Μακριά από στόχους

Μακριά από στόχους

Από μηνύματα που έστειλαν αναγνώστες, υπήρχαν πολλές απορίες και μάλιστα ανησυχίες πάνω στο τελευταίο άρθρο μου και ειδικά στο σημείο κτυπημάτων σε καθεστωτικούς στόχους από «έξυπνα όπλα». Δεν έχω κάποια γνώση για σχεδιασμό τέτοιων κτυπημάτων αλλά τα βλέπω πιθανά. Εκτίμηση κάνω δεν μεταφέρω πληροφορίες. Επίσης δεν είμαι ειδικός αλλά έχω μιλήσει με ειδικούς.

Ο σκοπός μου δεν ήταν να ανησυχήσω τους ανθρώπους αλλά να τους βοηθήσω να προφυλαχθούν, για κάθε ενδεχόμενο. Αντιλαμβάνομαι πως ο μέσος αναγνώστης, ο μέσος άνθρωπος δεν έχει γνώσεις στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των όπλων. Εδώ δεν γνωρίζουν οι πιθανοί στόχοι, πόσο μάλλον ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Ένας καθημερινός άνθρωπος δεν αποτελεί στόχο. Αντιλαμβάνεται καθένας ποιοι ίσως είναι πιθανοί στόχοι αλλά μπορεί να πάρει και μία ιδέα για τους πεντακόσιους πιθανότερους στόχους, σύμφωνα πάντοτε με την άποψη του αρθρογράφου. Επομένως δεν πρέπει να φοβάται κανείς πως εκεί που κάθεται, θα τον πετύχει μία ρουκέτα. Αυτό όμως που πρέπει να προσέχει είναι να μην βρεθεί κοντά σε πιθανό στόχο την λάθος στιγμή.

Σίγουρα είναι κάτι καινούριο τα «έξυπνα» όπλα αλλά και με τα παλιότερης τεχνολογίας όπλα, το να βρεθεί κανείς δίπλα σε ένα πιθανό στόχο ήταν επικίνδυνο. Αυτό που έχει αλλάξει με τα «έξυπνα» όπλα είναι πως τα κτυπήματα στόχων είναι πολύ πιο εύκολα. Επίσης λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα και παγκόσμια τα κτυπήματα στόχων είναι πιο πιθανά.

Όπως εξήγησα και στο προηγούμενο άρθρο δεν μπορεί να προσδιορίσω την καταστροφική ακτίνα ενός κτυπήματος γιατί α) επηρεάζεται από τις συνθήκες β) δεν ξέρω τι ρουκέτα ή πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί. Εκτίμηση μου είναι πως θα γίνει προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών αλλά βέβαια χωρίς να αποτύχει η προσπάθεια.

Επομένως με τα «έξυπνα» όπλα μπορεί όποιος θέλει να «καθαρίσει» όποιον θέλει οπουδήποτε; Ένα έξυπνο όπλο δεν είναι Καλάσνικωφ ή ένα ενιάρι πιστόλι. Αυτά είναι συνηθισμένα σε συμβόλαια θανάτου της Μαφίας και τα βρίσκει κανείς σχετικά φτηνά και εύκολα. Το «έξυπνο» όπλο είναι και πιο ακριβό και πιο δύσκολο να το βρει κανείς. Όμως εδώ δεν μιλάμε για το ποιος νονός θα ελέγχει την παραλιακή ή τον Πειραιά. Το παιχνίδι είναι πολύ πιο χοντρό, γεωπολιτικό.

Η χρήση του θέλει κάποια ειδική εκπαίδευση. Όπως και στα άλλα κτυπήματα χρειάζονται άνθρωποι να παρακολουθήσουν τον στόχο και να δώσουν την πληροφορία πως βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο. Απάντησα στο οποιοσδήποτε. Το οπουδήποτε πάλι δεν ισχύει. Ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο έχουν αντιπυραυλική προστασία και φαντάζομαι μάλλον και το Πεκίνο. Δεν είναι κάτι απλό ή φθηνό που μπορεί να βάλει κανείς στο σπίτι του.

