Πενήντα τρία διά τρία

Πενήντα τρία διά τρία

Τον Απρίλιο του 1949, υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον το σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από δώδεκα χώρες: Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Η.Π.Α., Ισλανδία, Ιταλία, Καναδά, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία. Ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η συνεργασία κυρίως σε στρατιωτικά θέματα αλλά επίσης σε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, μορφωτικά. Στην πράξη ήταν κυρίως σε στρατιωτικά. Το 1952 εισήλθαν η Ελλάδα και η Τουρκία. Το 1954, η ΕΣΣΔ ζήτησε να γίνει μέλος και το αίτημα απορρίφθηκε. Το 1955 δέχτηκαν την Δυτική Γερμανία.

Οι κομμουνιστικές χώρες αντέδρασαν στην ένταξη της στρατιωτικοποιημένης Γερμανίας με τη Συνθήκη Φιλίας Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, στις 14 Μαΐου 1955. Έγινε γνωστό ως Σύμφωνο της Βαρσοβίας από την πόλη που υπεγράφη το τελικό κείμενο, ένα μήνα αργότερα. Αρχικά συμμετείχαν οκτώ χώρες: Σοβιετική Ένωση, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ανατολική Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχοσλοβακία.

Στην ΕΣΣΔ συμμετείχαν δεκαπέντε χώρες: Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενία, Ρωσία. Υφίσταται η CIS (Commonwealth of Independent States ή Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) όπου είναι έντεκα (11) χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εκτός είναι οι τρεις Βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία) που βρίσκονται στην ΕΕ και η Γεωργία.

Στο ΝΑΤΟ έχουν μπει πολλές χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ με τις εξής ημερομηνίες εισόδου:
12 Μαρτίου 1999 - Τσεχία Ουγγαρία Πολωνία
29 Μαρτίου 2004 - Βουλγαρία Εσθονία Λετονία Λιθουανία Ρουμανία Σλοβακία Σλοβενία
1 Απριλίου 2009 - Αλβανία Κροατία
5 Ιουνίου 2017 - Μαυροβούνιο
27 Μαρτίου 2020 - Βόρεια Μακεδονία

Στο πρόγραμμα για Συνεργασία και Ειρήνη συμμετέχουν δέκα εννέα (19) χώρες από τις οποίες πρώην κομμουνιστικές χώρες είναι: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιζία, Μολδαβία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν. Το Συμβούλιο Ευρωατλαντικής Συνεργασίας περιλαμβάνει τις τριάντα (30) χώρες μέλη του NATO και τις δέκα εννέα (19) χώρες του προγράμματος για Συνεργασία και Ειρήνη. Από το ΝΑΤΟ έχουν βγει από μόνες τους χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία που αργότερα επέστρεψαν. Από την Ευρωατλαντική συνεργασία αποβλήθηκαν η Ρωσία και η Λευκορωσία τον Φεβρουάριο του 2002, λόγω του θέματος της Ουκρανίας.

Το Νοέμβριο του 2013 ξεκίνησε η φτιαχτή και υποκινούμενη απο ευρωπαϊκές χώρες Ουκρανική ψευτο-επανάσταση επειδή ο ρωσόφιλος πρόεδρος Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ. Ανατράπηκε πραξικοπηματικά ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος. Αποτέλεσμα ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία. Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν τα ξεκίνησε η Ρωσία αλλά η ΕΕ με την φτιαχτή ψευτο-επανάσταση και την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου ρωσόφιλου Προέδρου.

Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η πιο πολυπληθής, με την μεγαλύτερη έκταση και μακράν η ισχυρότερη στρατιωτικά. Αν βάλουμε και το ασιατικό τμήμα της είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου. Έχει στο έδαφος της την πρώτη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης. Δεν μπορεί η Ρωσία να μείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκών αμυντικών συνθηκών. Το ό, τι η Ρωσία πρέπει να συμμετέχει είναι αδιαμφισβήτητο.

Το να συμμετέχουν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία αλλά δεν είναι απόλυτα αδιαμφισβήτητο. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής, με ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το ίδιο ισχύει για Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Η δυνητική περίπτωση να συμμετέχει η Ρωσία στην ΕΕ, είναι ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για την συμμετοχή των ΗΠΑ και των άλλων χωρών με ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Θεωρητικά θα μπορούσαμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη Ένωση ή Συμμαχία ή Συνθήκη Συνεργασίας ή Κοινοπολιτεία όπου θα συμμετείχαν οι σαράντα εννέα χώρες (49) χώρες του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας μαζί με Ρωσία, Λευκορωσία, Αυστραλία (με δεδομένη την AUKUS), Νέα Ζηλανδία. Το σύνολο είναι πενήντα τρεις (53) χώρες. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Έτσι όμως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνυπάρξουν σε μια Ένωση - Συμμαχία - Συνθήκη Συνεργασίας - Κοινοπολιτεία, η Ρωσία με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Αποκλείεται να επιστρέψουν (οι Ρώσοι) οικειοθελώς τα εδάφη που έχουν καταλάβει στην Ουκρανία, με τόσες απώλειες ανθρώπινων ζωών και τεράστιο οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος αδυναμίας συνύπαρξης. Επίσης η Βρετανία είναι ήδη εκτός της ΕΕ και κανονικά δεν μπορεί να γίνει νέο δημοψήφισμα μέχρι τουλάχιστον το 2040. Πέρα από την κόντρα της Δύσης με την Ρωσία, υπάρχει και εσωτερική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ - Βρετανίας από την μία μεριά και Γαλλίας - Γερμανίας από την άλλη.

Επιπλέον υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Το μοντέλο που χρησιμοποιείται στην ΕΕ αποδείχθηκε αποτυχημένο και καταστροφικό. Χώρες όπως η Ελλάδα καταστράφηκαν οικονομικά από την συμμετοχή τους στην ΕΕ. Έτσι δεν υπάρχει άλλη λύση από την τριχοτόμηση της δυνητικά μεγάλης Ένωσης - Συμμαχίας - Συνθήκης Συνεργασίας - Κοινοπολιτείας πενήντα τριών (53) χωρών. Στο ένα τμήμα θα είναι ΗΠΑ - Βρετανία, στο άλλο Γαλλία - Γερμανία και στο τρίτο Ρωσία με ίσως Τουρκία. Αν διαιρέσουμε το 53 με το 3, μας κάνει 17,67 δηλαδή ενδεικτικά το μέγεθος κάθε γκρουπ θα είναι αρχικά περίπου 17 - 18 χώρες.

Μελλοντικά μπορεί να προστεθούν και άλλες χώρες. Άρα στο γκρουπ της Ρωσίας, εκτός από τις 11 υπάρχουσες του CIS, θα προστεθούν περίπου άλλες 6-7 χώρες. Από τις 27 χώρες που συμμετέχουν στην σημερινή ΕΕ, θα αφαιρεθούν 9-10 περίπου. Μελλοντικά, αυτά τα τρία γκρουπ ίσως να έχουν και μεταξύ τους σχέσεις. Αρχικά, τα δύο νέα γκρουπ, με ΗΠΑ - Βρετανία το ένα και Ρωσία το άλλο, θα πρέπει να επικεντρωθούν ώστε να δημιουργήσουν ένα πολύ ανώτερο μοντέλο από αυτό της ΕΕ, μέσα στο γκρουπ.

Τάξη αλλά όχι ΝΤΠ

Μιχαήλ

Scroll to Top