Το 1/20 του δυνητικού ΑΕΠ

Το 1/20 του δυνητικού ΑΕΠ

Στο άρθρο «Χειρότερα από το '74» υπολογίσαμε πως το μέσο εισόδημα έχει πέσει στο 1/7 αυτού του '74. Προκύπτει από στοιχεία το ιστότοπου Macrotrends που τα παίρνει από την World Bank και από στοιχεία της ΕΛΣΑΤ για την εξέλιξη του τιμάριθμου διαχρονικά. Κάναμε την παρατήρηση πως μας φαίνεται υπερβολικό να έχουν ανέβει 50 φορές οι τιμές.

Στο άρθρο «Μπακαλίστικος τιμάριθμος» αποφύγαμε εσκεμμένα να κάνουμε εκτίμηση για το πόσες φορές έχει αυξηθεί το επίπεδο τιμών από το 1974. Δώσαμε μια προσέγγιση, για όποιον έχει ενδιαφέρον να κάνει μια μπακαλίστικου τύπου εκτίμηση, από προσωπική περιέργεια. Δεν είναι η δουλειά τους ούτε η δουλειά μας να κάνουμε μπακαλίστικου τύπου υπολογισμούς του τιμάριθμου. Για αυτό υπάρχει η ΕΛΣΑΤ και για αυτό πληρώνεται από τον φορολογούμενο.

Αφού εξηγήσαμε στους αναγνώστες γιατί εκτιμούμε πως η αύξηση μας φαίνεται υπερβολική και αφού δώσαμε μια μπακαλίστικη προσέγγιση για να κάνουν χοντρικά μια προσωπική εκτίμηση, θα χρησιμοποιούμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα να τα διορθώσουμε, αν πρέπει να διορθωθούν. Είναι δικό τους πρόβλημα. Ας τα διορθώσουν και ας το δηλώσουν δημόσια διότι δεν θα τσεκάρουμε κάθε μέρα τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, μήπως τυχόν τα διόρθωσαν. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την World Bank. Αν είναι λάθος τα στοιχεία ας τα διορθώσουν.

Να εξηγήσω πως διόρθωση των στοιχείων της ΕΛΣΑΤ δεν είναι απλώς ο πίνακας της εξέλιξης των τιμών, με 100 το 2022. Πρέπει να αναθεωρήσουν όλες τις επίσημες μετρήσεις του πληθωρισμού από το 1974 μέχρι σήμερα. Αυτά πρέπει να κουμπώνουν. Ο πληθωρισμός είναι η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των τιμών δηλαδή του τιμάριθμου. Δηλαδή αν το κάνουν, θα είναι Η ΞΕΦΤΙΛΑ, εντός και εκτός, εγχώρια και διεθνώς. Μέχρι να το κάνουν, αν το κάνουν, με επίσημα στοιχεία, το μέσο εισόδημα έχει πέσει στο 14% ή στο 1/7 αυτού του 1974.

Σε ένα άλλο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε πως το 2022, θα έπρεπε να έχουμε τα τετραπλάσια από αυτά του '74, με ένα πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 3%. Για την ακρίβεια, χρειάζεται 47 χρόνια. Να συζητήσουμε ποιος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος μέσος ρυθμός ανάπτυξης. Σίγουρα, για μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται πίσω στην ανάπτυξη και έχει ψηλότερα τον πήχη, είναι τουλάχιστον 1,5%. Μόνο με 1,5%, διπλασιάζονται σε 48 χρόνια.

