Υπέρ ΗΠΑ 45-40-10-5

Υπέρ ΗΠΑ 45-40-10-5

Θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με το άρθρο «Υπέρ Ρωσίας 50-45-5». Θα διαφωνήσω όμως ως προς της λεπτομέρειες που κατά την γνώμη μου δίνουν ένα μικρό προβάδισμα σε ΗΠΑ και Βρετανία δηλαδή στις πιθανότητες να είναι η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με ΗΠΑ – Βρετανία, μετά την τριχοτόμηση της Ευρώπης και την δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων πόλων παγκόσμια.

Να ξεκινήσω με αυτά που συμφωνώ. Πράγματι είναι κοντά στα προγνωστικά ΗΠΑ – Βρετανία και Ρωσία δηλαδή η πιθανότητα η Ελλάδα να είναι στο ίδιο γκρουπ με αυτές τις χώρες. Να διευκρινίσω, τα προγνωστικά όσων γνωρίζουν και καταλαβαίνουν και δεν αρκούνται στα Νεοταξικά ΜΜΕ για την ενημέρωση τους που το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν.

Οι ΗΠΑ πράγματι δεν θέλουν να «τα σπάσουν» με τον γαλλογερμανικό άξονα. Όμως πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Οι Δημοκρατικοί είναι πιο προσεκτικοί για ένα επιπλέον λόγο. Επειδή σε Γαλλία και Γερμανία αυτοί που κυβερνούν προέρχονται από την κεντροαριστερά. Το κόμμα του Μακρόν αυτοπροσδιορίζεται στο κέντρο αλλά ο ίδιος προέρχεται από την κεντροαριστερά, ήταν υπουργός του σοσιαλιστή Ολάντ. 

Οι ομογενείς των ΗΠΑ μπορεί να έχουν κάποια επιρροή αλλά σίγουρα δεν κυβερνούν δηλαδή δεν ελέγχουν τις κυβερνήσεις. Αυτό όμως που θα κάνει περισσότερο τις ΗΠΑ να «αναγκαστούν» να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό ζυγό, είναι η πιθανότητα να το κάνουν οι Ρώσοι και να βρεθεί η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με την Ρωσία.

Για τους Δημοκρατικούς είναι πολύ χειρότερο να βρίσκεται η Ελλάδα στο γκρουπ της Ρωσίας από ό,τι στο γκρουπ Γαλλίας – Γερμανίας. Για τους Ρεπουμπλικάνους ίσως να είναι σχεδόν αδιάφορο. Πιστεύω πως στο τέλος οι ΗΠΑ, υπό τον φόβο να είναι η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με την Ρωσία, θα προτιμήσουν να είναι στο δικό τους γκρουπ, ακόμα κι αν αυτό δυσαρεστήσει Γαλλία – Γερμανία.

Για αυτό και δίνω 45-40-10-5 πιθανότητες υπέρ των ΗΠΑ. Ναι μεν δίνω ένα ελαφρύ προβάδισμα σε ΗΠΑ – Βρετανία αλλά και η Ρωσία έχει επίσης αρκετές πιθανότητες. Είναι περίπου ίδιες, με τις ΗΠΑ να προηγούνται ελαφρά, πάντοτε σύμφωνα με τα προγνωστικά τα δικά μου και άλλων πολλών. Για να είναι η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με Γαλλία – Γερμανία, οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές.

Η σύμπλευση με Γαλλία – Γερμανία οδήγησε την χώρα σε οικονομική καταστροφή, χρεοκοπία, Μνημόνια και υποδούλωση. Επειδή δεν είναι τίποτα απίθανο στην ζωή και στην πολιτική, δίνω ένα 5% που είναι πολύ λίγες πιθανότητες. Πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να βρεθεί η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με την Κίνα, αν υπάρξει τελικά, με τουλάχιστον τέσσερις πόλους παγκόσμια. Δίνω ένα 10% στην Κίνα δηλαδή διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με Γαλλία – Γερμανία.

Την Ελλάδα την βρήκαν τρία κακά, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ευρωπαϊκή πορεία, η σύμπλευση με Γαλλία - Γερμανία. Και τα τρία κακά μαζί έφεραν την καταστροφή. Το μεγαλύτερο από τα τρία κακά είναι η Νέα Δημοκρατία διότι αυτή προκάλεσε το τρίτο κακό, την ευρωπαϊκή πορεία. Η Νέα Δημοκρατία είναι τυπικά κόμμα αλλά πραγματικά μεγάλη συφορά που μας βρήκε.

Αριστερά, κεντροαριστερά, κέντρο, κεντροδεξιά, δεξιά θα υπάρχουν πάντα. Το ζήτημα είναι τα ισχυρά κόμματα να έχουν θετική επίδραση στη χώρα και όχι καταστροφική. Στην κεντροαριστερά μειώθηκε το κακό και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας. Στην κεντροδεξιά εξακολουθεί να υπάρχει το μεγάλο κακό αμείωτο και όσο υπάρχει, η Ελλάδα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Η Νέα Δημοκρατία και τα «μεγάλα» ονόματα της δεν έχουν επαφές με αυτούς που έχουν αναδειχθεί σε ισχυρούς παίκτες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κεντροδεξιά. Βρίσκεται στο περιθώριο. Δεν έχει επαφές με Τραμπ, Λεπέν, Μελόνι, Σαλβίνι, Όρμπαν, Πούτιν, Μπολσονάρο κλπ. Ίσως έχει λίγες επαφές με τους Συντηρητικούς της Αγγλίας αλλά βρίσκονται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σύσφιξη σχέσεων με ευρωστρατό και ευρωομόλογο ενώ οι Συντηρητικοί πλέον είναι υπέρ του Brexit. Επομένως ακόμη κι αν υπάρχουν ελάχιστες επαφές, είναι τελείως άνευ ουσίας. Αν δεν αλλάξει η Νέα Δημοκρατία, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, στην Ελλάδα θα αναδειχθεί κάποιο άλλο κόμμα στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι το μικρό κόμμα της κεντροδεξιάς όπως ήταν παλιά ο ΛΑΟΣ και τώρα είναι η Ελληνική Λύση.

Αν δεν αναδειχθούν άλλοι άνθρωποι στο κόμμα με άλλες πολιτικές, θα αναδειχθεί άλλο κόμμα εξουσίας στην κεντροδεξιά. Όλοι αυτοί, οι πέντε – δέκα οικογένειες που κατέστρεψαν την χώρα και τους Έλληνες για ίδιον όφελος, στην καλύτερη περίπτωση θα περιθωριοποιηθούν. Στην χειρότερη περίπτωση θα βρεθούν στην φυλακή και θα κατασχεθεί η περιουσία τους.

Το νέο κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς, θα είναι αντίστοιχο με τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ, τους Βρετανούς Συντηρητικούς, την Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν (Μεντβέντεφ), την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, τους Αδελφούς της Ιταλίας της Μελόνι, την Λέγκα του Σαλβίνι. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός δηλαδή να έχει στοιχεία από δύο ή περισσότερα κόμματα.

Πέτρος

Scroll to Top