Φαμίλια Γρηγοράκου

Φαμίλια Γρηγοράκου

To 1973, ο Βασίλης Γρηγοράκος μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη. Εργαζόταν ως λιθογράφος αλλά σύμφωνα με κατάθεση του συνεργάτη του Πήτερ Σέντομ, εισήγαγε και διακινούσε κοκαΐνη στην Ελλάδα. Την μετέφερε ο Σέντομ που έκανε το βαποράκι. Τα καλοκαίρια παραθέριζαν στην Αμαλιάδα που ήταν ο τόπος καταγωγής της γυναίκας του. Όταν επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα, εισήγαγαν ένα νέο τρόπο προστασίας. Επεκτάθηκαν σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα, περίπτερα. Έπαιρναν λίγα από πολλούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε η συνεργασία με τον κουμπάρο του Νικ, Γιώργο Τσακογιάννη και τον Γιάννη Γιαννόπουλο. Ο Τσακογιάννης έφερε τον Γιάννη Σωτηρόπολο ή Τσέλιγκα με τον οποίο ήταν φίλοι και συνεργοί από παλιά. Εκείνες τις εποχές, πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, ήταν η πιο δυνατή και σκληρή συμμορία της νύχτας, μαζί με τους άρχοντες της παραλιακής Γιώργο Φραγκογιάννη και Θέμη Καλαποθαράκο. Εκτός από προστασία ασχολούνταν με κλοπές, απαγωγές, τοκογλυφίες, εμπόριο ναρκωτικών, φρουτάκια κλπ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 1996, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, ο 34χρονος Γιάννης Γιαννόπουλος, ο 28χρονος Νίκος Γρηγοράκος, ο μεγαλύτερος αδερφός του Θόδωρος, οι δίδυμοι 28χρονοι μπασκετμπολίστες της Δάφνης Δημήτρης και Θανάσης Μπιλλής, ο 32χρονος Νίκος Γιαμπουράς, ο  26χρονος «ταμίας» Γιώργος Ρούσσος. Στις 26 Μαΐου 1996 ήρθε η σειρά του 21χρονου πυγμάχου Γιώργου Μουρλά. Το γυμναστήριο του body builder Γιάννη Γιαννόπουλου ήταν στέκι της συμμορίας. Έπαιρναν χρήματα από πενήντα και πάνω καταστηματάρχες. Κατόρθωσαν όλοι να καταβάλουν τις εγγυήσεις που δεν ήταν υπερβολικά ψηλές και αποφυλακίστηκαν.

Όλοι οι καταστηματάρχες, ο ένας μετά τον άλλο απέσυραν τις καταγγελίες, εκτός από έναν, τον Γιώργο Γιαννόπουλο (απλή συνωνυμία με τον Γιάννη της συμμορίας), ιδιοκτήτη της καφετέριας Posto, επί της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στην Ηλιούπολη. Την 6η Αυγούστου 1996, δύο κρανοφόροι τον εκτέλεσαν όταν έφθασε σε πολυκατοικία επί οδού Δροσίνη, στην Ηλιούπολη. Όμως τελικά αποδείχθηκε πως ήταν λάθος άτομο, ο 52χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας σκαφών αναψυχής Θεοφάνης Σιδηρόπουλος. Δεν έμενε καν στην πολυκατοικία αλλά είχε πάει μια Λιβανέζα φίλη του στο σπίτι της.  

Η σύζυγος του Γιαννόπουλου εργαζόταν σε κομμωτήριο, πολύ κοντά στην καφετέρια Posto. Τον Νοέμβριο εισέβαλλαν στο κομμωτήριο και τραυμάτισαν πάλι λάθος άτομο, την 58χρονη ιδιοκτήτρια Βάσω Κωνσταντίνου. Ένα βράδυ, άγνωστοι επιτέθηκαν στο ζευγάρι με ρόπαλα. Η γυναίκα έβγαλε όπλο και πυροβόλησε στον αέρα κι έτσι ανάγκασε τους αγνώστους να φύγουν. Η Αστυνομία τους είχε βγάλει άδεια οπλοφορίας. Η συμμορία πυρπόλησε το αυτοκίνητο και το μαγαζί τους με βόμβες μολότωφ και γκαζάκια.

Όμως κάποια στιγμή επήλθε ρήξη στην πιο δυνατή και σκληρή συμμορία και ξεκίνησε ο εμφύλιος. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως έγινε. Απήγαγαν έναν επιχειρηματία και τον ανάγκασαν να τους μεταβιβάσει όλα τα ακίνητα του αξίας 200 εκατομμυρίων δραχμών. Τσακώθηκαν στην μοιρασιά. Σύμφωνα με μία άλλη άποψη, ο Τσακογιάννης προσπαθούσε να ρίξει τον κουμπάρο του Νικ Γρηγοράκο στα έσοδα από τα φρουτάκια. Μπορεί να συνέβησαν και τα δύο. Η συμμορία έσπασε και ξεκίνησε ο εμφύλιος.

