Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Βγήκαν όλα τα συστημικά ΜΜΕ να δώσουν οκτώ μονάδες μπροστά στην ΝΔ μετά την δημοσκόπηση της Pulse ενώ στην πραγματικότητα είναι ισοπαλία. Ένα πολύ θετικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι πως οι ψηφοφόροι του κέντρου αλλά και γενικότερα οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται την ΝΔ του Μητσοτάκη ως κόμμα του κέντρου. Δεν αντιλαμβάνονται όμως με τον ίδιο τρόπο τους άλλους δύο αρχηγούς.

Ο Μητσοτάκης είναι πρώτος ως εκφραστής του κεντρώου χώρου και στις δύο κατηγορίες. Η αντίληψη που έχει το σύνολο των ψηφοφόρων και οι ψηφοφόροι του κέντρου για τους άλλους δύο διαφέρει. Για το σύνολο των ψηφοφόρων είναι Μητσοτάκης 28%, Τσίπρας 23%, Ανδρουλάκης 20% ενώ για τους κεντρώους Μητσοτάκης 35%, Ανδρουλάκης 25%, Τσίπρας 16%.

Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι αντιλαμβάνονται καλύτερα ποιος είναι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον χώρο τους και ξεκάθαρα είναι ο Μητσοτάκης, περισσότερο μάλιστα από τον Ανδρουλάκη που κανονικά θα έπρεπε να είναι το κόμμα που εκφράζει περισσότερο τον κεντρώο χώρο.

Πανηγυρίζουν οι διάφοροι συστημικοί γιατί βλακωδώς θεωρούν πως οι εκλογικές μάχες κερδίζονται στο κέντρο. Αυτό ισχύει, με μία προϋπόθεση που αν δεν υπάρχει αλλάζουν όλα. Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο εφόσον τα κόμματα έχουν καλύψει τα νώτα τους. Δηλαδή στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τον χώρο του κέντρου, το κεντροαριστερό και το κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας, αφήνουν χώρο από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Αυτό έπαθε το ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό βέβαια με την χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Ο Σημίτης για να κερδίσει το κέντρο, μετατόπισε το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά. Τους βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από αριστερά και τους πήρε την πρωτιά στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το ίδιο πρέπει και θα συμβεί με την Νέα Δημοκρατία. Γιατί πρέπει; Φαίνεται να ξεχνάμε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τα δύο κόμματα που κατέστρεψαν οικονομικά την χώρα.

Αυτά τα δύο κόμματα πρέπει να εξαφανιστούν. Κάτι τέτοιο έγινε στην Γαλλία που σημειωτέον δεν καταστράφηκε όπως η Ελλάδα. Πάραυτα οι Γάλλοι ψηφοφόροι εξαφάνισαν τα αντίστοιχα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ρίχνοντας το ένα κάτω από 5% και το άλλο κάτω από 2%. Πρέπει να πέσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάτω από 5% σε πρώτη φάση και κάτω από 3% (εκτός Βουλής) σε δεύτερη φάση.

Στις επόμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μονοψήφια νούμερα, αν όχι στις πρώτες, θα γίνει στις δεύτερες. Θα υπάρξει πόλωση γύρω από τα δύο πρώτα κόμματα, με τους περισσότερους αποχωρούντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά να του δίνουν την πρώτη θέση. Πως είναι όλα αυτά δυνατόν αφού το σύστημα δίνει οκτώ μονάδες μπροστά την ΝΔ; Τα πράγματα είναι απλά αλλά χρειάζονται μια πιο προσεκτική ματιά. Υποτίθεται πως τα ευρήματα της Pulse με αναγωγή στα έγκυρα είναι:

ΝΔ 34  ΣΥΡΙΖΑ 26  ΠΑΣΟΚ 13  ΚΚΕ 5,5  Ελληνική Λύση 4  ΜΕΡΑ25 3  Έλληνες 2  Δημιουργία 1  Άλλο 3,5  Αναποφάσιστοι 8

Οι συστημικές γαλαζοπράσινες δημοσκοπικές εταιρείες συστηματικά «φουσκώνουν» τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή τα πραγματικά δημοσκοπικά ποσοστά πιθανώς να είναι:

ΝΔ 32,5  ΣΥΡΙΖΑ 27,5  ΠΑΣΟΚ 11,5  ΚΚΕ 5,5  Ελληνική Λύση 4  ΜΕΡΑ25 3  Έλληνες 2,5  Δημιουργία 1  Άλλο 4,5  Αναποφάσιστοι 8

Η φανταστική διαφορά είναι στις οκτώ μονάδες ενώ η πραγματική διαφορά είναι γύρω στις πέντε μονάδες. Παίρνουμε τώρα πιθανή ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ συνεργασία πρώην και νυν Συριζαίων. Σίγουρα χρειάζεται ο Βαρουφάκης αλλά και Πλεύση Ελευθερίας και ΛΑΕ «μαζεύουν» κάποια ποσοστά. Το άθροισμα των ποσοστών αποτελεί την βάση του υπολογισμού.

Κάνουμε λοιπόν την πρόσθεση 27,5 + 3,5 = 31 δηλαδή έχουμε μια διαφορά 1,5 μονάδας που βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους δηλαδή τεχνικά είναι ισοπαλία. Εδώ χρειάζεται προσοχή σε δύο σημεία. Το άθροισμα των ποσοστών είναι η βάση του υπολογισμού. Σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις, μια ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ συνεργασία νυν και πρώην Συριζαίων θα δημιουργήσει ενθουσιασμό και θα δώσει αέρα νίκης.

Έτσι τα ποσοστά τους θα ανέβουν ψηλότερα από το άθροισμα δηλαδή περίπου στα ποσοστά της ΝΔ, στο 32,5%, αν γινόντουσαν εκλογές σύντομα και χωρίς να μεσολαβήσει κάτι σημαντικό. Επειδή αναμένονται δυσκολίες μπροστά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πραγματική φωτογραφία της στιγμής μπορεί να αλλάξει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματική είναι αυτή που παρουσίασα ενώ η φανταστική είναι της Pulse.

Αυτό που θα αλλάξει τελείως το εκλογικό τοπίο, είναι ένα κόμμα με αξιώσεις στα δεξιά της κεντρώας Νέας Δημοκρατίας. Αυτή την στιγμή ούτε η Ελληνική Λύση ούτε οι Έλληνες ούτε η Δημιουργία είναι τέτοια κόμματα. Η Ελληνική Λύση αγωνίζεται να κρατηθεί στην Βουλή και τα άλλα δύο να μπουν με περισσότερες πιθανότητες να έχουν οι Έλληνες.

συνέχεια Μόνη λύση για ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος

Scroll to Top