Χάνεται μεγάλη ευκαιρία

Χάνεται μεγάλη ευκαιρία

Έχει παρουσιαστεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα που όμως θα χαθεί επειδή ο Μητσοτάκης αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί είναι ακραία οπισθοδρομικοί. Περισσότερο βάρος βέβαια έχει ο Μητσοτάκης που είναι πρωθυπουργός αυτή την στιγμή. Αν δεν ήταν αυτός που είναι, ακραία οπισθοδρομικός, θα μπορούσε η Ελλάδα να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις.

Η ομαδοποίηση που περιγράφηκε, κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει, σε γενικές γραμμές. Μπορεί να υπάρξουν μικροαλλαγές στις λεπτομέρειες. Και να μην γίνει τώρα θα συμβεί πιο μετά, γιατί αλλιώς θα γίνει το ΜΠΡΑΦ. Όπως στο σχέδιο της ΝΤΠ, είναι γεωγραφική ομαδοποίηση. Αντί να γίνεται σε ηπείρους, γίνεται σε σχετικά ομοιογενείς περιφέρειες, ίσες σε πληθυσμό μεταξύ τους.

α/α

Γκρουπ χωρών

Εκατ.

α/α

Γκρουπ χωρών

Εκατ.

1

Βόρειας Αμερικής

487

7

Νότιας Υποσαχάριας Αφρικής

500

2

Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

487

8

Νότιας Κεντρικής Ασίας

427

3

Δυτικής Ευρώπης

431

9

Βόρειας Ανατολικής Ασίας

500

4

Ανατολικής Ευρώπης

427

10

Νότιας Ανατολικής Ασίας

500

5

Αραβικών χωρών

470

11

Ινδία

1.420

6

Βόρειας Υποσαχάριας Αφρικής

500

12

Κίνα

1.450

Σύμφωνα με το βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ δημιουργούνται τέσσερις ηπειρωτικές Ενώσεις : Ευρωπαϊκή, Αμερικανική, Ασιατική, Αφρικανική. Ο πληθυσμός της Ευρώπης είναι 750 εκατομμύρια ενώ της Ασίας 4.500 εκατομμύρια δηλαδή εξαπλάσιος. Τόσοι ηλίθιοι άνθρωποι είναι οι Νεοταξίτες. Αυτοί οι ηλίθιοι ήθελαν να κυβερνήσουν τον κόσμο.

Στο καταστροφικό σχέδιο της ΝΤΠ, το μοντέλο της ΕΕ θα χρησίμευε ως υπόδειγμα για τις υπόλοιπες τρεις ενώσεις. Στην συμβιβαστική πρόταση της Αντί - ΝΤΠ, η εμπειρία της ΕΕ θα φανεί χρήσιμη, κυρίως ως παράδειγμα για αποφυγή αλλά επίσης για μίμηση στα λίγα καλά που έγιναν. Εδώ είναι που παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ είναι δεκατέσσερις : 1) Γερμανία 2) Γαλλία 3) Ιταλία 4) Λουξεμβούργο 5) Βέλγιο 6) Ολλανδία 7) Αυστρία 8) Ισπανία 9) Πορτογαλία 10) Μάλτα 11) Ιρλανδία 12) Δανία 13) Σουηδία 14) Φινλανδία. Σε αυτές κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθεί η Βρετανία. Μένουν άλλες δεκατρείς χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Οκτώ από αυτές συμμετέχουν στην Ευρωζώνη : 1) Ελλάδα 2) Κύπρος 3) Κροατία 4) Σλοβενία 5) Σλοβακία 6) Λιθουανία 7) Λετονία 8) Εσθονία. Το ευρώ χρησιμοποιείται στο Μαυροβούνιο και στο Κόσοβο. Εντός ΕΕ αλλά εκτός Ευρωζώνης είναι πέντε χώρες : 1) Πολωνία 2) Τσεχία 3) Ουγγαρία 4) Ρουμανία 5) Βουλγαρία. Οι δεκατρείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα σχηματίσουν χωριστό γκρουπ ώστε κάποια στιγμή να διαχωριστούν από τις υπόλοιπες.

