Κι ο Καραμανλής 17Ν;

Κι ο Καραμανλής 17Ν;

Εξάλειψη εμποδίων

Ο πατέρας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Δημήτρης, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Αρχειομαρξισμού, στην περίοδο 1925-1935. Είχε σημαντικό ρόλο στο κίνημα των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης και πολύ καλές οργανωτικές ικανότητες. Διαφώνησε με τον Τρότσκι για το ζήτημα του Μακεδονικού. Το 1937 συμμετείχε στον Ισπανικό Εμφύλιο με το POUM. Ήταν ένα αντισταλινικό Τροτσκιστικό Μαρξιστικό Κόμμα που δημιουργήθηκε ενάντια στην θέληση του Τρότσκι. Στις γραμμές του πολέμησε και ο συγγραφέας George Orwell. Ο Γιωτόπουλος συνελήφθη από το Κομμουνιστικό Κόμμα στα γεγονότα του Μαΐου 1937, έναν εμφύλιο μέσα στον Εμφύλιο. Τότε υπήρξαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ POUM και αναρχικών από τη μία και των υπολοίπων του στρατοπέδου ενάντια στον Franco.

Απελευθερώθηκε ύστερα από διεθνή παρέμβαση και πήγε στην Γαλλία όπου έμεινε μέχρι το 1947. Το 1952 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα και έγινε αντικομμουνιστής και φιλελεύθερος σοσιαλιστής. Συμμετείχε στα αντικομμουνιστικά περιοδικά «Νέος Μαχητής» και «Διεθνής Ζωή» μαζί με τους μετέπειτα υπουργούς της Χούντας Βύρωνα Σταματόπουλο και Θεοφύλακτο Παπακωνσταντίνου. Πρώην σύντροφοι του κομμουνιστές τον κατηγορούσαν πως είχε σχέσεις με την Ασφάλεια. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Μία πορεία από τον επαναστατικό στον φιλελεύθερο Σοσιαλισμό» μαζί με τον Θεόδωρο Μπενάκη.

Συμμετείχε στην οργάνωση Σοσιαλιστική Ένωση που στήριζε την Ένωση Κέντρου. Στην περίοδο της Κατοχής συμμετείχαν στην Σοσιαλιστική Ένωση ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ως επικεφαλής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Άγγελος Αγγελόπουλος, ο Ξενοφών Ζολώτας κλπ. Όλοι ήταν γερμανόφιλοι (και ελάχιστοι γαλλόφιλοι). Ήταν κατά της Μοναρχίας και του κομμουνισμού και βρισκόταν στον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς ήταν άνθρωπος του Γεωργίου Παπανδρέου και μαζί με τον Κανελλόπουλο είχε εξεταστεί να αναλάβει μετά την Δικτατορία, αντί για τον Καραμανλή.

Δεν σημαίνει πως ότι είναι ο πατέρας είναι και ο γιος αλλά συχνά μπορεί να καταλάβουμε αρκετά για έναν άνθρωπο από την οικογένεια του. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος γεννήθηκε το 1944 στο Παρίσι. Το 1946 εγκαταστάθηκαν στο Χαλάνδρι και μόλις έγινε 18 χρονών πήγε πάλι στην Γαλλία για να σπουδάσει Μαθηματικά και Οικονομικά. Είχε αντιδικτατορική δράση. Το 1968 έκανε μαθήματα ανταρτοπόλεμου στην Κούβα και στις 29 Αυγούστου 1972 έλαβε μέρος σε βομβιστική επίθεση, στο υπόγειο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Από τότε χρησιμοποιούσε πλαστό διαβατήριο με το ονοματεπώνυμο Μιχάλης Οικονόμου.

Όλη αυτή η ιστορία της 17Ν έχει έντονο «άρωμα» Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας, μυστικών υπηρεσιών και Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης. Για να είμαι πιο ακριβής των παρασκηνιακών κέντρων που προωθούν τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης, στα οποία ανήκε ο Καρμανλής μεταξύ πολλών άλλων. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για τον ίδιο προορισμό. Επίσης υπάρχουν πολλά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Οι Αμερικάνοι είχαν πολλά θύματα από την 17Ν. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως είναι δυνατό η 17Ν να είναι μόνο αυτή. Θεωρούσαν πως υπάρχουν και άλλοι πιο πάνω.

Μήπως αντί για από επάνω οι άλλοι βρίσκονταν δίπλα; Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο Γιωτόπουλος είχε επαφές με πρόσωπο ή πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που είχαν στενές σχέσεις με την Γαλλία. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι η Μελίνα Μερκούρη ο Λαλιώτης ή και κάποια άλλα άτομα. Και μεταξύ τους είχαν δημιουργήσει στενές σχέσεις, ο Λαλιώτης και η Μελίνα. Αν οι Αμερικάνοι θέλουν πολύ να μάθουν, ας ρωτήσουν τον Χρυσοχοΐδη να τους πει. Κανονικά πρέπει να γνωρίζει. Επιπλέον μπορεί να γνώριζαν (την 17Ν) τα αδέλφια Ζιάγκα χωρίς να σημαίνει πως γνώριζε και ο Παπανδρέου.

Είχε θεωρηθεί πως ο Παπανδρέου μπορεί να είναι ο εγκέφαλος της 17Ν. Αυτό δεν κολλάει στο σενάριο της Γαλλογερμανικής Συμμαχίας. Ίσως είχε μία ελάχιστη ενημέρωση χωρίς λεπτομέρειες. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι από την Τερπνή Σερρών. Δεν ισχυρίζομαι ότι συμβαίνει αλλά δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν συνδέεται με την οικογένεια Καραμανλή. Είναι πιθανό ο Καραμανλής να γνώριζε τι σκοπούς εξυπηρετεί η 17Ν, χωρίς να εμπλέκεται στην δράση της.

Υπήρχαν ελάχιστα χτυπήματα προς Γερμανία - Γαλλία και ΕΕ. Το πιθανότερο είναι πως έγιναν για «ξεκάρφωμα» ώστε να αποκλειστεί το σενάριο εμπλοκής Γαλλίας - Γερμανίας. Με λιγότερες πιθανότητες είναι η περίπτωση να δυσαρεστήθηκαν (η 17Ν) για κάτι ή να ήταν μήνυμα για συμμόρφωση. Ο σχεδιασμός της 17Ν γινόταν σε Γαλλία και Γερμανία και ενδεχομένως είχε βοήθεια από γαλλικές και γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Έτσι αυτή η σχετικά μικρή ομάδα αρκούσε.

Τους πέταξαν στα σκουπίδια

Σταύρος

Scroll to Top