Μην καθυστερούμε

Μην καθυστερούμε

Η δημιουργία τριών ευρωπαϊκών γκρουπ, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας είναι κατά 99% βέβαιο. Βασικά είναι οριστικό αλλά αφήνουμε και 1% γιατί στην ζωή και στην πολιτική τίποτα δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Κατ' αρχάς συμφωνούν οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις. Συμφωνεί η Αντί - ΝΤΠ και ένα μέρος της ΝΤΠ. Μόνο οι σκληροπυρηνικοί Νεοταξίτες τσινάνε αλλά θα τους περάσει.

Αν το εξετάσει κανείς, είναι ένα καλό σενάριο που εξυπηρετεί όλους. Δημιουργείται με την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία μια γέφυρα Ευρώπης - Ασίας και κυρίως με την Άπω Ανατολή όπου βρίσκονται κάποιες σημαντικές χώρες, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία. Δημιουργείται με την Δυτική Ευρωπαϊκή Κοινότητα μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Στην σημερινή ΕΕ δεν είναι σίγουρα ενθουσιασμένοι αλλά ούτε πολύ δυσαρεστημένοι. Γλυτώνουν με λίγες σχετικά απώλειες και κερδίζουν πράγματα. Στο καλύτερο για αυτούς σενάριο, φεύγουν από την ΕΕ μόνο πέντε χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιρλανδία, οι τέσσερις πρώτες για το Ανατολικό γκρουπ και η τελευταία για το Δυτικό.

Δηλαδή μένουν είκοσι δύο χώρες αντί για είκοσι εφτά, μικρό το κακό. Θα συνεχίσουν να κάνουν τα τρελά τους, μέχρι να καταστραφούν ή να αλλάξουν κατεύθυνση. Το μικρότερο γκρουπ θα είναι πιο ομοιογενές και με μεγαλύτερη γεωγραφική εγγύτητα. Ενδεχομένως αυτό να λειτουργήσει υπέρ τους, αν και το μοντέλο της ΕΕ είναι άκρως προβληματικό.

Βέβαια μπορεί τελικά να είναι περισσότερες αυτές που θα φύγουν από την σημερινή ΕΕ. Από την άλλη μπορεί να προστεθούν χώρες στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, αν και δεν έχουν μείνει πολλές. Οι μόνες που είναι εκτός και δεν θα βρίσκονται σίγουρα στο Ανατολικό γκρουπ είναι Βοσνία και Αλβανία. Παίζει αν θα είναι στο ένα ή στο άλλο γκρουπ, το Κεντρικό ή το Ανατολικό.

Κερδίζουν στο Κεντρικό γκρουπ από το γεγονός πως βρίσκεται μια λύση στο θέμα της Ουκρανίας και θα τελειώσει ο πόλεμος. Μετά το τέλος του πολέμου δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί η τροφοδοσία ενέργειας από την Ρωσία προς την Κεντρική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα. Προς την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία όπου θα βρίσκεται η Ελλάδα θα είναι προνομιακή.

Τον μέσο Αμερικάνο που έχει ένα από τα μεγαλύτερα εισοδήματα στον κόσμο, δεν τον ενδιαφέρει αν η Ουκρανία θα είναι στο ίδιο γκρουπ με την Γερμανία ή με την Ρωσία. Πριν την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν που πέφτει η Ουκρανία ή ότι υπάρχει. Θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος, να σταματήσουν να πληρώνουν και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας γενικότερης σύρραξης.

Ούτε τον μέσο Γερμανό ή τον μέσο κάτοικο των χωρών που θα ανήκουν στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, τους ενδιαφέρει αν η Ουκρανία ή η Ρουμανία θα είναι στο δικό τους γκρουπ ή στο Ανατολικό γκρουπ. Για την ακρίβεια, πολλοί δεν καλοβλέπουν την συμμετοχή ανατολικών χωρών στο γκρουπ τους και θα προτιμούσαν να είναι σε άλλο.

Οι περισσότερες χώρες του Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας είναι εκτός ΕΕ και περιμένουν κάποια στιγμή στο μέλλον να μπουν στην ΕΕ. Στο γκρουπ που δημιουργείται, το Ανατολικό μπορούν να μπουν άμεσα, μόλις ρυθμιστούν κάποια θέματα. Χρειάζεται χρόνος για να γίνουν διάφορες διεργασίες. Επίσης αυτές που είναι ήδη στην ΕΕ, θα βρεθούν σε ένα άλλο γκρουπ όπου θα υπάρχουν πρώην μέλη της ΕΕ αλλά και νέα μέλη. Φεύγουν από ένα γκρουπ αλλά μπαίνουν σε ένα άλλο.

Η Βρετανία θα βρεθεί σε ένα γκρουπ μετά το Brexit. Θα βρεθούν επίσης οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα έρθει πιο κοντά τους. Και τα δύο τα θέλουν οι Νεοταξίτες στις ΗΠΑ. Τους Αντινεοταξίτες στις ΗΠΑ δεν τους ενοχλεί διότι οι άλλες χώρες του γκρουπ είναι κοντά τους γεωγραφικά, πολιτισμικά και από άποψη οικονομικού επιπέδου. Βρετανία, Καναδάς, Ιρλανδία είναι αγγλόφωνες. Θέλουν μεγαλύτερη εγγύτητα με την Ευρώπη αλλά και αυτονομία, κάτι που θα το πετύχουν με ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο από αυτό της ΕΕ.

Εκτός από τις σχέσεις εντός των γκρουπ, θα δημιουργηθούν και σχέσεις μεταξύ των γκρουπ. Σε αυτό θα βοηθήσουν χώρες της Δυτικής και της Ανατολικής Κοινοπολιτείας που βρισκόντουσαν στο ίδιο γκρουπ, την πρώην ΕΕ. Για την Δυτική Κοινοπολιτεία θα είναι τουλάχιστον Βρετανία και Ιρλανδία ενώ για την Ανατολική Κοινοπολιτεία τουλάχιστον Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Με σχεδόν βέβαιο αυτό το σκηνικό, θα κερδίζαμε πολύ χρόνο αν η ελληνική κυβέρνηση κινούταν προς αυτή την κατεύθυνση, του μελλοντικού σκηνικού. Θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα σύσφιξη σχέσεων με τις Ορθόδοξες χώρες, προεργασία για το μοντέλο και από κοινού αναζήτηση άλλων χωρών που θα προστεθούν στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία.

Δυστυχώς όλοι τους βρίσκονται στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση, στο μοντέλο ΝΤΠ - ΕΕ που καταργήθηκε λόγω της παταγώδους αποτυχίας του. Έχουν μείνει είκοσι χρόνια πίσω. Με όλους αυτούς, χάνουμε καιρό, καθυστερούμε χωρίς λόγο ενώ θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, νέες ηγεσίες κομμάτων ή νέα κόμματα που θα είναι εναρμονισμένα με το νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σκηνικό.

Γρηγόριος

Scroll to Top