Ο Παπάγος βγάζει τον Μητσοτάκη

Ο Παπάγος βγάζει τον Μητσοτάκη

Βγάλανε πάλι τα νεοταξικά ΜΜΕ μια δημοσκόπηση : Νέα Δημοκρατία 38,5%, ΠΑΣΟΚ 16%, ΣΥΡΙΖΑ 14,7%, ΚΚΕ10,6%, Ελληνική Λύση 6,3%. Πρώτον δεν εμπιστευόμαστε τις δημοσκοπήσεις διότι πιστεύουμε πως γίνεται κάποιο μαγείρεμα. Δεύτερον η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα.

Εκτός αυτού βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλων διεργασιών στον χώρο αριστερά του κέντρου. Πέρα από αυτούς που αναμένονται να φτιάξουν ένα νέο κόμμα, ο ευρωβουλευτής Κόκκαλης ανακοίνωσε ένα νέο κόμμα και αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε αν θα συμπεριλαμβάνει και άλλους που έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν.

Επομένως σε λίγους μήνες, πιθανώς το σκηνικό να είναι τελείως διαφορετικό στον χώρο της κεντροαριστεράς. Με την πρώτη ματιά, ο Μητσοτάκης φαίνεται παντοδύναμος. Στην πραγματικότητα είναι αδύναμος με μόλις 3% να τον υποστηρίζει. Όσο μαγείρεμα και να κάνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες, δεν αμφισβητείται πως η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο κόμμα είναι πολύ μεγάλη.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο χώρος αριστερά του κέντρου είναι περισσότερο διασπασμένος από αυτόν δεξιά του κέντρου. Αν προσθέσουμε τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζουν αυτά της ΝΔ. Ίσως βρεθεί ένα νέο σχήμα που θα συγκεντρώσει ένα μεγάλο μέρος των διάσπαρτων ψηφοφόρων του κεντροαριστερού χώρου, μέρος των οποίων ψηφίζουν Μητσοτάκη.

Μπορεί να γίνει προεκογική συνεργασία κομμάτων. Αν είχαμε απλή αναλογική, η συνεργασία θα μπρούσε να γίνει μετεκλογικά. Με το εκλογικό σύστημα, θα πρέπει να είναι προεκλογικά για να κερδίσει το μπόνους του πρώτου κόμματος. Δηλαδή μπορεί να πάνε κάποια κόμματα αυτόνομα μέχρι τις εκλογές και πριν τις εκλογές να κάνουν έναν προεκλογικό συνασπισμό.

Ο Μητσοτάκης μπορεί να παίρνει 38,5% αλλά δεν είναι δικό του αυτό το ποσοστό. Να θυμίσω πως στο εκλογικό σώμα, αυτά τα ποσοστά είναι περίπου τα μισά διότι περίπου οι μισοί δεν ψηφίζουν. Δηλαδή δεν είναι το 38,5% των συνολικών ψηφοφόρων που προτιμούν τον Μητσοτάκη. Στις εκλογές του Ιουνίου 2023 πήρε μόλις το 21%, επί του συνόλου των ψηφοφόρων. Τώρα είναι παρακάτω από το 20% διότι από το 40,5% έπεσε στο 38,5%.

Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα κόμματα. Τα πραγματικά ποσοστά τους στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι περίπου τα μισά. Δηλαδή αν ένα νέο κόμμα εξέφραζε μόνο τους μισούς από τους Α.Λ.Α. (Αποχή - Λευκό - Άκυρο), θα έβγαινε πρώτο κόμμα με 23,5% (47% για ΑΛΑ). Μην τρελαθούμε με την παντοδυναμία του Μητσοτάκη. Βασικά το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων που παίρνει είναι Καραμανλικοί.

Θα χρησιμοποιήσω τα πραγματικά ποσοστά διότι αυτά εκφράζουν την δύναμη των κομμάτων και των προσώπων στην κοινωνία. Σε παρένθεση θα τα πολλαπλασιάζω επί δύο που είναι περίπου τα εκλογικά ποσοστά. Αυτή την στιγμή ο Μητσοτάκης έχει 19 (38) %, σύμφωνα πάντοτε με τις δημοσκοπήσεις που αμφισβητούμε. Να εξηγήσω πως αμφισβητούμε τις λεπτομέρειες. Πολύ χοντρικά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την φωτογραφία της στιγμής.