Οι οκτώ της Ευρωζώνης θα πρέπει να σχηματίσουν υπό - γκρουπ ώστε να προετοιμαστούν για το eastern euro και την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημείο αφετηρίας για τις δεκατρείς χώρες θα είναι τα πράγματα ως έχουν. Σημείο προορισμού θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο από το βλακώδες και αποτυχημένο της ΕΕ που θα αρμόζει καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με την συμβιβαστική πρόταση της Αντί - ΝΤΠ, το κάθε γκρουπ δημιουργεί δικό του μοντέλο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Στο μοντέλο της Ανατολικής ΕΚ, οι δεκατρείς χώρες της ΕΕ, θα καταλήξουν μαζί με τις άλλες δεκατρείς (χωρίς το Κόσοβο) που είναι εκτός ΕΕ : 1) Ρωσία 2) Λευκορωσία 3) Ουκρανία 4) Μολδαβία 5) Γεωργία 6) Αρμενία 7) Βοσνία 8) Σερβία 9) Μαυροβούνιο 10) Αλβανία 11) Βόρεια Μακεδονία 12) Τουρκία 13) Ισραήλ. Δηλαδή θα απομακρύνονται απο τις δεκατέσσερις της Δυτικής Ευρώπης και θα προσεγγίζουν τις δεκατρείς της Ανατολικής Ευρώπης που είναι εκτός ΕΕ. Αυτές παράλληλα θα αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους δημιουργώντας ένα άτυπο γκρουπ.

Κάποια στιγμή θα αποκοπούν από αυτές της Δυτικής Ευρώπης και θα ενωθούν με τις δεκατρείς εκτός ΕΕ. Η αποκοπή και η ένωση μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα ή με χρονική διαφορά. Δηλαδή θα μπορούσε να γίνει πρώτα η αποκοπή των δεκατεσσάρων της Δυτικής Ευρώπης από τις δεκατρείς της Ανατολικής Ευρώπης που είναι εντός ΕΕ και μετά η ένωση με τις δεκατρείς που είναι εκτός ΕΕ. Πρέπει επίσης να αποκτήσει η Ανατολική ΕΚ μία έδρα.

Περίπου στην μέση είναι η Μολδαβία αλλά μπορεί να επιλεγεί τελικά μια άλλη χώρα. Βέβαια το μοντέλο θα είναι αποκεντρωμένο, με το περισσότερο προσωπικό των οργάνων του γκρουπ να βρίσκεται στις διάφορες χώρες, παρά στην έδρα. Θα μπορούσε να μην υπάρχει καθόλου έδρα αλλά μάλλον καλύτερα να υπάρχει ένα σημείο και κατάλληλοι χώροι για να γίνονται συναντήσεις.

Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τεμπέληδες όπως στις Βρυξέλλες. Συνολικά θα είναι πολύ λιγότεροι και θα βρίσκονται αποκεντρωμένοι στις χώρες. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα που θα επιλεγεί ως έδρα, κάποια ωφέλεια θα έχει, αναμφισβήτητα. Μπορεί να μην είναι η Μολδαβία αλλά κάποια άλλη χώρα που βρίσκεται εκεί γύρω όπως Ρουμανία, Υπερδνειστερία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Σλοβακία.

Από όλες τις δεκατρείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα είναι το πιο παλιό μέλος της ΕΕ, από το 1981. Το 2007 μπήκαν Ρουμανία και Βουλγαρία και το 2013 η Κροατία. Όλες οι υπόλοιπες έγιναν μέλη το 2004. Η Ελλάδα είναι επίσης το παλαιότερο μέλος της Ευρωζώνης, από το 2001. Η χρονολογία εισόδου για τις υπόλοιπες έχει ως εξής.

Σλοβενία 2007 Κύπρος 2008 Σλοβακία 2009 Εσθονία 2011 Λετονία 2014 Λιθουανία 2015 Κροατία 2023

Η πείρα της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα είναι χρήσιμη και για τα στραβά που είναι τα περισσότερα αλλά και για τα σωστά που αναμφισβήτητα υπάρχουν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ξεχωριστή θέση να έχει την μεγαλύτερη εμπειρία, από όλες τις χώρες. Επομένως θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, αν δεν ήταν τόσο οπισθοδρομικοί οι πολιτικοί αρχηγοί, με πρώτο τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Έχουν μείνει όλοι κολλημένοι στο βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ που εγκαταλείπεται διότι είχε πάρα - πάρα πολλά προβλήματα. Ο κόσμος προχωράει με γοργούς ρυθμούς και οι Έλληνες πολιτικοί μένουν προσηλωμένοι σε απαρχαιωμένες καταστάσεις που εγκαταλείπονται για απέτυχαν. Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουν οι βλάκες οι Έλληνες και θα τους διώξουν όλους;

Παναγιώτης

Scroll to Top