Τον Δεκέμβριο του 1998, παγιδεύτηκε με τηλεχειριζόμενη βόμβα η BMW του Νίκου Γρηγοράκου. Επιβίωσε αλλά στο δεξί του πόδι έβαλε προσθετικό μέλος. Ακολούθησε δεύτερη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του στην Βάρη και τρίτη στο γυμναστήριο του που βρισκόταν στο ισόγειο του πατρικού του, επί της οδού Μοσχοπούλου, στον Άγιο Δημήτριο. Δύο δικοί του πυροβολήθηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο στον Άλιμο. Ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά και κατηγόρησε τον 30χρονο Γιώργο Τσακογιάννη που προφυλακίστηκε για πέντε μήνες. Πλήρωσε εγγύηση, βγήκε έξω και ο τραυματίας άλλαξε την κατάθεση του.   

Στις 16 Μαΐου 1999, έγινε άγρια συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Αλίμου. Συνελήφθη  ο Θόδωρος Γρηγοράκος τραυματισμένος. Στις 12 Νοεμβρίου 1999, έπεσε ο πρώτος νεκρός του εμφυλίου στην Νέα Σμύρνη, ο 37χρονος Γιάννης Σωτηρόπουλος ή Τσέλιγκας. Αρχικά η φαμίλια είχε αναθέσει στους ανθρώπους της Νίκο Πούλια και Ανδρέα Αλαφούζο και τους είχε δώσει πέντε εκατομμύρια δραχμές. Αυτοί άλλαξαν γνώμη και τα επέστρεψαν. Έτσι έκανε την εκτέλεση ο ίδιος ο πάτερ φαμίλιας, Μπιλ Γρηγοράκος.

Στις 7 Ιουνίου 2000, ο Νικ Γρηγοράκος έπινε τον καφέ του απέναντι από τα Δικαστήρια και διάβαζε εφημερίδα για το Χρηματιστήριο. Περίμενε τον πατέρα του που κατέθετε για υπόθεση εμπορίας κοκαΐνης. Δύο εκτελεστές τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Ο πατέρας του βγήκε μετά από λίγο και άρχισε να φωνάζει «γιε μου σε φάγανε ο Τσακογιάννης και ο Γιαννόπουλος». Στις 15 Ιουλίου, μία ημέρα πριν το μνημόσυνο του Νικ, ο πατέρας Μπιλ Γρηγοράκος γαζώθηκε μέσα στο τζιπ του στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο κα είχε δύο όπλα δίπλα του που δεν πρόλαβε να τα χρησιμοποιήσει.

Δέκα μέρες αργότερα, στις 25 Ιουλίου, εκτελέστηκε ο Θέμης Καλαποθαράκος στον Σχοινιά. Ηθικός αυτουργός θεωρήθηκε ο Βασίλης Στεφανάκος που ήθελε να τον βγάλει από την μέση για να γίνει αρχινονός. Συνεργάστηκε με τον Τσακογιάννη που προφυλακίστηκε για τις δύο δολοφονίες πατέρα και γιου Γρηγοράκου. Η γυναίκα του Νικ ανακάλεσε την πολύ σημαντική για την καταδίκη Τσακογιάννη κατάθεση της. Έφυγε με τα τρία παιδιά της στην Αμερική. Ο Τσακογιάννης αποφυλακίστηκε. Γιαμπουράς και Μουρλάς συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2000 για ληστεία στο Αίγιο.

Τον Μάρτιο του 2001, εκτελέστηκε ο 30χρονος Νίκος Πούλιας. Ο Θόδωρος Γρηγοράκος τιμωρήθηκε με κάθειρξη 17,5 ετών για την συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Στις 28 Ιανουαρίου 2002, δηλητηριάστηκε στο κελί του, με υδροκυάνιο σε μακαρονάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2003 βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητο της η αδελφή του Κυριακή, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο Μπραχάμι, κοντά στο σπίτι της. Είχε ψυχολογικά προβλήματα και είχε μεταφερθεί πολλές φορές στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, άγνωστος μπήκε στην βιοτεχνία του αδελφού του Τσακογιάννη και όταν δεν βρήκε τον ίδιο, εκτέλεσε τον υπεύθυνο. Ο Γιάννης Γιαννόπουλος συνελήφθη το 2007 ως αρχηγός συμμορίας και οι αδελφοί Μπιλλή τον Ιούνιο του 2008, στην Λειβαδιά για οπλοκατοχή. Τον Απρίλιο του 2015, ο Γιάννης Γιαννόπουλος πέθανε από έμφραγμα ενώ βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου με κοπέλα. Είχε προβλήματα καρδιάς λόγω χρήσης αναβολικών και το βράδυ εκείνο πήρε Viagra.  

Scroll to Top