Ενδυνάμωση Ορθοδόξων

Ενδυνάμωση Ορθοδόξων

Υπήρξαν διάφορες ερωτήσεις και αντιρρήσεις στο άρθρο μου «Ορθόδοξο λόμπι». Κάποιες έχουν ήδη απαντηθεί από άλλους αρθρογράφους. Επειδή οι αναγνώστες δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν διαβάσει όλα τα άρθρα, θα τα απαντήσω και θα παραπέμψω επίσης στα προηγούμενα άρθρα, όπου θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι σχετικά. 

Πρέπει να δημιουργηθεί Ορθόδοξο λόμπι στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να γίνει εξίσου ισχυρό ή ισχυρότερο από το Εβραΐκό. Δεν θα μπορούσαν και τα άλλα δόγματα του Χριστιανισμού να κάνουν το ίδιο; Μα ήδη το κάνουν! Υπάρχει το λόμπι ή το πολιτικό γκρουπ των Ευαγγελιστών. Αυτοί είναι οι θρησκευόμενοι Προτεστάντες.

Σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι Χριστιανοί είναι οι Καθολικοί, περίπου οι μισοί. Στις ΗΠΑ όμως οι περισσότεροι είναι οι Προτεστάντες, με ποσοστό 42% επί του συνόλου του πληθυσμού και ακολουθούν οι Καθολικοί σε ποσοστό 22%. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους Χριστιανούς και τους περισσότερους Προτεστάντες. Το 1/3 - 1/2 περίπου των Προτεσταντών είναι θρησκευόμενοι. Αυτοί στην μεγάλη πλειονότητα τους ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους και τελευταία έχουν δείξει προτίμηση στον Τραμπ.

Οι Καθολικοί είναι περίπου ίσα μοιρασμένοι ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς. Οι Καθολικοί έχουν τμηματοποιημένο πολιτικό γκρουπ με χαλαρή έως ανύπαρκτη σχέση μεταξύ των τμημάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα είναι οι Λατίνοι δηλαδή αυτοί που προέρχονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική, το 18% του συνολικού πληθυσμού. Αυτοί είναι φυλετικό γκρουπ που όμως είναι και Καθολικοί. Άλλοι Καθολικοί είναι οι Ιταλοί και οι Ιρλανδοί που είναι εθνικά γκρουπ. Αν προσθέσουμε όλους τους Λατίνους, τους Ιταλικής και τους Ιρλανδικής καταγωγής, το ποσοστό βγαίνει πάνω από 30%, πολύ ψηλότερο του 22% των Καθολικών.

Πιθανώς κάποιοι να μην αυτοπροσδιορίζονται Καθολικοί. Στις ΗΠΑ, ένα ποσοστό περίπου 30% δηλώνουν μη - συνδεδεμένοι με κάποια θρησκεία, αγνωστικιστές ή άθεοι. Ο Μπάιντεν είναι κυρίως Ιρλανδικής καταγωγής και Καθολικός, ο δεύτερος Καθολικός Πρόεδρος μετά τον Κέννεντι. Όλοι οι άλλοι Πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν Προτεστάντες, εκτός δύο Αντιτριαδικών και ενός Ντεϊστή. Ο Ομπάμα ήταν Προτεστάντης αλλά ο πατέρας του ήταν Μουσουλμάνος.

Πολιτικά γκρουπ ή λόμπι δημιουργούνται από διάφορους λόγους, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, φυλετικούς, σεξουαλικούς. Ένα πολύ ισχυρό πολιτικό γκρουπ είναι οι ΛΟΑΤΚΙ. Τα ποσοστά τους υπολογίζονται σε περίπου 4% με το ψηλότερο ποσοστό, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου στην Ουάσιγκτον (Distirct of Columbia). Η μεγάλη πλειονότητα ψηφίζει Δημοκρατικούς.

Περισσότερο από 70% των Εβραίων υποστηρίζουν Δημοκρατικούς. Όμως οι Ορθόδοξοι Εβραίοι που είναι πιο θρήσκοι υποστηρίζουν Ρεπουμπλικάνους και ειδικά  τον Τραμπ. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με τον γενικό πληθυσμό. Περισσότερο από το 70% είναι με τους Ρεπουμπλικάνους. Δηλαδή οι πιο θρήσκοι, ανεξαρτήτως θρησκείας ή δόγματος, ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους και Τραμπ.