Μπορεί τα ποσοστά του Μητσοτάκη να είναι 17 (34) % και να τα φουσκώνουν λίγο. Ίσως του Κασελάκη να είναι 8,5 (17) % αντί για 7,5 (15) % που τα παρουσιάζουν. Μπορεί του Ανδρουλάκη να είναι 7 (14) % αντί για 8 (16) % που τα παρουσιάζουν. Δηλαδή τέτοια λάθη ή μαγειρέματα μπορεί να υπάρχουν που αλλάζουν τις λεπτομέρειες αλλά όχι όμως την πολύ χοντρική εικόνα. Όταν δύο κόμματα είναι κοντά όπως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αλλάζουν την σειρά τους.

Πόσο από το 19 (38) % είναι του Μητσοτάκη; Πιστεύω πολύ λιγότερο από το μισό. Ας υποθέσουμε πως οι Καραμανλήδες και όλοι οι Καραμανλικοί φτιάχνουν ένα νέο κόμμα. Τι ποσοστό θα έπαιρναν και τι θα έμενε στον Μητσοτάκη; Σε αυτή την ερώτηση θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές απαντήσεις αλλά πιστεύω πως στις περισσότερες, το ποσοστό του Μητσοτάκη θα ήταν κάτω από το μισό.

Η δική μου εκτίμηση είναι : κόμμα Καραμανλικών 12 (24) % , Μητσοτάκης 7 (14) %. Ένα μέρος από αυτό το 7 (14) % είναι Σημιτικοί αναχρονιστές που θα πήγαιναν κάπου αλλού. Τώρα στηρίζουν Μητσοτάκη λόγω της εξουσίας. Εκτιμώ πως του Μητσοτάκη είναι 3 (6) % και του Σημίτη 4 (8) % από το 7 (14) %. Δηλαδή τον «παντοδύναμο» Μητσοτάκη υποστηρίζει μόλις το 3% του συνόλου των ψηφοφόρων.

Απλώς στην δεδομένη στιγμή, έχει την στήριξη των Καραμανλικών και ενός μεγάλου τμήματος των Σημιτικών. Όμως αυτοί δεν είναι δικοί του κατά δικοί του ψηφοφόροι αλλά δανεικοί που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους χάσει. Το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι Καραμανλικοί. Οι Καραμανλήδες οφείλουν την δύναμη τους στον Παπάγο.

Δηλαδή η σημερινή δύναμη του Μητσοτάκη ανάγεται στον Παπάγο. Ο Παπάγος ήταν πατριώτης. Ο Παπάγος βγάζει τον Μητσοτάκη από τον τάφο, χωρίς να το θέλει. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του. Η ειρωνεία είναι πως οι Μητσοτάκηδες - Βενιζέλοι τότε, στην εποχή του Παπάγου, ήταν μεγάλα ονόματα του αντίπαλου χώρου, των Φιλελεύθερων.

Με παρέμβαση ξένων δυνάμεων, τοποθετήθηκε αντικαταστάτης του Παπάγου ένας προδότης, ο Καραμανλής. Ο Καραμανλής κληρονόμησε τον ιδεολογικό και εκλογικό χώρο του Παπάγου και παρίστανε τον πατριώτη όπως ήταν ο Παπάγος ενώ στην πραγματικότητα ήταν προδότης και όργανο της ΝΤΠ. Ο Μητσοτάκης εκλέγεται χάρι στον Παπάγο.

Το 19 (38) % που παίρνει σπάει ως εξής : Καραμανλικοί 12 (24) %, Σημιτικοί 4 (8) %, Μητσοτακικοί 3 (6) %. Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων είναι Καραμανλικοί που κληρονομήθηκαν από τον Παπάγο. Μετά τον θάνατο του Στρατάρχη, οι προδότες έχουν επικρατήσει στην κεντροδεξιά. Πρέπει οι πατριώτες να ανακτήσουν τον πατριωτικό χώρο που έχασαν το 1955, από τον προδότη Καραμανλή.

Όλοι οι Νεοταξίτες θα τελειώσουν σε μια μέρα. Το ζητούμενο είναι να μην βάλει η ΝΤΠ έναν άλλο Νεοταξίτη στην θέση τους. Όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα ηγηθεί της κεντροδεξιάς ένας πατριώτης και οι προδότες θα σβήσουν δια παντός. Η κατάλληλη στιγμή θα είναι όταν αποδυναμωθεί η ευρωπαϊκή ΝΤΠ που τους στηρίζει.

Ηλίας

Scroll to Top