Βέτο για Brexit

Βέτο για Brexit

AUDIO

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα άλλη μια παράταση του Brexit. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια από τότε που έγινε το δημοψήφισμα και ύστερα δόθηκε μια πολύμηνη παράταση. Μετά από τρεισήμισι χρόνια δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Τι θα αλλάξει τώρα; Απλά οι δυνάμεις του Βremain προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το Brexit. Αναστάτωση δημιουργούν και στην Βρετανία και στην Ευρώπη.

Ο Μπόρις Τζόνσον ίσως αναγκαστεί να ζητήσει παράταση του Brexit σε περίπτωση μη συμφωνίας που όπως φαίνεται είναι και η πιθανότερη. Κυκλοφορεί το σενάριο ότι ο Όρμπαν θα ασκήσει βέτο σε αυτό το αίτημα της Βρετανίας. Ένας από τους 27 να ασκήσει βέτο είναι αρκετό. Μια μικρή χώρα αρκεί όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Κροατία ή μια Βαλτική χώρα. Μπορεί να μην είναι ο Όρμπαν που κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό αλλά κάποιος άλλος που βρίσκεται στο αντίθετο άκρο.

Συγκεκριμένα μπορεί να είναι ο Μακρόν αυτός που θα ασκήσει το βέτο. Οι λόγοι που θα τους οδηγήσουν στο βέτο είναι τελείως διαφορετικοί. Ο Όρμπαν θα το κάνει από συμπάθεια προς το Brexit. Ο Μακρόν θέλει ακόμα στενότερες σχέσεις στην ΕΕ και βλέπει την Βρετανία ως εμπόδιο σε κάτι τέτοιο καθώς πάντοτε την ενδιέφερε μόνο το εμπορικό κομμάτι. Αν είχαμε ελληνική κυβέρνηση που υπηρετούσε τα ελληνικά συμφέροντα, θα έπρεπε να ασκήσει αυτή βέτο στην παράταση του Brexit.

Την Ελλάδα την συμφέρει να γίνει το Brexit. Θα είναι μια θετική εξέλιξη για την δημιουργία του νέου οικονομικού μπλοκ για το οποίο έχουμε γράψει τόσα και τόσα. Βέβαια το Brexit δεν είναι η απαραίτητη προϋπόθεση αλλά βοηθάει σημαντικά και μπορεί έτσι να προχωρήσει γρήγορα το νέο μπλοκ. Μια τέτοια κίνηση της Ελλάδας, θα δυσαρεστούσε τους Bremainers αλλά θα ευχαριστούσε τους Brexiteers που είναι και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσουν να είναι στην διακυβέρνηση. Σαν ανταπόδοση της χάρης μπορεί οι Βρετανοί να υποστηρίξουν ως έδρα του νέου οικονομικού μπλοκ την Ελλάδα.

Έχουμε εξηγήσει ότι κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικά οφέλη σε μια μικρή χώρα. Σε μια μεγάλη χώρα όπως η Βρετανία, η θετική επίδραση από την έδρα του μπλοκ δεν είναι τόσο σημαντική. Όσο μικρότερη η χώρα, τόσο μεγαλύτερη η θετική επίδραση. Μπορεί ο Τζόνσον να κάνει συμφωνία με μια ακόμα πιο μικρή χώρα της ΕΕ, με την προοπτική να βγει και αυτή από την ΕΕ και να στηρίξει την υποψηφιότητα της για την έδρα του νέου μπλοκ. Αν ανακατευτούν και οι ΗΠΑ, τότε «πάει πέταξε το πουλάκι» για την Ελλάδα εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν εξασφαλίσουμε και την υποστήριξη της Βρετανίας, οι πιθανότητες της Ελλάδας αυξάνουν. Με την υποστήριξη του Ισραήλ θα έχουμε και την υποστήριξη των ΗΠΑ γιατί θα το προωθήσουν από κοινού οι Εβραίοι και Έλληνες ομογενείς. Οι Ιταλοί μάλλον θα προτιμήσουν την Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός της δική τους. Αν ήταν ο Σαλβίνι στην διακυβέρνηση μπορεί αυτός να έκανε το βέτο αντί για τον Όρμπαν.

Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργείται. Να προσφέρουμε μια εξυπηρέτηση και να ζητήσουμε ως αντάλλαγμα την στήριξη της Βρετανίας και των ΗΠΑ για να έρθει η έδρα του μπλοκ στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δείξει ότι είναι υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία. Το πιθανότερο είναι ότι ο Μητσοτάκης θα προτιμήσει να εξυπηρετήσει τα γερμανικά συμφέροντα και όχι τα ελληνικά. Είναι άλλος ένας λόγος που αυτή η κυβέρνηση είναι επιζήμια για την χώρα. Θα στοιχηθεί  με την γραμμή της Γερμανίας. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η ΕΕ όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει είναι οι φιλοδοξίες της Γερμανίας και δευτερευόντως της Γαλλίας να κυριαρχήσουν στην ΕΕ.

Έχουμε δώσει μεγάλη έκταση στο θέμα της δημιουργίας μια νέας χαλαρής ένωσης. Το κάναμε όχι γιατί είναι πολύ πιθανό αλλά γιατί είναι πολύ σημαντικό, αν γίνει. Αυτή τη στιγμή είναι κάτι τελείως υποθετικό. Δεν υπάρχει ούτε καν κάποια δήλωση από έναν ξένο ή Έλληνα αξιωματούχο. Είναι απλά ένα σενάριο. Το αναλύσαμε διεξοδικά για να έχουν οι Έλληνες στο μυαλό τους ότι και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί ούτε ως βεβαιότητα ούτε ως μεγάλη πιθανότητα αλλά ως ένα σενάριο που είναι πιθανό.

Αυτό αφορά τα εξωτερικές σχέσεις. Τα εξωτερικά θέματα είναι διαφορετικά από τα εσωτερικά αλλά τα επηρεάζουν. Υποστηρίζουμε αυτό το σενάριο γιατί θα έχουμε ανεξαρτησία δηλαδή έλεγχο στα εσωτερικά ζητήματα. Ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων στην Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε μια χαλαρή Ένωση, από συνήθεια, πλύση εγκεφάλου ή λογική αντιμετώπιση.

Πολλές είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που ευημερούν. Μερικές είναι μικρότερες από την Ελλάδα όπως η Νορβηγία και η Ελβετία. Από την άλλη πολλές χώρες μέσα στην ΕΕ έχουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα πιο σοβαρά τα έχει η Ελλάδα. Εκτός του ότι δεν είναι η καταστροφή ή έξοδος από την ΕΕ αλλά μάλλον το αντίθετο, υπάρχει και η προοπτική συμμετοχής σε μια καλύτερη Ένωση όπου θα έχουμε ανεξαρτησία αλλά ταυτόχρονα οικονομικά και ευρύτερα οφέλη.

Και χωρίς να συμμετέχουμε σε μια νέα Ένωση, θα είμαστε καλύτερα από την συμμετοχή σε αυτήν την ΕΕ. Θα πρέπει βέβαια να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες αμυντικές συμμαχίες που μπορεί να είναι παράλληλα με προνομιακές οικονομικές σχέσεις. Ακόμα και να μην δημιουργηθεί η Νέα Ένωση, μπορούμε εμείς να αναπτύξουμε αμυντικές συμμαχίες και προνομιακές οικονομικές σχέσεις με ένα γκρουπ χωρών δημιουργώντας την δική μας άτυπη Ένωση ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ανεξαρτησία μας.

Scroll to Top