Στράτευση γυναικών
Στράτευση γυναικών
Η στρατιωτική θητεία των γυναικών θα τεθεί σε ψηφοφορία όπως και άλλα σημαντικά ζητήματα. Αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να μην είναι τόσο μεγάλη η στήριξη της κοινής γνώμης για την στράτευση των γυναικών όπως πχ για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Σε αυτό το ζήτημα όπως και σε άλλα χρειάζεται ενημέρωση και δημόσιος διάλογος με όλες τις απόψεις. Οι περισσότεροι άντρες, θα ήθελαν να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία, αν μπορούσαν.
Ο βασικός λόγος είναι πως αντίθετα με τους επαγγελματίες στρατιωτικούς δεν υπάρχει πληρωμή ή είναι μηδαμινή. Αν υπήρχε πληρωμή, πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να κάνουν στρατιωτική θητεία, ειδικά αυτή την εποχή που δεν υπάρχουν δουλειές ή είναι κακοπληρωμένες. Όμως το ελληνικό κράτος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώνει μισθούς συμπληρωματικά στο κόστος που έχει ο κάθε στρατεύσιμος. Έχει όμως λεφτά για να τα κλέβουν οι διάφοροι γαλαζοπράσινοι επιτήδειοι; Κακώς τα έκλεβαν, πρέπει να τιμωρηθούν πολύ αυστηρά οι κλέφτες και να πάρει ο ελληνικός λαός τα κλεμμένα πίσω. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με Ανατροπή του Καθεστώτος ΕΕ - ΝΤΠ.
Λογικό είναι οι γυναίκες να προσπαθούν να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία, όπως και οι άντρες. Όμως πρέπει να καταλάβουν πως μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος για ίσα δικαιώματα. Αν δεν έχουν ίσες υποχρεώσεις δεν μπορούμε ούτε καν να συζητάμε για ίσα δικαιώματα. Αυτονόητο είναι πως δεν μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα, αν δεν έχουν ίσες υποχρεώσεις. Υπάρχει ένα γενικό αρχικό προσχέδιο για το πως θα γίνει η στράτευση των γυναικών, αν βέβαια ψηφιστεί. Ό,τι δεν θα ψηφιστεί δεν θα γίνει.
Το ηλικιακό όριο θα είναι 40 ή 45 με το δεύτερο το πιθανότερο. Στην σημερινή εποχή, άνθρωποι αυτής της ηλικίας είναι ακόμα σχετικά νέοι. Οι άνδρες είναι υπόχρεοι για στράτευση από 18 έως 45 ετών. Η στρατιωτική θητεία έχει δύο σκοπούς. Ο ένας είναι να υπάρχει ετοιμοπόλεμος στρατός και ο άλλος να υπάρχουν εφεδρείες που σε περίπτωση πολέμου θα κληθούν να πολεμήσουν. Η στράτευση θα γίνει σε δύο κατηγορίες. Η μία είναι αυτές που φθάνουν την στρατεύσιμη ηλικία των 18 ετών. Όπως και οι άντρες, θα μπορούν να πάρουν αναβολή αλλά μέχρι τα 25 - 27 έτη οι περισσότερες θα έχουν υπηρετήσει.
Αντίθετα όμως με τους άντρες, οι μεγαλύτερες σε ηλικία δεν έχουν υπηρετήσει επειδή δεν υπήρχε στράτευση γυναικών. Έτσι παράλληλα θα ξεκινήσει η στράτευση από τις μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να υπηρετήσουν και όλες αυτές κάτω των 45 ετών που δεν υπηρέτησαν. Όταν ολοκληρωθεί αυτό, θα υπηρετούν κυρίως στις νεότερες ηλικίες 18 - 27 ετών. Μία δεύτερη πρόταση είναι να αρχίσει η υποχρεωτική θητεία από τις μικρότερες ηλικίες και να μην κληθούν να υπηρετήσουν οι μεγαλύτερες. Δηλαδή όταν ξεκινήσει το μέτρο να δημιουργείται υποχρέωση στράτευσης για όσες συμπληρώνουν το 18ο έτος.
