Του γύρισε μπούμερανγκ 2
Του γύρισε μπούμερανγκ 2
Δεν μπορεί να το γυρίσει τώρα ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι το παραμύθι; Πρώτον θα φανεί υπερβολικά αναξιόπιστος αν αρχίσει να λέει τα αντίθετα από αυτά που έλεγε. Όχι μόνο δεν είναι ο Μπόρις Τζόνσον της Ελλάδας αλλά ούτε η Τερέζα Μέι. Είναι όπως ο πιο ευρώδουλος Συντηρητικός. Δεν ξέρουμε ποιος είναι, ίσως ο Τζων Μέιτζορ. Μπορεί να αλλάξει ρότα ο Μητσοτάκης; Θεωρητικά ναι.
Πρακτικά είναι δύσκολο να το κάνει γιατί τον έβγαλε ο Σημίτης και έχει υπογράψει πολλές λευκές επιταγές. Εμείς το ξέραμε αυτό από πριν τις εσωκομματικές εκλογές. Θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιον δικό μας να πιάσει τον Μεϊμαράκη και να του πει:
«Βαγγέλα, κοίτα να δεις να ‘ουμ’. Έχε υπόψη σου ότι θα κατέβει το μισό ΠΑΣΟΚ, οι σημιτικοί, για να ψηφίσουν Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά λάβε τα μέτρα σου».
Δεν το κάναμε όμως για το εξής λόγο. Με Μεϊμαράκη πρωθυπουργό που είναι καθαρά Γερμανογαλλικός άξονας, τώρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η συμμετοχή στο νέο οικονομικό μπλοκ που είναι κάτι που εμείς στη ΔΕΚΑ επιθυμούμε πάρα πολύ.
Ο Μητσοτάκης έχει μπλέξει πολύ άσχημα. Αν κάνει την στροφή, τι θα πει στον Σημίτη τον φιλογερμανό που τον έκανε αρχηγό της ΝΔ και πρωθυπουργό; Αν δεν το γυρίσει, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ανατροπή της κυβέρνησης. «Μα τώρα πριν λίγο εξελέγησαν», θα πει κάποιος. Και τι σημασία έχει; Οι παγκόσμιες εξελίξεις τρέχουν και δεν το λογαριάζουν αυτό. Επιπλέον τα συμφέροντα της χώρας είναι πάνω από το βόλεμα των Μητσοτακικών και των Σημιτικών. Αν δεν θέλει να ανατραπεί ας το γυρίσει με τον τρόπο που περιγράφουμε. Και να μην ξεχάσει να μας δώσει τα πέντε υπουργεία. Το επαναλαμβάνουμε για να το εμπεδώσει.
Γενικά οι Μητσοτάκηδες τάζουν σε όλους προεκλογικά. Μετεκλογικά είναι φύσει αδύνατο να τους ευχαριστήσουν όλους. Ήδη έχει δυσαρεστήσει όχι μόνο τον Καραμαλή που ανέκαθεν ήταν εσωκομματικός αντίπαλος αλλά και τον Σαμαρά. Ο Γεωργιάδης άδειασε τον Σαμαρά όπως άδειασε και τον Καρατζαφέρη.
Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, Τζιτζικώστας και Σαμαράς είναι σε πλεονεκτική θέση, γιατί είναι του Αμερικανοαγγλικού άξονα και προς το πατριωτικό. Έχουν εκφραστεί υπέρ της ΕΕ αλλά δεν θεωρούνται ένθερμοι υποστηρικτές. Κανονικά, αν τους κόβει λιγάκι, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για αυτούς συγκυρίες.
Τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα. Οι Καραμανλικοί έχουν δυσαρεστηθεί πολύ που ο Σημίτης ενεπλάκη στις εσωκομματικές εκλογές και που ο Μητσοτάκης τους έχει παραγκωνίσει και έχει προωθήσει σημιτικούς σε θέσεις κλειδιά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή την εποχή χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είναι μεν της γραμμής «Ελλάς-Γαλλία- Συμμαχία» αλλά επειδή είναι και λίγο του πατριωτικού δεν τους ευχαριστούσε η υποδούλωση της χώρας στην Γερμανία.
Είναι άνθρωποι με παρωπίδες και αφού η ΕΕ ήταν στρατηγική επιλογή του ιδρυτή της ΝΔ, δεν το εξετάζουν παραπέρα. Αν κατορθώσουν να βγάλουν τις παρωπίδες, θα διαπιστώσουν πόσο καταστροφική ήταν η ΕΕ και η Ευρωζώνη για την Ελλάδα. Παρόλο που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λόγω του «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», η άποψη τους για την ΕΕ ήταν πιο κοντά σε αυτή των Άγγλων και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.
Ο Καραμανλής πιθανώς να μην ενδιαφέρεται να πάρει κάποια καρέκλα. Ενδιαφέρεται όμως για την υστεροφημία του. Έχει κατηγορηθεί για πολλά, όχι τελείως ανυπόστατα. Δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο προδότης που κατέστρεψε και υποδούλωσε την χώρα. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, αυτό θα συμβεί. Θα ήθελε, αν μπορούσε κάπως να επανορθώσει το μεγάλο κακό που έκανε στην χώρα. Αν δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό μπλοκ που θα προσφέρει ανεξαρτησία, ίσως οι καραμανλικοί να το προτιμήσουν.
Οι διεργασίες γίνονται υπόγεια. Επιφανειακά θα επικρατεί ηρεμία αλλά δεν αποκλείεται ξαφνικά να γίνει κάποιο μπαμ στο εσωτερικό της χώρας. Μπορεί να γίνει νέο κόμμα από Σαμαρικούς, Καραμανλικούς, Τζιτζικωστιανούς ή άλλους που είναι εκτός κόμματος και θεωρούνται σωστά η λάθος του πατριωτικού χώρου. Σε περίπτωση που έχει ξεκινήσει το νέο οικονομικό μπλοκ, μπορεί να πάρουν θέση υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.