Όπως ο Ωνάσης

Όπως ο Ωνάσης

Οι πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου είναι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Δυτική Ευρώπη. Η Ανατολική Ευρώπη είχε μείνει πίσω λόγω του κομμουνισμού αλλά πλησιάζει την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο αμερικανικός πολιτισμός στηρίζεται στον ευρωπαϊκό. Για την ακρίβεια είναι πανευρωπαϊκός όπως έχει εξηγηθεί γιατί οι Αμερικάνοι προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από όλη την Ευρώπη.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει για Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Η Ιαπωνία ανήκει επίσης στο γκρουπ των αναπτυγμένων χωρών. Είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα προς μίμηση που μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο και για άλλες χώρες. Ενώ διατήρησαν τις παραδόσεις τους και είναι μία από τις πιο παραδοσιακές χώρες, ενσωμάτωσαν πολλά στοιχεία από την Δύση.

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός (περιλαμβάνει και ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) είναι ανώτερος πολιτισμός. Να μην παρεξηγηθώ. Δεν εννοώ ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανώτερη φυλή. Στο πολιτισμό αναφέρομαι και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Ο ευρωπαϊκός στηρίζεται στον ελληνορωμαϊκό και αυτός με την σειρά του στον αρχαιοελληνικό.

Ένας ανώτερος πολιτισμός πρέπει να διαφυλαχτεί και να διαδοθεί δηλαδή ο ευρωπαϊκός πολιτισμός να επικρατήσει παγκόσμια σύμφωνα με το μοντέλο της Ιαπωνίας, όπου οι χώρες θα διατηρήσουν τις δικές τους παραδόσεις. Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να στηριχτεί στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Φυσική ηγέτιδα δύναμη της Δύσης ή του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι οι ΗΠΑ όπως έχει εξηγηθεί.

Θα έχουν μαζί τους τις αγγλόφωνες χώρες, στην ηγεσία της Δύσης όπως επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη συμφωνία AUKUS. Η Δύση θα ηγηθεί παγκόσμια γιατί η εναλλακτική ήπια παγκοσμιοποίηση θα στηριχτεί στον πιο ανώτερο πολιτισμό του πλανήτη, τον ευρωπαϊκό που όπως είπα προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό. Άρα η μετεξέλιξη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε ελληνορωμαϊκό και μετά ευρωπαϊκό θα επικρατήσει παγκόσμια.

Το νεοταξικό μοντέλο είναι τελείως αποτυχημένο. Στον πλανήτη ζουν 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου 1 δις ζουν σε αναπτυγμένες χώρες και τα υπόλοιπα 6,5 σε λιγότερο αναπτυγμένες. Δεν είναι δυνατόν να μεταναστεύσουν 6,5 δις στις αναπτυγμένες χώρες για να ανεβάσουν το επίπεδο ζωής τους. Ούτε είναι δυνατόν να καταστραφούν χώρες όπως η Ελλάδα για να γεμίσει η Κίνα δισεκατομμυριούχους. Αντί για pull τακτική χρειάζεται push. Δηλαδή οι αναπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τις λιγότερο αναπτυγμένες να μικρύνουν την διαφορά εισοδήματος και πλούτου.

Αυτό πρέπει να γίνει με ανθρώπους, κεφάλαια και τεχνογνωσία. Πρέπει δηλαδή να πάνε άνθρωποι από τις πιο αναπτυγμένες χώρες στις λιγότερο και να φέρουν κεφάλαια και τεχνογνωσία. Ανάλογα με την περιοχή του κόσμου, κάποιοι θα πρέπει να πρωτοστατήσουν. Στην Αφρική πχ θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν οι Αφροαμερικάνοι και λοιποί Αφρικανικής καταγωγής στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Βάζω πρώτα τους Αφροαμερικάνους γιατί στις ΗΠΑ είναι οι περισσότεροι αφρικανικής καταγωγής.

Στην Αμερική (Βόρεια, Κεντρική και Νότια) ζούσαν Ινδιάνοι, πριν πάνε Ευρωπαίοι. Ενώ στην Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά) σταδιακά πήγαν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, δεν έγινε το ίδιο στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Η αναλογία Ινδιάνων - Ευρωπαίων είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης ενώ στην Βόρεια Αμερική πήγαν από όλη την Ευρώπη, στην Κεντρική και Νότια ήταν κυρίως από Ισπανία και Πορτογαλία.

Πάραυτα, η Λατινική Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου που βρίσκεται πιο κοντά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό (περιλαμβάνει και ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) αλλά κάπως μακριά οικονομικά και τεχνολογικά. Ίσως λοιπόν είναι η περιοχή που μπορεί πιο εύκολα να αναπτυχθεί. Κανονικά πρέπει να πρωτοστατήσουν Αμερικάνοι (ΗΠΑ) λατινικής καταγωγής, Ισπανοί, Πορτογάλοι.

Τι μας αφορά εμάς; Όπως έχει ήδη εξηγηθεί Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία, ΗΠΑ θα είναι στο ίδιο γκρουπ όπου θα είναι και η Ελλάδα. Η Λατινική Αμερική έχει ιβηρική (ισπανική και πορτογαλική) κουλτούρα και νοοτροπία που όμως επειδή είναι μεσογειακή, είναι κοντά στην ελληνική. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορούν και συνεννοούνται καλύτερα όσοι έχουν παραπλήσια κουλτούρα και νοοτροπία.   

Επομένως πέρα από τους Λατίνους των ΗΠΑ, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που κανονικά θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής, θα μπορούσαν και οι Έλληνες να παίξουν έναν μικρότερο αλλά σημαντικό ρόλο. Τα Ισπανικά (ή Πορτογαλικά) μαθαίνονται εύκολα από εμάς. Εκτός αυτού θα επικρατήσουν παντού τα Αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα. Μην ξεχνάμε ότι ο Ωνάσης ξεκίνησε από την Αργεντινή και κατέληξε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Δημήτρης

Scroll to Top