Ή τώρα ή ποτέ
Ή τώρα ή ποτέ
προηγούμενο Όπως θέλουν οι ΗΠΑ
Θα ήθελα να σχολιάσω τις δύο εναλλακτικές τριχοτόμησης που αναφέρθηκαν, από τις πολλές που υπάρχουν. Μετά τα έξι πρώτα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, το 1957, ακολούθησαν Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία το 1973, Ελλάδα το 1981 και Ισπανία Πορτογαλία το 1986. Αυτές όλες (και Δανία;) βρίσκονται στο δεύτερο τμήμα της τριχοτόμησης, στην πρώτη εναλλακτική.
Οι χώρες που βρίσκονται στο τρίτο τμήμα ήταν οι τελευταίες που μπήκαν στην ΕΕ, το 2004 (μαζί με Κύπρο και Μάλτα), το 2007 η Ρουμανία και Βουλγαρία και το 2013 η Κροατία. Δηλαδή μέσα στα τρία τμήματα, είναι κατά προσέγγιση ίδια περίπου περίοδος εισόδου στην ΕΕ. Στο πρώτο τμήμα ή γκρουπ, μαζί με τα ιδρυτικά μέλη, είναι και οι τρεις χώρες που μπήκαν το 1995, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστρία.
Η δεύτερη εναλλακτική τριχοτόμησης, με την δημιουργία Ορθόδοξου ή Βυζαντινού τμήματος έχει ιστορική βάση. Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης δημιουργήθηκε αρχικά στις Σταυροφορίες που παρακινήθηκαν και από την Καθολική εκκλησία. Η σχέση των Σταυροφόρων με το Βυζάντιο κυμαίνονταν από φιλική έως άκρως εχθρική όταν το 1204, στην Τέταρτη Σταυροφορία, άλωσαν την Κωνσταντινούπολη.
Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης αφορούσε τις χώρες που συμμετείχαν στις Σταυροφορίες, όχι το Βυζάντιο που είχε ξεχωριστή και ανεξάρτητη πορεία. Επί Βυζαντίου εκχριστιανίστηκαν και εκπολιτίστηκαν οι Σλάβοι. Μπορούμε κάπως ελεύθερα να ισχυριστούμε πως ήταν μέρος του Βυζαντίου, ακόμη και αυτοί που δεν βρίσκονταν μέσα στα διοικητικά όρια του.
Ό,τι θέλουν οι ΗΠΑ. Θα πρέπει να καταλάβουν στις ΗΠΑ και στην Βρετανία πως είναι «ή τώρα ή ποτέ». Αυτή η ευκαιρία για τριχοτόμηση της Ευρώπης δεν θα υπάρχει για πάντα. Το τώρα δεν σημαίνει αυτό το μήνα αλλά ιδανικά αυτό το έτος. Ίσως είναι καλύτερα τα πράγματα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ’22 στις ΗΠΑ. Αναμένεται να έχουν πλειοψηφία στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι όπου επικρατούν οι μη Νεοταξίτες.
Δεν ξέρω κατά πόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την τριχοτόμηση της Ευρώπης. Αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να μην κάνουν τίποτα ενάντια στις ενέργειες της Ρωσίας, μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες για τριχοτόμηση. Το πολύ αργότερο, για να μην χαθεί ευκαιρία, θα είναι σε δύο χρόνια, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου ’24 στις ΗΠΑ, εφόσον αλλάξει η κυβέρνηση.
Υπάρχει και η εναλλακτική του μισού - μισού όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει την προεργασία για να ολοκληρώσει η επόμενη κυβέρνηση (αν αλλάξει). Ας υποθέσουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν εμμένει στην παραλλαγή του σχεδίου των Ναζί, το σχέδιο ΕΕ – ΝΤΠ. Αν περιμένουμε μετά τις εκλογές του ’28, θα είναι πλέον πολύ αργά και θα έχει φύγει η ευκαιρία τριχοτόμησης της Ευρώπης ή άλλης εναλλακτικής στο βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο ΕΕ - ΝΤΠ.
Τα λάθη ΗΠΑ – Βρετανίας δεν έχουν τέλος. Φαντάζομαι πως η τακτική που ακολουθούν στην Ελλάδα δεν θα διαφέρει πολύ από την τακτική σε άλλες χώρες. Απορώ με την στάση ΗΠΑ και Βρετανίας απέναντι στους υποτιθέμενους φίλους τους. Αν έχουν τέτοιους φίλους, τι να τους κάνουν τους εχθρούς; Είναι σκέτη καταστροφή. Με τέτοια αντιμετώπιση, η υπερδύναμη δεν θα είναι για πολύ ακόμα υπερδύναμη.
Ένας γνήσιος αμερικανόφιλος (ή αγγλόφιλος) δεν μπορεί να είναι γερμανόδουλος και γαλλόδουλος. Ένα γνήσιος αμερικανόφιλος θα θέλει πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όχι σύσφιξη σχέσεων εντός ΕΕ και απομάκρυνση από τις ΗΠΑ. Πιο στενές σχέσεις με ΗΠΑ – Βρετανία δημιουργούνται με την τριχοτόμηση της Ευρώπης που θα έπρεπε να υποστηρίζουν οι φίλοι ΗΠΑ – Βρετανίας αν ήταν πραγματικοί.
Όλοι αυτοί οι δήθεν αμερικανόφιλοι θέλουν πιο στενές σχέσεις εντός της ΕΕ, γεγονός που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά σε Γερμανία και Γαλλία και θα την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από ΗΠΑ – Βρετανία. Υποστηρίζουν ευρωστρατό, ευρωομόλογο και πολλές άλλες πολιτικές σύσφιξης σχέσεων εντός της ΕΕ και απομάκρυνσης από ΗΠΑ – Βρετανία.
Είναι πολιτικοί μεγαλοαπατεώνες που τους δουλεύουν όλους για το προσωπικό τους συμφέρον και το βόλεμα τους. Το λιγότερο που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να ξεχωρίσουν τους πλαστούς αμερικανόφιλους από τους γνήσιους. Αν θέλουν να χρησιμοποιούν και πλαστούς όπως τα πλαστά χαρτονομίσματα, ας το κάνουν, να ξέρουν όμως πως είναι πλαστοί.
Αναστάσιος