Μια ενδιάμεση πρόταση είναι να υπηρετήσουν κάτω από μία ενδιάμεση ηλικία 30 ή 35 χρονών. Πιθανότερη όμως είναι η πρώτη καθώς αυτή είναι η υποχρέωση των ανδρών δηλαδή όσοι είναι από 18 έως 45 έχουν υποχρέωση να υπηρετήσουν. Με αυτή την λογική η θητεία των γυναικών έπρεπε να ξεκινήσει από τους 12 μήνες, όσο δηλαδή είναι και των αντρών. Επειδή όμως χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής στο στράτευμα, θα εξισωθεί σταδιακά με των αντρών.
Μάλλον θα πέσει κάτω από τους 12 μήνες (η θητεία αντρών και γυναικών) εφόσον θα υπηρετούν και οι γυναίκες. Λογικά θα πρέπει να γίνει εξάμηνη αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες κάλυψης θέσεων στο στράτευμα. Επομένως σε πρώτη φάση, η θητεία των γυναικών θα είναι λίγους μήνες. Εδώ προτάθηκε να υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την ηλικία. Ναι μεν να κάνουν θητεία και οι μεγαλύτερες ηλικίες αλλά να είναι μικρότερης διάρκειας. Δηλαδή πχ μπορεί να είναι α) 2 μήνες για ηλικίες 36 - 45 ετών β) 3 μήνες για ηλικίες 27 - 36 ετών γ) 4 μήνες για ηλικίες 18 - 27 ετών. Ενδεχομένως η εκπαίδευση των μεγαλύτερων ηλικιών να είναι ελαφρώς πιο ήπια.
Πολλές που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν κάνει οικογένεια. Δύο τρεις μήνες θα μπορέσουν να τα βολέψουν με κάποιο τρόπο. Σταδιακά θα εξισωθεί με αυτή των ανδρών και η συντριπτική πλειοψηφία θα βρίσκεται στο πρώτο χαμηλότερο ηλικιακό γκρουπ 18 - 27 ετών. Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν καν να μιλάνε για ίσα δικαιώματα αν δεν έχουν την ίδια υποχρέωση στράτευσης με τους άνδρες. Εξάλλου ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ως επαγγελματίες στρατιωτικοί. Αυτές πως μπορούν και οι άλλες δεν μπορούν;
Τους άντρες που δεν έχουν υπηρετήσει τους συμφέρει γιατί θα μειωθεί η στρατιωτική θητεία. Ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων πιστεύει πως οι γυναίκες είναι κακομαθημένες και εκτός πραγματικότητας και η στρατιωτική θητεία πιθανώς να τις κάνει να «στρώσουν» και να προσγειωθούν*. Κάποιοι άλλοι είναι υπέρ των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών και αναγνωρίζουν πως ίσα δικαιώματα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς ίσες υποχρεώσεις.
Θα φανεί τελικά αν θα το στηρίξουν γυναίκες και άντρες για διαφορετικούς λόγους. Όμως για να προχωρήσει αυτό το ζήτημα όπως και πολλά άλλα, πρέπει να ανατραπεί πρώτα το Καθεστώς ΕΕ - ΝΤΠ. Αυτοί οι παλιάνθρωποι έχουν φέρει την χώρα σε ένα τέλμα οικονομικού μαρασμού και παρακμής. Πρέπει το Καθεστώς ΕΕ - ΝΤΠ να ανατραπεί πάση θυσία.
* Ίσως η Στέλλα Αργυρίου και η Άννα Κανδαράκη να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις αφού πάνε φανταρίνες εφόσον είναι μέσα στο ηλικιακό όριο που όπως φαίνονται στο γυαλί (ή LCD) μάλλον είναι.
Μάριος