Παραδοσιακά οι Έλληνες ήταν με τους Δημοκρατικούς. Μην ξεχνάμε πως είχαν και Έλληνα για υποψήφιο Πρόεδρο, τον Μάικ Ντουκάκη. Όμως αυτό αλλάζει. Το 2016, ο Τραμπ ήταν πρώτος στις προτιμήσεις και ακολουθούσαν Κλίντον, Σάντερς, Κρουζ. Μεταξύ Τραμπ και Κλίντον ήταν μοιρασμένοι με μια μικρή προτίμηση στην Κλίντον. Η Αστόρια όμως ήταν με τον Τραμπ.

Για να πάρουμε μία τάξη μεγέθους, αν υπολογίσουμε τους Ελληνοαμερικάνους σε λίγο πάνω από τρία εκατομμύρια, τότε είναι το 1% του συνολικού πληθυσμού. Τα τρία με τρεισήμισι εκατομμύρια είναι η ψηλότερη εκτίμηση που υπάρχει δηλαδή είναι το πολύ 1%. Ακόμα και να πάρουμε όλους τους Ορθοδόξους, είναι έξι με εφτά εκατομμύρια δηλαδή περίπου 2%, όσοι οι Εβραίοι ή οι μισοί ΛΟΑΤΚΙ.

Συγκρίνοντας τους με τα άλλα γκρουπ, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Ορθόδοξου γκρουπ, αν θέλουμε να έχουν κάποια ισχύ. Βέβαια δεν είναι μόνο ο πληθυσμός που παίζει ρόλο αλλά και η οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, η ικανότητα για lobbying, οι διεθνείς διασυνδέσεις. Οι Εβραίοι μπορεί να μην είναι τόσοι πολλοί σε σχέση με άλλα γκρουπ αλλά έχουν χρήματα, μόρφωση, συνοχή και αλληλοβοήθεια, διεθνείς διασυνδέσεις με Εβραίους παγκόσμια.  

Τώρα κάποιοι Έλληνες ίσως θα προτιμούσαν να κάνουμε γκρουπ με Ιταλούς ή Γάλλους. Οι Ιταλοί έχουν πολιτικό γκρουπ, οι Γάλλοι δεν έχουν. Οι Ορθόδοξες χώρες είναι συγκεκριμένες, Βαλκανικές, Ουκρανία, Λευκορωσία, Ρωσία, Γεωργία. Σε Αρμενία, Αιθιοπία, Ερυθραία είναι Ορθόδοξοι Μονοφυσίτες. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες Ορθοδόξων στις ΗΠΑ είναι Έλληνες και Ρώσοι, περίπου 1/3 του συνόλου η καθεμία, με το υπόλοιπο 1/3 από τις άλλες χώρες.

Πρέπει δηλαδή να προσέξουμε πάρα πολύ την σχέση μας με την Ρωσία, χωρίς βέβαια να χαλάσουμε την σχέση μας με τις ΗΠΑ δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που έκαναν Τουρκία και Ισραήλ, αν θέλουμε να ισχυροποιηθούν οι ομογενείς μέσα από ένα γκρουπ Ορθοδόξων. Συμπληρωματικά, το Ορθόδοξο γκρουπ θα συμβάλει μελλοντικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας που είναι καλό και για τις δύο χώρες και για τον κόσμο ολόκληρο.

Βασικό είναι το Πατριαρχείο να μεταφερθεί. Μπορεί τυπικά να μείνει στην Κωνσταντινούπολη και να ανοίξει ένα παράρτημα κάπου στην Βόρεια Ελλάδα, όπου εκεί θα είναι ουσιαστικά το κέντρο της Ορθοδοξίας, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Αγίου Όρους. Κωνσταντινούπολη - Αλεξανδρούπολη είναι περίπου Αθήνα - Πάτρα και λίγο παραπάνω (250 χλμ). Με το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη δεν κάνουμε τίποτα.

Ο Βαρθολομαίος πρέπει να πιεστεί αφόρητα, με κάθε τρόπο,  μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο α) να μεταφέρει το Πατριαρχείο, αν όχι τυπικά ουσιαστικά β) να αποκαταστήσει σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας. Αν δεν δεχτεί, να παυθεί των καθηκόντων του. Επιπλέον ο Μητσοτάκης που προκάλεσε τεράστια ζημιά στις σχέσεις με την Ρωσία, να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό στην ηγεσία της κεντροδεξιάς.

Στέφανος

Scroll to Top