Ο πατριωτικός χώρος

Ο πατριωτικός χώρος

Αν οι Μητσοτάκηδες κάνουν μια Νέα Δράση ή τους Νέο-Βενιζελικούς μαζί με κάποιους Πασόκους, θα χαθεί ο χώρος του κέντρου για την κεντροδεξιά; Όχι, γιατί δεν είναι μόνο ένα κέντρο αλλά πολλά. Υπάρχει το διεθνιστικό κέντρο και το πατριωτικό κέντρο. Η πατριωτική κεντροδεξιά δεν πρόκειται να στριμωχτεί προς την άκρα δεξιά. Θα χαθεί ένα μέρος του κέντρου, το διεθνιστικό αλλά όχι το πατριωτικό.  

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν πατριώτης. Ήταν όμως και αριστερός. Στον χώρο της αριστεράς, ο πατριωτισμός δεν είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του, αν και υπάρχουν μεμονωμένοι πατριώτες. Αντίθετα στην κεντροδεξιά, υποτίθεται ότι είναι βασικό χαρακτηριστικό της παράταξης. Τι είναι αυτό που κάνει την κεντροδεξιά; Πατριωτισμός, σχετικά συντηρητικές αξίες και ελεύθερη αγορά. Αυτή είναι η κεντροδεξιά.

Κάποτε υπήρχε το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Άραγε υπάρχει ακόμη; Σε επίπεδο βάσης, ο χώρος υπάρχει αλλά δεν ξέρω τι ψηφίζει. Μάλλον ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι σίγουρο. Διαχώρισε την θέση του από την ηγεσία με το Μάαστριχ και την παγκοσμιοποίηση. Σε επίπεδο ηγεσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Μόνο ο Σήφης Βαλυράκης δεν είχε ψηφίσει την συνθήκη του Μάαστριχ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που είχαν ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ήταν πιο κοντά στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ από τον Σημίτη. Πήραν την τρίτη και την τέταρτη θέση στην ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Αρσένης δεν έφθασε ούτε καν στον δεύτερο γύρο. Τον Ιούνιο του 1996, στην κοινοβουλευτική ομάδα είχαν λάβει: Σημίτης 53, Τσοχατζόπουλος 53, Αρσένης 50, Χαραλαμπόπουλος 11. Κοντά στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ έχουν θεωρηθεί Παπαθεμελής, Μάτης, Καψής, Πάγκαλος.

Το 2007, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, έσωσε τον Γιώργο Παπανδρέου από τον Βενιζέλο που παραμόνευε για να του πάρει την θέση, όταν έχασε τις εκλογές. Όμως ο ΓΑΠ δεν ικανοποίησε τις προσμονές του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ όταν ήρθε η σειρά του να κυβερνήσει. Ο πατριωτικός και ο αντιμνημονιακός χώρος, αν και δεν ταυτίζονται πλήρως, αλληλοκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό. Mετά το 2010, η εξέταση του αντιμνημονιακού χώρου μας δείχνει στο περίπου τον πατριωτικό χώρο.

Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα του 2015. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τι θα κάνει τώρα που ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα και έγινε το ίδιο ευρωπαϊστής με τον Σημίτη, τον Καραμανλή και τον Μητσοτάκη; Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΟΧΙ πιθανώς να προέρχονται από την κεντροαριστερά. Κουρουμπλής, Μητρόπουλος, Τσουκαλάς, Κοτσακάς, Μιχελογιαννάκης έφτιαξαν την Σοσιαλιστική Τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοπροσδιορίζονταν ως πατριωτική τάση, κάτι που παρέπεμπε στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του ‘80.