Με 2% ανάπτυξη είναι 2,6 φορές σε 48 χρόνια και με 2,3% 3 φορές. Να τους κάνουμε την χάρη, να μην πάρουμε το 3% αλλά μόλις το 2,3%. Αν γινόντουσαν όλα σωστά, θα έπρεπε το ΑΕΠ να έχει τριπλασιαστεί από το '74. Επειδή έγιναν όλα λάθος, όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά έπεσε στο 1/7 της πραγματικής αξίας του '74 (μέχρι να αλλάξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ). Δηλαδή υπάρχει το ΑΕΠ που επιτυγχάνεται με όλες τις μ@λ@κίες του κόσμου που έχουν κάνει οι ευρωπαϊστές,

Υπάρχει και το δυνητικό, αυτό που θα επιτυγχανόταν, αν αντί για όλες τις μ@λ@κίες του κόσμου, τα έκαναν όλα σωστά κάποιοι άλλοι αντί για τους ευρωπαϊστές. Συγγνώμη για τις εκφράσεις αλλά δεν είμαι απλά αγανακτισμένος με Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες και Σημιτικούς αναχρονιστές. Είμαι οργισμένος. Μπροστά στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν, μια κουβέντα παραπάνω δεν είναι τίποτα. Έχουν καταστρέψει τις ζωές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων τα τέρατα.

Η σχέση επιτευχθέντος και δυνητικού ΑΕΠ είναι 1 προς 20 (3 Χ 7 = 21). Δηλαδή αν δεν έκαναν όλες τις μ@λ@κίες του κόσμου οι ευρωπαϊστές και τα έκαναν όλα σωστά κάποιοι άλλοι, θα είχαμε 20 φορές ψηλότερο ΑΕΠ. Ποια είναι τα σωστά, ήδη πρέπει να έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό στους αναγνώστες όπως και ποια είναι τα χονδροειδέστατα λάθη των ευρωπαϊστών.

Το ΑΕΠ = παραγωγικότητα Χ συνολικές ώρες εργασίας. Οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επιτευχθούν με αύξηση αυτών των δύο. Έτσι θα επιτευχθεί το μέγιστο των παραγωγικών δυνατοτήτων που αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση του ΑΕΠ και κυρίως του μέσου εισοδήματος (ΑΕΠ/πληθυσμός) που καθορίζει πόσο πλούσιοι είμαστε. Ένα άλλο ζήτημα είναι κατά πόσο θα απορροφάται η παραγωγή από την εγχώρια αγορά ή αυτές του εξωτερικού. Και εδώ η παραγωγικότητα παίζει ρόλο.

Ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας είναι κάτι πολύ σημαντικό, αυτοί έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να την σαμποτάρουν. Θα συνεχίσουμε να τα εξηγούμε για αρκετό καιρό ακόμα. Το θέμα είναι πως μπορεί η χώρα να πάρει στροφή. Μπορεί να σταματήσει ο καθοδικός κύκλος και να ξεκινήσει ο ανοδικός αλλά όχι με αυτά τα τέρατα. Μη σας κοροϊδεύουν. Αφού δεν το έκαναν για μισό αιώνα, θα το κάνουν τώρα; Χρειάζονται άνθρωποι στο τιμόνι της χώρας που να θέλουν και να μπορούν.

Αυτοί ούτε θέλουν αλλά ούτε μπορούν. Δεν θέλουν διότι υπηρετούν το σχέδιο ΝΤΠ-ΕΕ και όχι τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Ακόμη και να ήθελαν δεν μπορούν λόγω οικογενειοκρατίας και αναξιοκρατίας. Χρειάζεται πρωτίστως νέα ηγεσία στην κεντροδεξιά με αλλαγή πορείας. Αυτό θα γίνει ή με κοσμογονικές αλλαγές εντός της ΝΔ ή με αντικατάσταση της από ένα άλλο σχήμα στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς.

Προς Θεού μην τους ψηφίσετε, αν δεν γίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Είναι σαν να αυτοκτονείτε. Έλεος πια! Έχουν πετύχει το 1/20 του δυνητικού ΑΕΠ. Δεν καταδικάζετε μόνο τους εαυτούς σας αλλά και τους υπόλοιπους στην καταστροφή. Κοσμογονικές αλλαγές δεν είναι να βάλουν έναν αχυράνθρωπο των Καραμανλήδων (πχ Δένδιας) ή των Μητσοτάκηδων, να ρίξουν ένα βάψιμο στην παλιά πορεία και να την βαφτίσουν νέα.

Πέτρος

Scroll to Top