Συνεχόμενη ζώνη Συμμάχων

Συνεχόμενη ζώνη Συμμάχων

Χώμα ο Τσίπρας

Έχει εξηγηθεί ότι η Λατινική Αμερική έχει μεγάλες επιρροές κουλτούρας και νοοτροπίας από την Ισπανία πρωτίστως και την Πορτογαλία δευτερευόντως. Ούτως η αλλιώς Ισπανοί και Πορτογάλοι μοιάζουν αρκετά σε κουλτούρα και νοοτροπία. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν δεσμούς με την Λατινική Αμερική. Επίσης λόγω σχετικής γειτνίασης έχουν σχέσεις με την Βρετανία και είναι περισσότερο ατλαντιστές από τους άλλους Ευρωπαίους. 

Οι ΗΠΑ έχουν μικρότερη αλλά σημαντική επιρροή από την ισπανική κουλτούρα και νοοτροπία. Επιπλέον έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Λατινική Αμερική αφού είναι από κάτω και δεσμούς λόγω των Λατίνων που είναι το δεύτερο φυλετικό γκρουπ, μετά τους Ευρωπαίους. Άρα Ισπανία και Πορτογαλία θα είναι στο ίδιο γκρουπ με ΗΠΑ και Βρετανία όπου θα είναι σίγουρα και η Ελλάδα.

Οι Ιταλοί επειδή έχουν μία πολύ σημαντική ομογένεια στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να είναι στο ίδιο γκρουπ. Και με την Δανία έχουν ιδιαίτερες σχέσεις οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ελλάδα (βασιλική οικογένεια). Άλλες χώρες που μπορεί να βγουν είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία. Να τονίσω πως οι χώρες θα έχουν την ανεξαρτησία τους. Το γκρουπ της Δύσης + θα σπάσει σε δύο (τουλάχιστον) υπό - γκρουπ. Στο ένα θα είναι ότι έχει απομείνει από την ΕΕ και στο άλλο οι αγγλόφωνες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), όσες βγουν από την ΕΕ και άλλες.

Γερμανία, Γαλλία και Κίνα έστηναν μία παγίδα στις ΗΠΑ επί δεκαετίες. Γερμανία και Γαλλία προσπαθούσαν να αποκόψουν την φυσική ηγέτιδα δύναμη της Δύσης από το μεγαλύτερο τμήμα της Δύσης, την ΕΕ. Αυτό ο Τραμπ το εξέφρασε δημόσια. Κατονόμασε την Γερμανία και την Κίνα ως απειλές. Απέφυγε για κάποιους λόγους να κατονομάσει την Γαλλία, ίσως γιατί οι Γερμανοί τους είχαν βγάλει από την θέση του συνοδηγού στην ΕΕ. Αυτό που ο Τραμπ είπε δημόσια, συζητούνταν στις ΗΠΑ κατ’ ιδίαν σε πολιτικούς και άλλους κύκλους όπως στρατιωτικούς, μυστικών υπηρεσιών κλπ.

Και όσοι έχουν φιλική στάση σε  Γερμανία - Γαλλία όπως ο Μπάιντεν, απλά ακολουθούν διαφορετική τακτική, λιγότερο συγκρουσιακή. Καταλαβαίνουν την παγίδα Γερμανίας - Γαλλίας - Κίνας. Γερμανία και Κίνα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης ΝΤΠ. Στους χαμένους είναι ΗΠΑ, Βρετανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Ιαπωνία κλπ. Ο Τραμπ πήγε να περικυκλώσει την Κίνα με ένα τρίγωνο Ινδίας, Αυστραλίας, Ιαπωνίας.

Σε αυτό μπορεί να συμμετέχουν κι άλλες χώρες όπως Φιλιππίνες που έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ που έχει καλές σχέσεις με την Βρετανία, Ταϊβάν κλπ. Μπορεί να γίνει μία ζώνη οικονομικής συνεργασίας. Όλες αυτές οι χώρες δεν θέλουν την Ασιατική Ένωση γιατί θα τις καπελώσει η Κίνα. Η Ινδία είχε σχέσεις με την Βρετανία. Επομένως μπορεί να δούμε τελικά ένα γκρουπ Δύσης + που να έχει τρία, τέσσερα ή περισσότερα υπό γκρουπ. Ότι απομείνει από την ΕΕ, μπορεί σε πρώτη φάση να μην έχει φιλική στάση απέναντι στα υπόλοιπα γκρουπ που θα δημιουργηθούν από τους Συμμάχους.

Να δώσω ένα παράδειγμα. Το γκρουπ των Συμμάχων μπορεί να είναι ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Βαλκάνια, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Ινδία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βόρειος Κορέα. Αυτό βέβαια μπορεί να σπάσει σε επιμέρους γκρουπ. Αν παρατηρήσετε τον παγκόσμιο χάρτη, οι χώρες που ανέφερα, αν και περιλαμβάνουν ένα τμήμα της Ευρώπης και της Ασίας, δημιουργούν μία συνεχόμενη ζώνη που εξαιρεί και περικυκλώνει την εναπομείνασα ΕΕ και την Κίνα που αποτελούν μία άλλη Συμμαχία, τον Άξονα Γερμανίας - Γαλλίας - Κίνας ή τη ΝΤΠ.

Είναι η κυκλωτική κίνηση Τραμπ που μάλλον θα την ακολουθήσει και ο Μπάιντεν, αν δεν είναι προδότης ή ηλίθιος. Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ κλπ. Βέβαια όλα είναι πολύ ρευστά και θα διευθετηθούν στο γκρουπ κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων της Δύσης +. Μας κατηγορούν πως δεν είμαστε ακριβείς στα θέματα παγκοσμιοποίησης. Πως μπορούμε να ξέρουμε όταν κανείς δεν ξέρει πως θα καταλήξει; Δίνουμε απλά κάποιες γενικές πιθανές κατευθύνσεις με εναλλακτικές. Πάντως σίγουρα όσοι εμμένουν στο αρχικό σχέδιο ΝΤΠ όπως ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, θα βρεθούν στην πλευρά των χαμένων. 

Στρατής

Scroll to Top