Γαϊτανάκι εξελίξεων

Γαϊτανάκι εξελίξεων

Ένα γαϊτανάκι εξελίξεων θα έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει το τηλεοπτικό και πολιτικό τοπίο. Τα κόμματα αλλά και τα κανάλια θα μοιραστούν σε αριστερά του κέντρου και δεξιά του κέντρου αλλά πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Θα είναι η δεξιά πολυκατοικία και η αριστερή πολυκατοικία. Πόσους ορόφους θα έχει η κάθε πολυκατοικία εξαρτάται από τους αρχιτέκτονες. Μπορεί ενδιάμεσα να υπάρχει ένα μικρό κεντρώο σπίτι.

Έχει γραφτεί εδώ και καιρό πως «ο Τραμπ παίρνει ΣΚΑΪ και Ολυμπιακό». Πολύ περιληπτικά λέει πως ο Τραμπ (αντί - Νέα Τάξη) και ο Σόρος (Νέα Τάξη) έχουν συμφωνήσει σε κάποια σημεία. Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσουν υπό γκρουπ των Συμμάχων. Ο Τραμπ θα αγοράσει ΣΚΑΪ ή MEGA και Ολυμπιακό και ο Σόρος τον Παναθηναϊκό. Είναι ενδιαφέρον άρθρο αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ισχύουν αυτά που αναφέρονται. Γνωρίζω όμως ότι πιθανώς ισχύουν κάποια παρεμφερή με αυτά.

Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν μάλλον έχουν βρει κοινό έδαφος σε μία εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Η Δύση+ σπάει σε δύο (τουλάχιστον) υπό γκρουπ, των Συμμάχων (Αγγλόφωνες χώρες) και του Άξονα (Γερμανίας - Γαλλίας). Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος μάλλον θα είναι υπό - γκρουπ στους Συμμάχους. Επιπλέον Ελληνοαμερικάνοι επιχειρηματίες προσκείμενοι στον Τραμπ, ενδεχομένως να αποκτήσουν κάποιο/α κανάλι/α στην Ελλάδα. Στο εγχείρημα αυτό μπορεί να συμμετέχουν και Αμερικάνοι.

Να το πιάσουμε από την αρχή. Αυτά που συμβαίνουν παγκόσμια έχουν επίπτωση στην Ελλάδα. Θα υπάρξει μία αλυσίδα αλλαγών ή γαϊτανάκι εξελίξεων που θα φθάσει μέχρι το ελληνικό πολιτικό και μιντιακό τοπίο. Θα πάρει από δύο - τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση έως δέκα πέντε στην χειρότερη. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα απίστευτο μπέρδεμα παντού στο πολιτικό και μιντιακό σκηνικό. 

Ο Μητσοτάκης ηγείται με το κόμμα της κεντροδεξιάς αλλά είναι με τον Μπάιντεν που βρίσκεται στην κεντροαριστερά. Το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση και προσπαθεί να προσεγγίσει ΝΤΠ - ΕΕ. ΗΠΑ, Βρετανία και πολλές άλλες χώρες όμως απομακρύνονται από το αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης προς μία ήπια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. ΗΠΑ και αγγλόφωνες χώρες θα ηγούνται της Δύσης και η Δύση παγκόσμια.

Η ΕΕ ή θα διαλυθεί ή θα μικρύνει σημαντικά και θα αλλάξει, ονομασίας συμπεριλαμβανομένης. Αποδείχτηκε μία τεράστια ηλιθιότητα, μία σοσιαλιστική ουτοπία. Είναι ένα αποτυχημένο πείραμα που διατηρείται μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές δηλαδή το νέο σχέδιο εναλλακτικής ήπιας παγκοσμιοποίησης και να εφαρμοστεί. Μπορεί να μείνουν κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στην ΕΕ με άλλη ονομασία. Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια θα είναι σίγουρα εκτός όπως και χώρες της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης.

Θα υπάρχουν δύο στρατόπεδα, αριστερά του κέντρου και δεξιά του κέντρου. Τα κεντροδεξιά κόμματα της Δύσης + θα έχουν ένα γκρουπ και τα κεντροαριστερά ένα άλλο. Μπορεί σε μια χώρα, στο κάθε γκρουπ να υπάρχουν περισσότερα του ενός κόμματα. Δεν θα είναι υποχρεωτικό για ένα κόμμα να συμμετάσχει στο γκρουπ (των κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών κομμάτων της Δύσης +) αλλά προαιρετικό και βοηθητικό προς το κόμμα. Όποια θέλουν παίρνουν μέρος και όποια δεν θέλουν δεν παίρνουν.

Μπορεί ένα κεντρώο κόμμα να πάει δεξιά, αριστερά ή πουθενά. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και γκρουπ κεντρώων κομμάτων όπως υπήρχε στην ΕΕ το γκρουπ του ALDE. Όμως στην Δύση και γενικά παγκόσμια, τα κόμματα εξουσίας είναι κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Σε πολλές χώρες όπως στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν καν κεντρώα κόμματα.

Στην Ελλάδα, το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς θα σχετίζεται με τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ, τους Συντηρητικούς της Βρετανίας και τα αντίστοιχα στις άλλες αγγλόφωνες χώρες. Αυτή την περίοδο, στους Ρεπουμπλικάνους έχει επικρατήσει ο Τραμπ και ο κύκλος του. Το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς θα σχετίζεται με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ, τους Εργατικούς της Βρετανίας (και τα αντίστοιχα στις άλλες αγγλόφωνες χώρες). Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν και άλλα κόμματα, σίγουρα το ΚΚΕ που μπορεί να ανέβει.

Μοιράζονται τα κανάλια

Απόστολος

Scroll to Top