσότερους μπορείτε.

Βασίλειος

Scroll to Top