Θολό τοπίο
Θολό τοπίο
Συμφωνώ σχεδόν σε όλα με την εξαιρετική ανάλυση που έγινε σε πέντε άρθρα. Θέλω επίσης να τονίσω πως σε καιρό πολέμου είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση. Οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος έχουν μικρή σημασία σε καιρό ειρήνης αλλά σε καιρό πολέμου είναι το παν. Επίσης η προπαγάνδα των ΜΜΕ δεν σταματά τα κανόνια και η οικονομική δύναμη είναι μικρής σημασίας.
Μόνο σε ένα σημείο έχω κάποιες αντιρρήσεις. Νομίζω πως υπάρχουν ενδείξεις πως η Γαλλία μπορεί να προσεγγίζει την ευρύτερη AUKUS. Διότι δεν θα είναι μόνο η AUKUS αλλά και άλλες χώρες και οπωσδήποτε η Ελλάδα. Όμως το τοπίο είναι πολύ θολό και υπάρχουν αντιφατικά σημάδια δηλαδή ενδείξεις αλλά και αντενδείξεις.
Οι ευρώδουλοι δεν είναι μόνο ελεεινοί παλιάνθρωποι αλλά άσχετοι και τελείως ανενημέρωτοι. H Quadrilateral Security Dialogue (QSD ή QUAD) μεταφράζεται Τετραμερής Διάλογος Ασφάλειας και συμμετέχουν ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία. Έχει ξεκινήσει από το 2007 με πρωτοβουλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε. Συνεχίστηκε από τον Τραμπ και τον Μπάιντεν.
Τον Μάρτιο του 2021 εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ενισχύοντας την πίστη τους και επιμονή τους στο εγχείρημα που αντιτίθεται στο αρχικό σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ. Να υπενθυμίσω πως σύμφωνα με αυτό (σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ), δημιουργούνται τέσσερις ηπειρωτικές ενώσεις, Ευρωπαϊκή, Ασιατική, Αφρικανική, Αμερικανική. Λίγο μετά την συμφωνία AUKUS o Μπάιντεν είχε συνάντηση με τους ομόλογους του της QUAD.
Η Quad plus περιλαμβάνει την Νότιο Κορέα, την Νέα Ζηλανδία και το Βιετνάμ. Επιπλέον έχει πάρει θέση υπέρ της Ταϊβάν που αναμένεται να αποτελέσει μέρος της. Η Quad plus και η AUKUS είναι συμπληρωματικές. Δημιουργείται δηλαδή ένα γκρουπ Συμμάχων ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία - Ινδία - Ιαπωνία - Νότιος Κορέα - Βιετνάμ - Ταϊβάν.
Η Γαλλία έκανε επίσης συμφωνία με την Ινδία. Αυτό προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ως σφήνα στην AUKUS. Το πιθανότερο ήταν πως αποτελεί συμπληρωματικό δηλαδή η Γαλλία πρόκειται να προστεθεί στην συμμαχία όπως και άλλες χώρες. Η Ελλάδα θα είναι επίσης σε αυτό το γκρουπ. Μπορείτε να το θεωρήσετε ως δεδομένο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού.
Ίσως έχει ενδιαφέρον ένα καλλιτεχνικό γεγονός που συνέβη στις 25 Σεπτεμβρίου, το Global Citizen live. Είναι μία εικοσιτετράωρη συναυλία που έγινε ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Υπάρχει και σχετική ιστοσελίδα. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως συχνά πίσω από πολιτιστικά δρώμενα υπάρχουν πολιτικά κίνητρα. Επίσης πως κάποιοι αφήνουν με πλάγιους ή συμβολικούς τρόπους ενδείξεις για το τι σχεδιάζεται. Το ενδιαφέρον είναι στα σημεία που έγινε.
Στις ΗΠΑ έγινε σε τέσσερις πόλεις, Λας Βέγκας, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λούισβιλ. Επίσης συμμετείχαν Βραζιλία, Αργεντινή, Νιγηρία, Νότιος Αφρική, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ινδία, Αυστραλία, Νότιος Κορέα. Στις περισσότερες χώρες έγινε στις πρωτεύουσες τους. Μπορεί να είναι τελείως τυχαίο ή να έχει την σημειολογία του. Η Νιγηρία είναι η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής. Νιγηρία, Νότιος Αφρική, Ινδία, Αυστραλία ήταν Βρετανικές αποικίες. Δηλαδή ενδεχομένως δημιουργείται ένα γκρουπ Quad plus μαζί με χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και Γαλλία - Ιταλία - Ισπανία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πανα-γιωτ-όπ-ουλος εξήγησε κάποια πράγματα για την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Οι φρεγάτες θα κατασκευαζόντουσαν ούτως ή αλλιώς από τους Γάλλους για δική τους χρήση. Αντί να τις χρησιμοποιήσουν αυτοί, μας τις δίνουν εμάς από το 2025. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως αν δεν τις πάρουμε τελικά δεν θα πάνε χαμένες. Έχουμε καιρό μέχρι τότε, τέσσερα χρόνια.
Επίσης το θέμα των κορβετών είναι μία διαφορετική συμφωνία που δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Ρουμανία ακύρωσε την παραγγελία των κορβετών και αυτές παίρνουμε εμείς. Δηλαδή παίρνουμε τις φρεγάτες που θα έφτιαχναν οι Γάλλοι για λογαριασμό τους και τις κορβέτες που θα έφτιαχναν για λογαριασμό της Ρουμανίας. Η ακύρωση της Ρουμανίας προς την Γαλλία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με την ακύρωση της Αυστραλίας. ΗΠΑ έχουν επιρροή σε Ρουμανία - Βουλγαρία.
Έχουμε την τετραμερή Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας - Σερβίας στην οποία έχει συμμετάσχει και το Ισραήλ. Επίσης έχουμε την 3 +1 Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Υπάρχει η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Μετά την άσκηση Ηρακλής στο Μεγάλο Πεύκο, πάνε να προστεθούν Σαουδική Αραβία και Εμιράτα. Έγινε κοινή άσκηση πολιτικής προστασίας Βαλκανικών χωρών του ΝΑΤΟ στην Οχρίδα, για αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού. Η Ελλάδα παίζει ως κοινός παράγοντας με πολλές χώρες της περιοχής. Αν ενώσουμε όλα αυτά δημιουργείται ένα γκρουπ Συμμάχων γύρω από ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία.
Η τετραμερής Υπουργών 3+1 (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - ΗΠΑ) στην Ουάσιγκτον αναβλήθηκε επειδή δεν μπόρεσε να παραστεί ο Αμερικανός ΥπΕξ Μπλίνκεν και αντί αυτού έβαλε την αναπληρώτρια. Το Ισραήλ δεν δέχτηκε αλλά θα γίνει η συνάντηση στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο. Στα μέσα Οκτωβρίου θα πάει ο Δένδιας στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει ανανέωση της αμυντικής συμμαχίας ΗΠΑ - Ελλάδας. Μήπως η ακύρωση 3+1 έγινε εσκεμμένα ώστε να έχει προηγηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ;
Από την άλλη ο Μητσοτάκης επιμένει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και πως η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας είναι το πρώτο βήμα για τον ευρωστρατό. Ίσως στο Κούλι να μην τα λένε όλα και να το αφήνουν το παιδί ευτυχισμένο στον κόσμο του, της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σίγουρα όμως υπάρχει ένα θολό τοπίο που πιστεύω πως θα ξεκαθαρίζει σταδιακά.
Στράτος