Τους πέταξαν στα σκουπίδια

Τους πέταξαν στα σκουπίδια

Κι ο Καραμανλής 17Ν;

Αυτό βέβαια δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σενάριο. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν το σενάριο αυτό για την 17Ν ισχύει. Αυτό που μπορώ να κρίνω είναι αν στέκει ή όχι. Δεν είμαι μόνο εγώ που μπορώ να το κάνω αλλά και οποιοσδήποτε με κοινή λογική. Βλέπω λοιπόν πως το σενάριο αυτό στέκει ενώ ότι παρουσιάστηκε μέχρι στιγμής είχε πολλά κενά. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Πως μπορούσε η 17Ν να δουλεύει ανενόχλητα για περισσότερο από ¼ του αιώνα; Ξεκίνησε η δράση της στις 23 Δεκεμβρίου 1975 και τέλειωσε το καλοκαίρι του 2002. Αυτό έγινε εφικτό επειδή υπήρχε πολιτική κάλυψη, κάτι που σταμάτησε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την 17Ν την συνέλαβαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ακόμη δεν θα είχε ανακαλυφθεί το παραμικρό.

Επίσης είναι ερωτηματικό πως μια σχετικά μικρή ομάδα μπόρεσε να φέρει σε πέρας τόσες πολλές πετυχημένες ενέργειες. Αν είχε την στήριξη μυστικών υπηρεσιών, εξηγείται πολύ εύκολα πως το κατόρθωσε. Θα μπορούσαν να είναι μυστικές υπηρεσίες από οποιαδήποτε χώρα, εκτός των ΗΠΑ. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σκότωναν τους δικούς τους, στην Ελλάδα.

Θα μπορούσαν να είναι ρωσικές ή κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Γιωτόπουλος είχε στενές επαφές με την Γαλλία, ταξίδευε πολύ συχνά εκεί και διέμενε εκεί για μεγάλα διαστήματα. Η σύντροφος του είναι Γαλλίδα. Άρα οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να ήταν γαλλικές. Είχε αντιδικτατορική δράση. Υπήρχαν λοιπόν στην διάρκεια της δικτατορίας κάποια αντιδικτατορικά κέντρα στο Παρίσι. Σε αυτά ανήκαν η Μελίνα Μερκούρη, ο Καραμανλής και ο Γιωτόπουλος, ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Ο Γιωτόπουλος βέβαια είναι κεντροαριστερών και αριστερών πεποιθήσεων αλλά υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας με τους υποτιθέμενους κεντροδεξιούς όπως ο Καραμανλής. Λέω υποτιθέμενους γιατί σύμφωνα με μία άποψη ο Καραμανλής ήταν Δούρειος Ίππος του διεθνιστικού σοσιαλισμού στην συντηρητική παράταξη. Τα ίδια πρόσωπα του αντιδικτατορικού κύκλου του Παρισιού ανήκαν και στα κέντρα των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης, μία σοσιαλιστική ουτοπία γαλλογερμανικής προέλευσης. Αυτό υπονοώ με τον τίτλο του προηγούμενου άρθρου «Κι ο Καραμανλής 17Ν;» και όχι πως ο Καραμανλής είχε εμπλοκή στην δραστηριότητα της 17Ν.

Μετά την πτώση της χούντας, θέλησαν να συνεχίσουν την δράση τους. Η ονομασία 17Ν παραπέμπει σε αντιδικτατορική δράση και όχι στην ιδεολογία των περισσοτέρων μελών της οργάνωσης που ήταν έφηβοι ή παιδιά κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της 17Ν είχαν πραγματικά αυτή την ακροαριστερή ιδεολογία που έχει παρουσιαστεί. Δεν είναι σίγουρο όμως αν ίσχυε για όλους. Μπορεί κάποιοι να ανήκαν στον φιλελεύθερο σοσιαλισμό. Μπορεί οι ενέργειες της 17Ν να εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες, εν αγνοία των περισσοτέρων μελών της.

Θεωρούσαν πως έκαναν μία αριστερή επανάσταση. Τόσα χρόνια στην φυλακή θα είχαν καιρό να σκεφτούν και να συζητήσουν. Πρέπει να έχουν αντιληφθεί πως εν αγνοία τους, άνθρωποι ενός τμήματος του συστήματος τους χρησιμοποίησαν για  δικές τους σκοπιμότητες. Μετά τους πέταξαν στα σκουπίδια και οι εμπνευστές κυκλοφορούν ελεύθεροι. Βέβαια τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκαν, τις έκαναν.

Αυτός που είχε αντιδικτατορική δράση ήταν ο Γιωτόπουλος. Οι δίαυλοι επικοινωνίας του στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναζητηθούν σε πρόσωπα που βρίσκονταν στην διάρκεια της Δικτατορίας στο Παρίσι και είχαν ενεργή αντιδικτατορική δράση. Είναι γνωστό ότι στο στρατόπεδο της Δύσης υπάρχουν δύο μεριές, οι αγγλόφωνες χώρες και ο γαλλογερμανικός άξονας. Επομένως μπορεί να υπήρξε βοήθεια και αρωγή από την μεριά της Γερμανίας. Σκότωσαν κάποιους χουντικούς και έβγαζαν από την μέση και Αμερικάνους.

Το έκαναν είτε γιατί θεώρησαν πως δεν είχαν την σωστή στάση κατά την δικτατορία είτε γιατί νόμισαν πως μπορεί να είναι εμπόδιο στις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης ή για λόγους ενδυνάμωσης της επιρροής του Γαλλογερμανικού Άξονα στην χώρα. Μπορεί για όλους μαζί τους λόγους. Ο σχεδιασμός των «χτυπημάτων» μπορεί να γινόταν από μυστικές υπηρεσίες και ο Γιωτόπουλος μαζί με την ομάδα που είχε οργανώσει να αναλάμβανε την διεκπεραίωση τους, αν είχε όπως ο πατέρας του πολύ καλές οργανωτικές ικανότητες.

Επιπλέον κάποιες ενέργειες τους εξυπηρετούσαν πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες και ανεύρεση χρηματοδοτικών πόρων. Ενίοτε μπορεί να ήταν και εσωκομματικές οι πολιτικές σκοπιμότητες. Μπορεί να υπάρχει και άλλο σενάριο που να δίνει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση της 17Ν. Αν κάποιοι έχουν σενάριο χωρίς κενά, ας το δημοσιοποιήσουν. Μέχρι στιγμής, από όσα έχουν ακουστεί, αυτό στέκει ενώ όσα έχουν παρουσιάσει δεν στέκουν.

Εκτελεστική οργάνωση

Σταύρος

Scroll to Top