Μπακαλίστικος τιμάριθμος

Μπακαλίστικος τιμάριθμος

Χειρότερα από το ’74

Αυτό που πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν τελείως διαισθητικά, χωρίς να ξέρουν οικονομικά, χωρίς να κάνουν υπολογισμούς, προκύπτει και με οικονομικά στοιχεία και υπολογισμούς. Πενήντα χρόνια ευρωπαϊστών και πάνω από σαράντα ευρωπαϊκή πορεία, για να είμαστε πιθανότατα χειρότερα από το 1974! Τόσα ψέματα, τόση κοροϊδία, τόση καταστροφή, τόσος πόνος, τόση δυστυχία! Και όλα αυτά γιατί; Για μια καταραμένη Σοσιαλιστική Ένωση;

Αυτή είναι η πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση του Κώστα του Καραμανλή, του Εθνάρχη θείου του, των Μητσοτάκηδων, του Σημίτη και των αναχρονιστών του. Μας καταστρέφουν και μας έχουν φλομώσει στο παραμύθι. Πηγαίνετε να ψηφίσετε Μητσοτάκη και θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να τα εξηγούμε, μέχρι οι αναγνώστες να καταλάβουν τα πολλά και μεγάλα ψέματα που τους έχει πει το σύστημα ΝΤΠ-ΕΕ και τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα που έχει διαπράξει σε βάρος του ελληνικού λαού.

Το επίπεδο τιμών δημιουργεί μια στρέβλωση της πραγματικής εικόνας. Πρέπει να εξετάζουμε όμοια πράγματα. Επειδή κάποιοι αναγνώστες μπορεί να έχουν μπερδευτεί, να εξηγήσω πως έχουμε αναφερθεί σε δύο ειδών συγκρίσεις του επιπέδου τιμών. Η μία είναι μεταξύ των χωρών στις σημερινές τιμές. Ως βάση 100% συνήθως χρησιμοποιείται το επίπεδο τιμών των ΗΠΑ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο παγκόσμιος μέσος όρος που είναι ορθότερο αλλά δυσκολότερο.

Η Ελλάδα βρίσκεται γύρω στο 70-75% του επιπέδου τιμών των ΗΠΑ. Για αυτό το ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης είναι 333 δις δολάρια ενώ ονομαστικό είναι 216 δις δολάρια. Ναι μεν ανεβαίνουμε με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης αλλά άλλες χώρες που έχουν ακόμη χαμηλότερο επίπεδο τιμών όπως η Τουρκία, ανεβαίνουν περισσότερο και μας περνούν σε μέσο εισόδημα = ΑΕΠ / πληθυσμός.

Η άλλη σύγκριση του επιπέδου τιμών, είναι στην ίδια χώρα, μεταξύ διαφορετικών ετών. Πάλι χρησιμοποιείται το 100% ως βάση αλλά αυτή την φορά, η βάση είναι ένα έτος αντί μια χώρα. Στις ΗΠΑ αν πάρουμε ως βάση το 100 για το 1974, στο παρόν γίνεται περίπου 600. Αυτό σημαίνει πως για ό,τι αγόραζαν με 100 δολάρια το 1974, σήμερα χρειάζονται 600 δολάρια.

Ως βάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε έτος. Η ΕΛΣΑΤ χρησιμοποιεί το 2022 ως έτος βάσης και δίνει 2,155 επίπεδο τιμών για το 1974 δηλαδή 46 φορές λιγότερο. Αν πάρουμε τα στοιχεία του πληθωρισμού από άλλες πηγές, βγαίνει παραπάνω από 50 φορές. Μπορεί κανείς να το δοκιμάσει μόνος του. Θα δείξω πως προκύπτει για μια δεκαετία και ο ίδιος τρόπος είναι και για τα επόμενα χρόνια. Τα δέκα πρώτα χρόνια, από το '74, οι τιμές του πληθωρισμού σε % ήταν:

26,56 13,63 13,02 12,37 12,57 19,09 24,68 24,51 20,99 20,18

Η αθροιστική αύξηση των τιμών είναι:

(1 + 0,2656) Χ (1 + 0,1363) Χ (1 + 0,1302) Χ ... Χ (1 + 0,2018) = 5,5

Δηλαδή όσο αυξήθηκαν οι τιμές στις ΗΠΑ, μέσα σε πενήντα σχεδόν χρόνια, αυξήθηκαν στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα πάντα με αυτά τα στοιχεία.

Κανονικά θα έπρεπε να στηριζόμαστε στα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ. Φαίνεται υπερβολική μια άνοδος πενήντα φορές αλλά μπορεί να ισχύει. Αν ισχύει, ζήτω που καήκαμε! Βρισκόμαστε σε επίπεδα 14% του μέσου εισοδήματος 1974. Θα κοιτάξουμε να υπολογίσουμε μπακαλίστικα τον τιμάριθμο. Πως μπορεί κανείς περίπου να υπολογίσει πόσο έχουν ανέβει οι τιμές;

Ας ρωτήσει κάποιον πάνω από 65 χρονών, αν θυμάται πόσο έκανε το 1974, η πορτοκαλάδα στο περίπτερο, το γάλα στο σούπερ-μάρκετ, ο καφές στην καφετέρια, το ψωμί στον φούρνο. Τότε ήταν σε δραχμές. Αν διαιρέσει τις σημερινές τιμές με αυτές που ήταν το '74 θα βρει πόσο έχουν ανέβει οι τιμές. Δεν θα είναι το ίδιο για όλα τα προϊόντα αλλά θα πάρει χοντρικά ένα μέσο όρο.

Όπως είδαμε παραπάνω, ο καφές στην καφετέρια κάνει σήμερα 1.363 δραχμές (4 ευρώ). Αν το '74 έκανε 130 δραχμές, έχουν ανέβει οι τιμές 1.300 / 130 = 10 φορές. Αν έχουν ανέβει πάνω από 7 φορές (7,16), είμαστε χειρότερα από το '74, σε πραγματικό μέσο εισόδημα. Μπορεί να μην έχουν ανέβει 50 φορές αλλά πρέπει να είναι πάνω από 10 φορές, όταν στις ΗΠΑ έχουν ανέβει 6 φορές.

Να διευκρινίσω πως ο ρυθμός ανάπτυξης χρησιμοποιήθηκε κάπως ελεύθερα σε προηγούμενα άρθρα. Πρέπει να αναφέρεται αν είναι πραγματικός δηλαδή αποπληθωρισμένος, χωρίς την επίδραση του επιπέδου τιμών ή όχι. Ο ονομαστικός περιλαμβάνει και την αύξηση του επιπέδου τιμών. Ο πραγματικός είναι η διαφορά ονομαστικού και πληθωρισμού. Αν έχουμε ανάπτυξη σε ονομαστικές τιμές 5% και πληθωρισμό 3%, τότε η πραγματική ανάπτυξη χωρίς την επίδραση του επιπέδου τιμών είναι 2%.

Χρησιμοποιούμε διάφορες πηγές στο Διαδίκτυο και τις αναφέρουμε ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να εξακριβώσουν και οι ίδιοι πως είναι έτσι όπως τα γράφουμε. Θεωρούμε πως είναι σωστά. Αν τυχόν κάτι δεν είναι σωστό και κάποιος βρει κάτι διαφορετικό σε άλλη πηγή, ας μας ενημερώσει να το διασταυρώσουμε κι αν χρειαστεί θα κάνουμε διόρθωση.

Ευάγγελος

Scroll to Top