Το βίτσιο των Ελληνοκυπρίων

Το βίτσιο των Ελληνοκυπρίων

O Κυρ Μήτσο (Κυριάκος Μητσοτάκης) επανέλαβε στον ΟΗΕ πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί άλλη λύση για την Κύπρο από την διζωνική ομοσπονδία. Από την άλλη ο Ερντογάν και η Τουρκία επιμένουν σε δύο κράτη. Δηλαδή αδιέξοδο! Είναι μια κατάσταση που θα διαιωνίζεται διότι ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη πρόκειται να υποχωρήσει. Μήπως υπάρχει και άλλη τρίτη λύση; Έχει ήδη αναφερθεί με μια πρόταση, σε προηγούμενο άρθρο. Ούτε ένα κράτος ούτε δύο κράτη αλλά κανένα κράτος.

Δηλαδή το ελληνικό τμήμα να προσαρτηθεί στην Ελλάδα και το τουρκικό στην Τουρκία. Πέρα από την πρώτη αντίδραση που μπορεί να έχουν κάποιοι αναγνώστες, θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο διεξοδικά. Είναι τέσσερις εμπλεκόμενες πλευρές, η Ελλάδα, η Τουρκία, το ελληνικό τμήμα της Κύπρου και το τουρκικό τμήμα της Κύπρου. Το ελληνικό τμήμα είναι αναγνωρισμένο κράτος. Το τουρκικό τμήμα δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ως κράτος.

Ουσιαστικά το τουρκικό τμήμα είναι μέρος του τουρκικού κράτους. Άρα αν αποτελέσει και επίσημα τμήμα του τουρκικού κράτους, επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, τυπικό θα είναι. Η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν είναι τμήμα του ελληνικού κράτους. Καλές σχέσεις υπάρχουν αλλά είναι δύο διαφορετικά κράτη. Να εξετάσουμε αν συμφέρει την Ελλάδα και την Κύπρο, να αποτελέσει η Κύπρος τμήμα της Ελλάδας. Για την Ελλάδα είναι προφανέστατο πως την συμφέρει.

Μεγαλώνει η χώρα και σε έκταση και σε πληθυσμό. Επιπλέον φθάνει σχεδόν μέχρι την Μέση Ανατολή και ισχυροποιείται η στρατηγική θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τις τέσσερις πλευρές, οι δύο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τις συμφέρει, είναι η Ελλάδα και το τουρκικό τμήμα της Κύπρου. Όποιος Έλληνας είναι κατά αυτής της λύσης είναι ανθέλληνας, ξεκάθαρα και πέρα από κάθε αμφιβολία. Είναι ένας προδότης που σκέφτεται και ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Μετά είναι οι άλλες δύο πλευρές που κατά την γνώμη μου τις συμφέρει επίσης αλλά δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όπως στις δύο πρώτες περιπτώσεις που ήδη ανέφερα. Η Τουρκία εξυπηρετείται αλλά θα μπορούσε να έχει και κάποιους ενδοιασμούς καθώς επεκτείνεται η Ελλάδα. Επί της ουσίας, το τουρκικό τμήμα είναι μέρος της Τουρκίας. Απλά θα γίνει και τυπικά η επέκταση της Τουρκίας, αν προχωρήσει η λύση του κανενός κράτους στην Κύπρο.

Η Τουρκία είχε αντίρρηση για την ένωση της Ελλάδας με την Κύπρο, όταν η Κύπρος ήταν ολόκληρη καθώς υπήρχε ανέκαθεν πληθυσμός Τουρκοκυπρίων στο νησί. Έτσι δεν ήθελαν αυτοί οι Τουρκοκύπριοι να είναι υπό το ελληνικό κράτος. Μετά το '74, διαχωρίστηκαν οι Τουρκοκύπριοι από τους Ελληνοκύπριους. Επομένως πιστεύω πως πέρα από κάποιους ενδοιασμούς, είναι μια λύση που θα δεχτούν.

Τέλος ερχόμαστε στην Κύπρο. Αν τους περάσει αυτό το βίτσιο που είχαν παλαιότερα και έχουν ακόμη πολλοί από αυτούς, να είναι ανεξάρτητο κράτος, πιστεύω πως και αυτούς τους συμφέρει. Μπορεί να μην είναι πλέον ανεξάρτητο κράτος αλλά θα ισχυροποιηθούν και θα είναι πιο ασφαλείς διότι θα είναι τμήμα της Ελλάδας. Οι Κύπριοι είναι λιγότεροι από τους Θεσσαλονικείς ούτε ένα εκατομμύριο.

Η έκταση του ελληνικού τμήματος της Κύπρου είναι λίγο παραπάνω από την έκταση της Κρήτης. Τι νόημα έχει να αποτελούν ένα ξεχωριστό κράτος, όταν μιλάνε την ελληνική γλώσσα και είναι ελληνικής καταγωγής; Είναι από τα μικρότερα κράτη της Ευρώπης (γεωγραφικά ανήκουν στην Ασία). Στο γκρουπ των 26 κρατών της δυνητικής Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας, είναι στην προτελευταία σειρά, με λίγο παραπάνω πληθυσμό από το Μαυροβούνιο.

Παλαιότερα είχε αντίρρηση η Βρετανία. Πλέον νομίζω πως δεν θα έχει αντίρρηση. Ακόμη και να έχει δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις εξελίξεις, αν συμφωνούν οι τέσσερις πλευρές. Η επιρροή της Βρετανίας έχει μειωθεί πάρα πολύ στην Κύπρο, με την πάροδο των ετών. Ίσως το γεγονός πως έγινε βασιλιάς ο Κάρολος που θεωρείται φιλέλληνας, να βοηθήσει την στάση της Βρετανίας στο ζήτημα.

Νομίζω πως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή την λύση είναι οι Ελληνοκύπριοι. Την Ελλάδα και το τουρκικό τμήμα της Κύπρου, σαφώς και τις συμφέρει, πέρα από κάθε αμφιβολία. Πιστεύω πως και η Τουρκία θα συμφωνήσει, παρόλο κάποιους ενδοιασμούς που τυχόν μπορεί να έχει. Μάλλον η Βρετανία δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Πρέπει να περάσει το βίτσιο των Ελληνοκυπρίων «ντε και καλά» να είναι ξεχωριστό κράτος ενώ είναι ελληνικής καταγωγής, ελληνικής κουλτούρας και μιλάνε ελληνικά. Να γίνει το ελληνικό τμήμα μέρος της Ελλάδας και το τουρκικό μέρος της Τουρκίας. Αν μπορέσουμε και πετύχουμε, με την συμφωνία ή αργότερα, επιστροφή κάποιων εδαφών, θετικό θα είναι.

Για να γίνει το ελληνικό τμήμα της Κύπρου μέρος της Ελλάδας, οι μόνες πλευρές που χρειάζεται να συμφωνήσουν είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Παρομοίως για να γίνει το τουρκικό τμήμα, μέρος της Τουρκίας, οι μόνες πλευρές που θα πρέπει να συμφωνήσουν είναι το τουρκικό τμήμα και η Τουρκία. Όμως αν αυτό γίνει με συμφωνία ή ανοχή της άλλης συμμαχίας (Ελλάδα & Ελληνοκύπριοι - Τουρκία & Τουρκοκύπριοι), θα είναι πολύ καλύτερο και θα αποφευχθούν πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

Ιωάννης

Scroll to Top