Το γκρουπ της Ρωσίας
Το γκρουπ της Ρωσίας
Βγαίνουν τόσοι ειδικοί στα Νεοταξικά κανάλια, για να σχολιάσουν τις διεθνείς εξελίξεις και κανένας... μα κανένας δεν αναφέρεται στην ουσία του θέματος. Μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις για την συμπεριφορά της Τουρκίας. Δυστυχώς όλοι οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί είναι μακράν νυχτωμένοι. Προσπαθούν να βγάλουν είδηση από το τι θα πει ο Μητσοτάκης. Μα και ο Μητσοτάκης είναι εκτός των κέντρων διεθνών αποφάσεων για λόγους που έχουν ήδη εξηγηθεί. Δεν ανήκει ούτε στο γκρουπ της κεντροαριστεράς της Δύσης + ούτε στο γκρουπ της κεντροδεξιάς αλλά βρίσκεται στο πουθενά.
Όλα πρέπει να τα βλέπουμε υπό το πρίσμα της πολυ-αναμενόμενης τριχοτόμησης ΕΕ - Ευρώπης. Θα δημιουργηθούν δύο νέα γκρουπ χωρών, ένα με ΗΠΑ - Βρετανία και ένα με Ρωσία. Η επιθυμία της Ρωσίας είναι να περιλαμβάνονται στο γκρουπ της, όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μην ξεχνάμε πως με την συμφωνία της Γιάλτας, είχε στην επιρροή της η Σοβιετική Ένωση όλη την Ανατολική Ευρώπη. Η ισχυρότερη χώρα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η Ρωσία.
Όσον αφορά την Ουκρανία, θα κρατήσουν τα εδάφη που έχουν προσαρτήσει, θα μπει φιλορωσική κυβέρνηση και θα συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε στο γκρουπ της Ρωσίας. Σε αυτό δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Δηλαδή είναι ή αυτό ή ατέλειωτος πόλεμος που μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμιο. Ενδεχομένως να δεχτούν ένα μικρό τμήμα στα δυτικά, γύρω από την πόλη Λβιβ, να προσαρτηθεί στην Πολωνία. Εκεί ο πληθυσμός είναι πολωνικής καταγωγής.
Στην Σοβιετική Ένωση συμπεριλαμβάνονταν δεκαπέντε χώρες: Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενία, Ρωσία. Έχουν ήδη δημιουργήσει την CIS (Commonwealth of Independent States ή Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) όπου είναι έντεκα (11) χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εξαιρούνται οι Βαλτικές χώρες που βρίσκονται στην ΕΕ και η Γεωργία.
Εδώ μπορεί να γίνουν διάφορες τράμπες. Μπορεί να δώσουν τελικά Εσθονία, Λετονία στην ΕΕ με αντάλλαγμα Ουγγαρία, Σερβία που είναι φιλορωσικές. Η Ουγγαρία έχει ένα μικρό σύνορο με την Ουκρανία. Είναι σημαντική διότι αποτελεί δίοδο προς την Σερβία, αν τελικά πάει η Σερβία στο γκρουπ της Ρωσίας. Τις συμφέρει (Ουγγαρία και Σερβία) γιατί το μοντέλο του γκρουπ θα είναι πολύ ανώτερο από της ΕΕ, με πολύ μεγαλύτερη ανεξαρτησία χωρών. Την Λιθουανία, την χρειάζεται η Ρωσία στο γκρουπ της, γιατί έχει ένα κομμάτι στην Βαλτική θάλασσα, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Χρειάζεται μια δίοδο.
Ή η Λιθουανία θα είναι στο γκρουπ της Ρωσίας ή θα δημιουργηθεί μια δίοδος. Αν τώρα η Πολωνία προσαρτήσει ένα κομμάτι της Ουκρανίας γύρω από την Λβιβ, ίσως δώσει μια λωρίδα στην Ρωσία για να ενώσει την Λευκορωσία με το τμήμα της Ρωσίας που βρίσκεται στην Βαλτική. Η Ουκρανία θα δώσει ένα τμήμα της στην Πολωνία αλλά θα το κάνει η φιλορωσική κυβέρνηση. Μπορεί η λωρίδα προς Βαλτική να δοθεί στην Λευκορωσία και αυτή να δώσει ένα αντίστοιχο τμήμα στην Ουκρανία, για να μην είναι κανείς παραπονεμένος.
Την Τουρκία, σαφώς την συμφέρει να πάει με την Ρωσία διότι θα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο εντός του γκρουπ. Επιπλέον έχει στενές φυλετικές σχέσεις με αρκετές από τις χώρες της CIS στις οποίες θα ήθελε να παίξει έναν ηγετικό ρόλο. Εδώ είναι όλο το θέμα και το έχουν χάσει όλοι οι ειδικοί και οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας είναι δυτικός.
Αν πάει τελικά με την Ρωσία, σταδιακά θα αντικατασταθεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός της. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του θα παράγεται εντός της Τουρκίας. Το υπόλοιπο θα είναι από την Ρωσία ή άλλες χώρες. Θα ήθελαν η μετάβαση αυτή να γίνει με την συμφωνία των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θέλουν βέβαια την Τουρκία με το μέρος τους αλλά υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Επομένως μέχρι να γίνει μια γενικότερη συμφωνία που θα ξεκινήσει από την τριχοτόμηση ΕΕ - Ευρώπης, κρατάνε και τις δύο πόρτες ανοιχτές, με ΗΠΑ και Ρωσία.
Η Ρωσία επίσης θα ήθελε την Τουρκία με το μέρος της και θα την βοηθήσει να αναπτύξει περαιτέρω την εγχώρια βιομηχανία. Η Ρωσία πάντοτε είχε προηγμένη τεχνολογία παρόλο που λόγω των δεκαετιών κομμουνισμού, έχει μείνει κάπως πίσω οικονομικά. Η Τουρκία βλέπει πως την συμφέρει να πάει με την Ρωσία αλλά δεν θέλει να τα σπάσει με τις ΗΠΑ. Έχει ανάγκη η μετάβαση να γίνει ομαλά ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στον στρατιωτικό εξοπλισμό και γενικότερα στην βιομηχανία.
Πέρα από το θέμα της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι δεν υποχωρούν ούτε χιλιοστό, όλα τα άλλα τα παζαρεύουν. Σαφώς θέλουν κάποιες ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες στο γκρουπ τους αλλά έχουν ευελιξία ως το ποιες θα είναι. Πιστεύω πως αν πάρουν (στο γκρουπ τους) Ουγγαρία, Σερβία και μια δίοδο στην Βαλτική, θα αφήσουν τις Βαλτικές χώρες στην ΕΕ. Επιπλέον θα είναι Μολδαβία με την Υπερδνειστερία, Ουκρανία, Λευκορωσία (στο γκρουπ της Ρωσίας).
Η Ελλάδα όπως έχει εξηγηθεί πολλές φορές, μπορεί να είναι στο ίδιο γκρουπ με ΗΠΑ - Βρετανία ή Ρωσία. Το πρώτο είναι πιθανότερο αλλά το δεύτερο δεν αποκλείεται. Όλα τα παζαρέματα γίνονται στο παρασκήνιο. Η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι δήθεν ειδικοί, τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα από αυτά τα πολύ σημαντικά διεθνή γεγονότα που συμβαίνουν παρασκηνιακά. Βρίσκονται όλοι σε μαύρο σκοτάδι. Ευτυχώς που υπάρχουν ιστότοποι όπως αυτός για να μαθαίνουν οι Έλληνες τι γίνεται.
Μάρκος