Ένα τμήμα του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ είχε ακολουθήσει τον Δημαρά, όταν διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ λόγω του Μνημονίου. Ο Δημαράς πήγε με τον Καμένο που προσπάθησε να κάνει κάτι αντίστοιχο με την Σπίθα του Θεοδωράκη ή το ΕΠΑΜ του Καζάκη. Προσπάθησε να ενώσει τον πατριωτικό χώρο από την αριστερά μέχρι την δεξιά. Αυτά πρακτικά δεν γίνονται, είναι πολύ δύσκολα. Για αυτό και απέτυχαν. Εξάλλου, στο κόμμα του Καμένου, η πλειονότητα των βουλευτών ήταν κεντροδεξιοί προς την άκρα δεξιά με ελάχιστους από την κεντροαριστερά. Οι κεντροαριστεροί κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ παρασύροντας και κάποιους κεντροδεξιούς μαζί τους.  

Εκτός αυτού, πατριώτης και υποστηρικτής της ΕΕ δεν συμβαδίζουν, μετά το 2010. Η Ευρωπαϊκή πορεία οδήγησε στην υποδούλωση και στην καταστροφή. Επομένως όσοι υποστηρίζουν την ΕΕ και παριστάνουν τους πατριώτες, είναι ψευτοπατριώτες και Δούρειοι Ίπποι της παγκοσμιοποίησης που σκοπό έχουν να συγκρατήσουν την αντίδραση απέναντι στην ΕΕ, εντός και να μην βγει η χώρα εκτός. Στην κεντροδεξιά υπάρχουν πρόσωπα και κόμματα που παριστάνουν τους πατριώτες αλλά είναι πατριώτες μαϊμού. Έχει ήδη εξηγηθεί πολλές φορές σε άλλα άρθρα. Αυτό όσον αφορά την ηγεσία. Στην βάση, ο χώρος της κεντροδεξιάς είναι πατριωτικός. Υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ ηγεσίας και βάσης.  

Ένα κόμμα να εκφράζει όλο τον πατριωτικό χώρο από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά δεν γίνεται. Αυτό που γίνεται και πρέπει να γίνει είναι ένα πατριωτικό κόμμα, από τις παρυφές της ακροαριστεράς μέχρι το κέντρο και ένα πατριωτικό κόμμα από το κέντρο μέχρι τις παρυφές της ακροδεξιάς. Στην κεντροδεξιά ετοιμάζεται και θα πραγματοποιηθεί. Θα είναι στην γραμμή Τραμπ, συμβατό με την βάση και θα έχει στενές σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ και τους Βρετανούς Συντηρητικούς.

Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι δεν έχουν κόκκινη γραμμή την έξοδο από την ΕΕ. Η έξοδος θα πραγματοποιηθεί με δέκα χρόνια καθυστέρηση και κάτω από πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες. Θα γίνει στην δεύτερη θητεία του Τραμπ που θα αρχίσει το 2025*. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τι είναι δέκα χρόνια μπροστά στις δεκαετίες ή και αιώνες που θα κρατήσει η Pax Trumpiana και η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση του Τραμπ; Το τι θα γίνει στην κεντροαριστερά είναι άγνωστο. Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τον πατριωτικό χώρο της κεντροαριστεράς ή θα δημιουργηθεί κάποιο άλλο κόμμα;

* Θα είναι ο ίδιος ή κάποιο δίδυμο που θα ορίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι προωθούν το δίδυμο Τεντ Κρουζ - Ιβάνκα Τραμπ. Βέβαια το ότι κάποιοι το προωθούν δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Θα δουν στις δημοσκοπήσεις τι τραβάει στους ψηφοφόρους και πρώτα από όλα τι θα αποφασίσει ο Τραμπ που του χρωστάνε μια τετραετία. Αν οι ψηφοφόροι θέλουν οπωσδήποτε τον Τραμπ, θα κατέβει ο Τραμπ. Ενδεχομένως να προηγηθεί Τραμπ - Κρουζ για μια τετραετία και να ακολουθήσει Κρουζ - Ιβάνκα ή Ντόναλντ Jr στην επόμενη. Ο Κρουζ είναι Χριστιανός Βαπτιστής και τεχνικά φυλετική μειονότητα (Hispanic). Η Ιβάνκα είναι γυναίκα, Εβραία λόγω γάμου δηλαδή τεχνικά θρησκευτική μειονότητα και θηλυκός Τραμπ. 

Φώτης

Scroll to Top