Το Μαξίμου δεν νομίζω πως έχει. Θεωρώ λοιπόν πως είναι σχετικά εύκολο ένα κτύπημα στου Μαξίμου. Τα κτίρια χρειάζονται ειδική ενίσχυση για να αντέξουν σε κτύπημα ρουκέτας ή μικρού πυραύλου. Τι ενίσχυση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και από την ισχύ της ρουκέτας από την οποία θέλουν να προστατευτούν. Τα υπόγεια καταφύγια είναι προστατευμένα αλλά δεν μπορεί να ζει κανείς συνέχεια σε ένα καταφύγιο.

Πως μπορεί λοιπόν να προστατευθεί ένας μέσος άνθρωπος που δεν αποτελεί ο ίδιος στόχο; ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ. Μη συχνάζετε σε εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, παραλίες που συχνάζουν αρκετοί πιθανοί στόχοι. Αν σε ένα εστιατόριο μπει ένας πιθανός στόχος, χωρίς υπερβολική βιασύνη, φύγετε. Δεν λέω να πεταχτείτε από την καρέκλα και να βγείτε έξω τρέχοντας. Τελειώστε το φαγητό σας (αν μιλάμε για εστιατόριο) και φύγετε. Πηγαίνετε για επιδόρπιο ή για καφέ αλλού.

Βασικά είναι κοινή λογική που πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς για να καταλάβει. Δίνω μόνο μερικά παραδείγματα. Δεν μπορώ να καλύψω όλες τις περιπτώσεις. Όποιος έχει διαμέρισμα δίπλα σε πιθανό στόχο, ίσως να κινδυνεύει. Στην περίπτωση της μονοκατοικίας δεν νομίζω να κινδυνεύει. Εξ όσων γνωρίζω οι περισσότεροι πιθανοί στόχοι μένουν σε μονοκατοικίες.

Τι να κάνει κάποιος που δουλεύει σε εταιρεία με πιθανό στόχο; Νομίζω πως δεν κινδυνεύουν όλοι στο κτίριο αλλά τα γραφεία που βρίσκονται κοντά, (δίπλα, πάνω ή κάτω) σε αυτό του πιθανού στόχου. Όμως υπάρχει περίπτωση το κτύπημα να γίνει σε κάποια άλλη θέση μέσα στο κτίριο και όχι στο γραφείο του. Αν ο στόχος συνηθίζει να πηγαίνει και σε κάποιο άλλο χώρο στο κτίριο που είναι κοντά σε εσάς, είναι αρκετά επίφοβο.   

Τι να κάνει κανείς για να μη βρεθεί το αυτοκίνητο του δίπλα σε πιθανού στόχου, την ώρα που σκάει ρουκέτα; Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι θέμα τύχης. Είναι σα να περπατάς στο πεζοδρόμιο και να πέσει ένα αυτοκίνητο πάνω σου ή να οδηγείς σε ένα δρόμο και να σε κτυπήσει νταλίκα. Αν είναι γραφτό σας να συμβεί, θα συμβεί.

Όμως προσπαθήσετε να μείνετε μακριά από πιθανούς στόχους. Θα ζούμε μέσα στον τρόμο; Όχι βέβαια! Είναι όπως αποφεύγουμε τις επικίνδυνες περιοχές την νύκτα. Δεν ζούμε σε ένα διαρκή τρόμο απλά είμαστε προσεκτικοί. Παρομοίως επειδή αυτά είναι καινούρια, τα «έξυπνα» όπλα, πρέπει να μάθουμε να είμαστε προσεκτικοί μένοντας όσο το δυνατό πιο μακριά από πιθανούς στόχους.

Παύλος

Scroll to Top