Αμερικανική αντιπροσωπεία

Αμερικανική αντιπροσωπεία

Οι Ρώσοι λένε πως όλα βαδίζουν βάσει σχεδίου και πιθανώς να λένε αλήθεια. Όμως δεν μας λένε αν είναι Σχέδιο Α, Σχέδιο Β, Σχέδιο Γ κλπ. Λογικά θα έπρεπε να έχουν αναπτύξει διάφορα σχέδια. Μπορεί να ήλπιζαν να συντρίψουν τους Ουκρανούς στο ανοιχτό πεδίο αλλά δεν νομίζω να βρέθηκαν προ τεράστιας έκπληξης όταν αυτοί οχυρώθηκαν στις πόλεις.

Παρομοίως οι κυρώσεις από την μεριά της Δύσης δεν είναι κάτι που δεν φανταζόντουσαν ποτέ. Όταν ξεκινούν τόσο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, προσπαθούν να προετοιμαστούν και να έχουν σχέδιο για όλα τα δυνατά ενδεχόμενα. Σημασία δεν έχει αν είναι το Σχέδιο Δ ή το Σχέδιο Η της Ρωσίας αλλά τι γίνεται τώρα.

Έχουμε δύο δεδομένα. Οι Δυτικοί δεν θα επέμβουν στρατιωτικά στην Ουκρανία και επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν σκληρές κυρώσεις. Με δεδομένη την συντριπτική υπεροπλία της Ρωσίας, τους συμφέρει να επικρατήσουν σε όλη την Ουκρανία ώστε στη συνέχεια να «επιστρέψουν» ένα τμήμα της με αντάλλαγμα άρση κάποιων κυρώσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι βραχυχρόνιες συνέπειες των κυρώσεων θα είναι αρνητικές για την Ρωσία. Όμως θα είναι αρνητικές και για την Δύση. Μακροχρόνια μπορεί να τους βγει σε καλό στην Ρωσία. Η στρατιωτική επιχείρηση βλέπει μακροχρόνια. Όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν θα μείνουν για πολύ καιρό ή για πάντα. Σίγουρα όμως θα προτιμούσαν να αποφύγουν τις βραχυχρόνιες αρνητικές συνέπειες.

Το δίκαιο και το σωστό είναι η Ρωσία να πάρει την νοτιοανατολική Ουκρανία. Οι κάτοικοι ήταν στην συντριπτική τους πλειονότητα ρωσόφιλοι και για αυτό γινόντουσαν επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης από την ουκρανική κυβέρνηση με ναζιστικές ομάδες όπως τα τάγματα Αζόφ. Επιπλέον αυτά ήταν ρωσικά εδάφη που ο Στάλιν έδωσε στην Ουκρανία για να την μεγαλώσει λίγο.

Όταν έπεσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα, οι Δυτικοί υποσχέθηκαν στους Ρώσους πως καμία πρώην κομμουνιστική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ. Με το Νεοταξικό σχέδιο παγκοσμιοποίησης, η ΕΕ έχει πάρει από τους Ρώσους όλους τους πρώην συμμάχους τους στην Ανατολική Ευρώπη με τους οποίους έχουν στενούς φυλετικούς, ιστορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς (με κάποιους) δεσμούς.

Το δίκαιο και το σωστό δεν θα επικρατούσε ούτε σε χίλια χρόνια με την διπλωματική οδό. Έπρεπε να γίνει μια πολεμική επιχείρηση ώστε να ακολουθήσει ο διπλωματικός δρόμος αλλά με νέους όρους. Οι Ρώσοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς παρά μόνο την κατάπαυση του πυρός, αν δεχτούν τους όρους τους. Και στους Ρώσους στοιχίζουν οι εχθροπραξίες οικονομικά, σε ανθρώπινες απώλειες αλλά και σε αύξηση της αντίδρασης τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Σίγουρα το καλό σενάριο για τους Ρώσους ήταν η γρήγορη επικράτηση αλλά δεν σημαίνει πως δεν ήταν έτοιμοι και για άλλα σενάρια. Στην διαπραγμάτευση με τους Ουκρανούς δεν μπορεί να διευθετηθεί το θέμα των κυρώσεων ούτε της αλλαγής του καταστροφικού Νεοταξικού μοντέλου παγκοσμιοποίησης. Κυρίως πρέπει να μιλήσουν με τις ΗΠΑ και αυτό δείχνει ο Πούτιν με τον τρόπο του. Γράφτηκε πως η Πάμελα Άντερσον μπορεί να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρύνει λίγο το θέμα. Τελικά μπορεί και να πάρει μέρος η Πάμελα Άντερσον ή κάποιο άλλο γνωστό όνομα ρωσικής καταγωγής, εκτός πολιτικού χώρου.

Η σύνθεση της αντιπροσωπείας είναι δευτερεύον αλλά σίγουρα βοηθητικό. Σημαντικό είναι να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ και μπορεί να γίνει με μια αντιπροσωπεία που θα πάει στην Ρωσία επίσημα ή ανεπίσημα. Το δεύτερο ίσως είναι προτιμότερο σε πρώτη φάση. Καλό θα ήταν να περιλαμβάνει Έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ καθώς λόγω των δεσμών Ελλάδας Ρωσίας θα αντιμετωπισθούν πιο θετικά. Αυτό που προέχει είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας. Κακό δεν κάνουν οι άλλοι διαμεσολαβητές και παράλληλα μπορεί να γίνονται διάφορες διαπραγματεύσεις.

Όμως λογικό είναι πως οι διάφορες χώρες που συνδιαλέγονται με την Ρωσία, θα βάζουν πρώτα το δικό τους συμφέρον. Την καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις της Ρωσίας θα την αποκτήσουν οι ΗΠΑ με απευθείας επαφές, μέσω αντιπροσωπείας στην Ρωσία. Εκτός του ό,τι οι Έλληνες ομογενείς θα αντιμετωπισθούν πιο θετικά από την ρωσική πλευρά, κάποιοι Αμερικάνοι ενδεχομένως να φοβούνται να μεταβούν στην Ρωσία λόγω της επικρατούσας κατάστασης. Πιστεύω πως ρωσικής ή ελληνικής καταγωγής δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα.

Βέβαια υπάρχουν και οι πρεσβείες. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν μείνει η ρωσική στις ΗΠΑ και η αμερικανική στην Ρωσία. Ακόμα και να υπάρχουν, ο ρόλος των πρεσβειών είναι διαφορετικός. Μια αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ θα μπορέσει γρήγορα να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να καταλάβει τι ζητάει και τι είναι έτοιμη να κάνει η ρωσική πλευρά.  

Εύχομαι και ελπίζω να πάει αυτή η αντιπροσωπεία και επίσης να περιλαμβάνονται Έλληνες ομογενείς. Δεν είναι απαραίτητο να ορισθεί επίσημα από την Αμερικανική κυβέρνηση. Θα μπορούσε να πάρει την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ανεπίσημα ή και ακόμη να ενεργήσουν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, αν οι Ρώσοι δεχτούν να συνομιλήσουν μαζί τους. Αν δεν θέλει να πάει κανένας Δημοκρατικός, ας πάνε Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ.

Απόστολος

Scroll to Top