Σχέδιο Β’ η Κασπία 2

Σχέδιο Β' η Κασπία 2

Σχέδιο Β’ η Κασπία

Η Τουρκία (37,3 K) είναι λίγο πιο ψηλά από την Ελλάδα (36,8 K). Αμέσως μετά την Ελλάδα στην κατάταξη είναι η Ρωσία (36,5 Κ). Ακριβώς πάνω από την Τουρκία είναι η Σλοβακία (37,6 Κ). Το Αζερμπαϊτζάν (17,8 Κ) είναι λίγο πιο κάτω από την Αλβανία (18,6 Κ). Το Τουρκμενιστάν (15,6 Κ) είναι ακριβώς πάνω από την Μολδαβία (15,2 Κ). Ουζμπεκιστάν (9,5 K) Κυργιστάν (6,1 K) Τατζικιστάν (4,9 K) είναι πιο κάτω από την Ουκρανία (12,7 Κ) που είναι η πιο φτωχή χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Οι τρεις τελευταίες βρίσκονται πιο ανατολικά από τις υπόλοιπες.

Ένα σενάριο προβλέπει τον διαχωρισμό των χωρών της Κασπίας, μεταξύ των γκρουπ 4 και 8. Σε ένα άλλο σενάριο, με την Τουρκία στο γκρουπ 4, συμμετέχει και το Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται στην δυτική όχθη της Κασπίας. Από άποψη οικονομικού επιπέδου, είναι προτιμότερη η συμμετοχή της Τουρκίας στο γκρουπ 4. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν συν και πλην. Οι χώρες της Κασπίας ήταν στην Σοβιετική Ένωση. Μετά βρέθηκαν στην CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών). Ξεκίνησε με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εκτός των Βαλτικών. Βέβαια αυτό το γκρουπ είναι υπό διάλυση.

Η Γεωργία έχει αποχωρήσει και Ουκρανία, Μολδαβία βρίσκονται προ της εξόδου. Αντί να διαλυθεί, μπορεί να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο γκρουπ, το 4, συμπεριλαμβανομένων Γεωργίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας. Γίνονται πολύ πιο εύκολα τα διαδικαστικά. Έχει εξηγηθεί πως από την ΕΕ θα αποσχιστούν δεκατρείς χώρες για να ενωθούν με τις υπόλοιπες δεκατρείς που αυτή την στιγμή δεν αποτελούν γκρουπ. Αν όμως συμμετέχουν οι χώρες της Κασπίας, οι δεκατρείς χώρες που θα αποσχιστούν από την ΕΕ, θα ενωθούν με την CIS και τις λίγες χώρες των Βαλκανίων που είναι εκτός ΕΕ.

Επιπλέον το Καζακστάν είναι στην ενδέκατη θέση παγκόσμια, στην παραγωγή πετρελαίου και στην όγδοη στην παραγωγή γαιάνθρακα. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, το Τουρκμενιστάν είναι στην δέκατη θέση και το Ουζμπεκιστάν στην δέκατη πέμπτη. Το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης ψηλά στην λίστα. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Κασπίας έχουν αφθονία πηγών ενέργειας. Στο σχέδιο της Ανατολικής ΕΚ, προβλέπεται η προμήθεια ενέργειας από αυτές τις χώρες αλλά αν είναι στο ίδιο γκρουπ, το κάνει πιο εύκολο και ενδεχομένως πιο φθηνό.

Επομένως δεν μπορούμε να πούμε πως η μία εναλλακτική είναι ξεκάθαρα καλύτερη από την άλλη. Εξαρτάται από το τι θέλουν να κάνουν οι χώρες. Πιστεύω πως οι χώρες της Κασπίας προτιμούν να είναι μαζί με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δηλαδή στο γκρουπ 4. Είναι προσωπική εκτίμηση και αυτό που μετράει είναι η άποψη των χωρών. Ενδεχομένως να μην υπάρχει ταύτιση απόψεων δηλαδή άλλες να προτιμούν το γκρουπ 4 και άλλες το γκρουπ 8.

Η Τουρκία θα προτιμήσει να είναι με την Ανατολική Ευρώπη ή με μια ομάδα μουσουλμανικών χωρών (Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν); Με το Ιράν και το Πακιστάν έχει σίγουρα καλές σχέσεις. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως δεν μπορεί η κάθε χώρα να κάνει την ομαδοποίηση ακριβώς στα μέτρα της, γιατί έτσι στο τέλος δεν θα υπάρξει συμφωνία και κοινός δρόμος.

Ευελιξία υπάρχει καθώς και εναλλακτικές. Η Τουρκία έχει δύο επιλογές. Ή θα είναι με την Ανατολική Ευρώπη ή θα είναι με Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν. Οι Άραβες έχουν το δικό τους γκρουπ που υπάρχει από το 1945 και είναι τετρακόσια εβδομήντα εκατομμύρια δηλαδή στο μέγεθος που προβλέπεται. Οι Τούρκοι θέλουν να είναι με τους Ανατολικοευρωπαίους ή θέλουν να είναι με άλλους Μουσουλμάνους;

Το Ισραήλ έχει μόνο μία επιλογή, το γκρουπ 4. Δεν μπορεί να είναι ούτε στο γκρουπ 5 των Αραβικών χωρών ούτε στο γκρουπ 8 μαζί με το Ιράν. Αυτή την μία και μοναδική επιλογή που έχει, την σαμποτάρει. Το γκρουπ 4, της Ανατολικής Ευρώπης, θα έχει καλές σχέσεις με όλα τα γειτνιάζοντα γκρουπ. Δεν θα χαλάσει η συμμετοχή του Ισραήλ τις σχέσεις με τα γκρουπ 5 και 8.

Το αρχικό σχέδιο ή Σχέδιο Α', προέβλεπε της συμμετοχή και της Τουρκίας και του Ισραήλ στο γκρουπ 4. Αν η Τουρκία το προτιμάει, υπάρχει και Σχέδιο Β', να γίνει ανταλλαγή Τουρκίας - χωρών Κασπίας, μεταξύ των γκρουπ 4 και 8. Το Ισραήλ, όσο τραβάει το σχοινί, τόσο μειώνει τις πιθανότητες να είναι στο γκρουπ 4. Αν τελικά συμμετέχουν οι χώρες της Κασπίας στο γκρουπ 4, θα λέγεται Κοινοπολιτεία Ανατολικής Ευρώπης και Κασπίας.

Σχέδιο Β’ η Κασπία 3

Αλέξανδρος

Scroll to Top