Τρεις Ανατολικές Επαρχίες

Τρεις Ανατολικές επαρχίες

Είναι σίγουρο πως θα δημιουργηθούν τρεις Ευρωπαϊκές Κοινοπολιτείες, Δυτική, Κεντρική, Ανατολική. Είναι επίσης σίγουρο πως στην Δυτική θα είναι ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιρλανδία και στην Ανατολική οι Ορθόδοξες χώρες. Από εκεί κει πέρα τίποτα άλλο δεν είναι σίγουρο αλλά κυκλοφορούν διάφορα σενάρια ή προτάσεις. Πιθανότατα η Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία θα χωριστεί σε υπό-γκρουπ, υπό-ομάδες, επαρχίες ή περιφέρειες. Σύμφωνα με ένα σενάριο θα είναι τρεις περιφέρειες, Νότια, Βόρεια, Ανατολική.

Στη Νότια θα είναι τα Βαλκάνια και στην Βόρεια Ουκρανία, Λευκορωσία, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία. Στην Ανατολική θα είναι χώρες που οι κάτοικοι είναι τουρκικής καταγωγής. Με πληθυσμό σε εκατομμύρια και έκταση σε km2 είναι : Τουρκία 85,3 - 783,562   Αζερμπαϊτζάν 10 - 86.600  Καζακστάν 19,8 - 2.724.900  Κιργιζία 6,75 - 199.900  Τατζικιστάν 9,5 - 143.100  Ουζμπεκιστάν 36 - 447.400  Τουρκμενιστάν 6,4 - 488.100. Η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση είναι το Καζακστάν που βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την δεύτερη χώρα της Ευρώπης, την Ουκρανία που είναι μετά την Ρωσία. Το Τουρκμενιστάν είναι σε έκταση όσο η Ισπανία που είναι τη τέταρτη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, μετά την Γαλλία που είναι τρίτη. Το Ουζμπεκιστάν είναι λίγο λιγότερο σε έκταση. Είναι τρεις χώρες που για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η έκταση τους είναι μεγάλη και μία (το Καζακστάν) που είναι πολύ μεγάλη.

Οι χώρες αυτές (εκτός της Τουρκίας) ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης που είχε δεκαπέντε σημερινές χώρες : Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενία. Εκτός από τις τρεις Βαλτικές και την Γεωργία, οι έντεκα πρώην χώρες της ΕΣΣΔ συμμετέχουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών (CIS).

Γράφτηκε πως στην Δυτική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, μόνο ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιρλανδία έχουν πληθυσμό 450 εκατομμύρια. Τόσος είναι ο πληθυσμός (447) στην σημερινή ΕΕ που θα πέσει επειδή θα μικρύνει για να γίνει Κεντρική ΕΚ (Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία) ή Κεντρική ΕΕ. Οι Ορθόδοξες χώρες έχουν πληθυσμό 250 εκατομμύρια. Οι τουρκογενείς χώρες έχουν πληθυσμό περίπου 173 εκατομμύρια. Αν προσθέσουμε την Ουγγαρία και τις μη Ορθόδοξες Βαλκανικές, πλησιάζουν τα 450 εκατομμύρια.

Βέβαια και η Δυτική ΕΚ αναμένεται να τα ξεπεράσει κατά πολύ διότι θα προστεθούν και άλλες χώρες με πιθανές : Νορβηγία, Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Για τα πιθανά μέλη της Ανατολικής ΕΚ, ο πληθυσμός σε εκατομμύρια και ή έκταση σε km2 είναι : Ουγγαρία 9,7 - 93.028  Σλοβενία 2,1 -  20.271  Κροατία 3,9 - 56.594  Βοσνία 3,5 - 51.129  Αλβανία 2,8 - 28,748. Ο πληθυσμός τους αθροίζεται σε περίπου 22 εκατομμύρια.

Στο άρθρο Φυλές της Ευρώπης, εξηγήθηκε πως υπάρχει μια περιοχή δυτικά των Ορθόδοξων χωρών που φυλετικά ανήκει στην Ανατολική ΕΚ. Σύμφωνα με το σενάριο ή την πρόταση, το νότιο τμήμα δηλαδή Ουγγαρία και Βαλκανικές χώρες κολλάει στην Ανατολική ΕΚ ενώ το Βόρειο δηλαδή Δυτικές Σλαβικές, Βαλτικές και Φινλανδία κολλάει με την Κεντρική ΕΚ. Από άποψη έκτασης και πληθυσμού, το βόρειο τμήμα της διεκδικούμενης περιοχής είναι πολύ μεγαλύτερο. Μόνο η Πολωνία έχει πληθυσμό 37,75 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τον αριθμό των χωρών, οι Ορθόδοξες όπως έχει αναφερθεί είναι δεκατρείς. Αν προσθέσουμε τις τουρκογενείς που είναι επτά, γίνονται είκοσι. Οι μη Ορθόδοξες Βαλκανικές μαζί με την Ουγγαρία είναι πέντε και όλες μαζί μας κάνουν είκοσι πέντε. Οι χώρες της ΕΕ έφθασαν τις είκοσι οκτώ και σήμερα είναι είκοσι εφτά. Βέβαια το παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο αυτή την στιγμή από ένα σενάριο ή μια πρόταση. Στην Ελλάδα, η επαρχία είναι διοικητική υποδιαίρεση των νομών. Στην Ρώμη ήταν η μεγαλύτερη υποδιαίρεση του κράτους.

Σύμφωνα πάντοτε με το σενάριο, οι τρεις επαρχίες της Ανατολικής ΕΚ θα έχουν σχετική αυτονομία. Επίσης το μοντέλο θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της ΕΕ. Οι χώρες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Θα είναι κυρίως γκρουπ οικονομικής συνεργασίας και προνομιακών οικονομικών σχέσεων. Οι σχέσεις εντός του γκρουπ θα είναι χαλαρές με εύκολη την είσοδο ή την έξοδο. Το πρόβλημα με το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι τεράστιο.

Όλοι βρίσκονται στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση, είκοσι χρόνια πίσω, στο μοντέλο ΝΤΠ - ΕΕ που καταργήθηκε γιατί απέτυχε παταγωδώς. Έτσι δεν μπορούν να συμμετέχουν στις διεργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει. Κάποια στιγμή στο μέλλον, η Ελλάδα θα μπει στην Ανατολική ΕΚ, αποδεχόμενη αυτά που έχουν αποφασίσει άλλες χώρες που ξεκίνησαν την διαδικασία πρώτες ενώ η Ελλάδα θα είναι όπως πάντα από τις τελευταίες.

Σπήλιος

Scroll to Top