Να πάθουν να μάθουν

Να πάθουν να μάθουν

Πολλές φορές οι γονείς λένε για τα παιδιά τους «ας το να πάθει για να μάθει». Βλέπουν πως σχετικά με κάποιο ζήτημα δεν μπορούν να τα νουθετήσουν και πως ο μόνος τρόπος να καταλάβουν είναι με τον δύσκολο τρόπο, αν βέβαια αυτό που θα πάθουν δεν θα είναι μεγάλη ζημιά. Δηλαδή αφού η γονική συμβουλή δεν έχει αποτέλεσμα, τα αφήνουν να μάθουν από την δυσάρεστη εμπειρία.

Επομένως η στάση «ας τους να πάθουν για να μάθουν» δεν είναι απαραίτητα εχθρική ή εκδικητική, γιατί οι γονείς ενδιαφέρονται και αγαπούν τα παιδιά τους. Προσπαθούν να τους εξηγήσουν πως αυτό που θέλουν να κάνουν μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες και δεν το καταλαβαίνουν. Τα αφήνουν να το διαπιστώσουν μόνα τους στην πράξη.

Ειπώθηκε σε ένα κανάλι πως η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σχεδόν σίγουρη και πως αυτή η πληροφορία προέρχεται από τον Μητσοτάκη. Αυτό είναι σωστό, για πριν γίνει η συμφωνία με την Γαλλία. Πράγματι πριν την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, η συμφωνία με τις ΗΠΑ ήταν σχεδόν σίγουρη και επρόκειτο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Με μεγάλη πιθανότητα θα «τα έβρισκαν». Όμως η συμφωνία με την Γαλλία ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.

Υποστηρίχτηκε από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, από δημοσιογράφους και πολιτικούς πως οι ΗΠΑ έδωσαν το ΟΚ και χαιρέτησαν την συμφωνία. Επίσης ο Μητσοτάκης είπε πως είναι συμπληρωματική. Τίποτα από όλα αυτά δεν προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ. Μάλιστα λένε ξεκάθαρα πως δεν γνωρίζουν για την συμφωνία με την Γαλλία δηλαδή όχι μόνο δεν ενημερώθηκαν πριν για να δώσουν το ΟΚ αλλά ούτε και μετά. Σίγουρα το έμαθαν όπως όλοι από τις ειδήσεις αλλά δεν υπήρξε ενημέρωση τους ούτε πριν ούτε μετά. Επίσης σε κανένα σημείο δεν την χαιρετίζουν ούτε την βλέπουν ως συμπληρωματική.

Η στάση να «πάθουν για να μάθουν» κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ΗΠΑ και δεν είναι ούτε εχθρική ούτε εκδικητική. Όταν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν με τα λόγια, τους αφήνεις να το διαπιστώσουν στην πράξη. Δεν στοχεύει μόνο την Ελλάδα αλλά ίσως περισσότερο την Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο. Η Γαλλία συμπεριφέρεται ως υπερδύναμη ενώ δεν είναι. Αναμφισβήτητα είναι μία ισχυρή οικονομικά και στρατιωτικά χώρα αλλά δεν είναι υπερδύναμη. Δεν βρίσκεται ούτε στις τρεις πρώτες θέσεις ούτε καν στις πέντε πρώτες θέσεις.

Τυγχάνει να βρίσκεται στην έβδομη θέση και με την κατάταξη της Global Fire Power ως προς την στρατιωτική ισχύ και με την κατάταξη IMF - UN - World Bank ως προς το οικονομικό μέγεθος δηλαδή το GDP. Επιπλέον όχι μόνο δεν είναι ισχυρή στρατιωτικά αλλά δεν έχει δημιουργήσει μία ισχυρή στρατιωτική συμμαχία όπως οι ΗΠΑ, με 13 από τις 21 ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες. Η Ελλάδα θα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν μπορεί να την προστατέψει η Γαλλία που βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης στρατιωτικής ισχύος.

Πριν την Γαλλία είναι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα. Οι τρεις τελευταίες που βρίσκονται στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στρατιωτικής ισχύος είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Μετά την Γαλλία είναι Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς. Οι περισσότερες είναι σύμμαχες των ΗΠΑ.

Σύμμαχες της Γαλλίας μπορούν να θεωρηθούν Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα πάνε τελικά με την Γαλλία και όχι με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία που είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη παγκόσμια δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά μάλλον δυσαρεστήθηκε από την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας που φέρνει την Γαλλία στα λημέρια της. Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ήταν μια μεγάλη επιπολαιότητα που μάλλον δυσαρέστησε τις δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις.

Τώρα αυτή την επιπολαιότητα μπορεί να την πληρώσουμε. Μπορεί να αφήσουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα να διαπιστώσει στη πράξη πως δεν μπορεί να την προστατέψει η Γαλλία, με τον τρόπο που έχει περιγραφεί σε άλλο άρθρο και δεν χρειάζεται να τον επαναλαμβάνω. Επίσης να καταλάβει η Γαλλία πως δεν μπορεί να παριστάνει την υπερδύναμη όταν δεν είναι.

Όταν ένα παιδί που δεν ακούει πάθει κάτι, χρησιμεύει ως παράδειγμα και για τα άλλα παιδιά της οικογένειας, αδέλφια και ξαδέλφια και για τα παιδιά της γειτονιάς. Λένε οι γονείς: «Eίδες τι έπαθε ο Γιάννης (ή η Μαρία) που δεν άκουγε; Πρόσεχε να μην πάθεις και εσύ τα ίδια». Αυτό που θα πάθει η Ελλάδα και η Γαλλία θα είναι παράδειγμα για την οικογένεια της Δύσης αλλά και για την παγκόσμια γειτονιά.

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν ούτε να πάθουν απολύτως τίποτα. Απλά θα σταματήσουν να εμποδίζουν τους Τούρκους να μας επιτεθούν και την κατάλληλη στιγμή, όταν διαπιστωθεί η αδυναμία της Γαλλίας να παρέχει προστασία, θα παρέμβουν ειρηνευτικά με την AUKUS και τους άλλους συμμάχους τους. Μέχρι την κατάλληλη στιγμή όμως μπορεί να έχει υπάρξει απώλεια εδαφών και να δούμε τουρκικά στρατεύματα σε περιοχές της Ελλάδας (φωτογραφία). 

Από την μεριά τους, είναι μία πολύ λογική άποψη που κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, άσχετα αν εμάς δεν μας βολεύει καθόλου. Να επαναλάβω για να το τονίσω πως δεν είναι ούτε εχθρική ούτε εκδικητική. Τώρα δεν ξέρω αν τελικά θα επικρατήσει αυτή η άποψη. Αν όμως επικρατήσει, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ΣΥΡΡΑΞΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ με την Τουρκία ώστε να διαπιστώσουμε στην πράξη πως η Γαλλία δεν είναι υπερδύναμη και δεν μπορεί να μας προστατέψει.

Εμείς προειδοποιήσαμε και δεν εισακουστήκαμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε για αυτό το σενάριο. Δεν πρέπει να υπάρξει κενό εξουσίας και ούτε να αφήσουμε τους ευρώδουλους να διαφύγουν στο εξωτερικό. Έστω και την τελευταία στιγμή, οι Έλληνες πολίτες (που δεν το έχουν κάνει) πρέπει να συνδράμουν. Είναι αργά αλλά δεν είναι πολύ αργά. Υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια, στενά μεν αλλά υπαρκτά.

Δημήτρης

Scroll to Top