Μάταιες θυσίες
Μάταιες θυσίες
Είναι πραγματικά κρίμα που θυσιάζονται τόσοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές και επιπλέον καταστρέφεται η Ουκρανία. Βλέπουμε πως οργανώνεται η Πολιτοφυλακή και η άμυνα των κατοίκων. Η Πολιτοφυλακή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ των αμυνόμενων όταν η διαφορά στρατιωτικής ισχύος με τους επιτιθέμενους δεν είναι τεράστια.
Ως παράδειγμα, στην περίπτωση Ελλάδας - Τουρκίας, μια Πολιτοφυλακή που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Να ξαναγράψω για πολλοστή φορά (σε αυτό τον ιστότοπο) τις τριάντα πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες του πλανήτη για το 2022, σύμφωνα με την Global Fire Power:
1) ΗΠΑ 0.0453 2) Ρωσία 0.0501 3) Κίνα 0.0511 4) Ινδία 0.0979 5) Ιαπωνία 0.1195 6) Νότιος Κορέα 0.1261 7) Γαλλία 0.1283 8) Βρετανία 0.1382 9) Πακιστάν 0.1572 10) Βραζιλία 0.1695 11) Ιταλία 0.1801 12) Αίγυπτος 0.1869 13) Τουρκία 0.1961 14) Ιράν 0.2104 15) Ινδονησία 0.2251 16) Γερμανία 0.2322 17) Αυστραλία 0.2377 18) Ισραήλ 0.2621 19) Ισπανία 0.2901 20) Σαουδική Αραβία 0.2966 21) Ταϊβάν 0.3215 22) Ουκρανία 0.3266 23) Καναδάς 0.3601 24) Πολωνία 0.4179 25) Σουηδία 0.4231 26) Νότιος Αφρική 0.4276 27) Ελλάδα 0.4506 28) Βιετνάμ 0.4521 29) Ταϊλάνδη 0.4581 30) Νότιος Κορέα 0.4621.
Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είναι διαφορετικός. Από την στιγμή που δεν εμπλέκονται άμεσα ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, AUKUS, το αποτέλεσμα του πολέμου είναι προδιαγεγραμμένο. Οι Ρώσοι θα φθάσουν εκεί ακριβώς που θέλουν. Η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, αν πράγματι υπάρχει και δεν είναι επικοινωνιακό δημιούργημα, απλά θα τους καθυστερήσει.
Όμως ταυτόχρονα θα αυξήσει τις απώλειες και από τις δύο πλευρές και θα μεγαλώσει την καταστροφή της χώρας. Επομένως αν οι Ουκρανοί δεν θέλουν να παραδώσουν τα όπλα δηλαδή να παραδοθούν, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παρουσιάσουν την μικρότερη δυνατή αντίσταση. Πιστεύω πως ο σκοπός των Ρώσων είναι να καταλάβουν όλη την Ουκρανία, σε πρώτη φάση. Ο σκοπός τους όμως δεν είναι να την κρατήσουν αλλά να έχουν καλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά.
Πιστεύω πως ο σκοπός τους είναι η ανεξαρτητοποίηση ή προσάρτιση των ρωσόφιλων περιοχών όπου περιλαμβάνεται και όλο το νότιο παράκτιο τμήμα. Βέβαια οι περιοχές που κατέχουν δεν αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτό το κομμάτι. Έχουν δημιουργήσει ένα πέταλο κοντά στα ρωσικά, λευκορωσικά σύνορα και την θάλασσα. Επομένως μπορεί να μην στοχεύουν τελικά να κρατήσουν ακριβώς τις ρωσόφιλες περιοχές και να γίνει μεταφορά πληθυσμών.
Ο Πούτιν το έχει δείξει καθαρά πως μιλάει ουσιαστικά μόνο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Βέβαια δεν αρνείται οποιαδήποτε επικοινωνία με τους ομολόγους του σε Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Ισραήλ κλπ αλλά νομίζω πως στο τέλος η κρίσιμη συζήτηση θα γίνει με τον Μπάιντεν. Από την στιγμή που βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, μιλάνε οι στρατιωτικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία. Ίσως εμπλακεί η Κίνα και σε δεύτερο ρόλο οι επόμενες πέντε, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία.
Όλες οι συζητήσεις που κάνει η ρωσική πλευρά έχουν τελικό αποδέκτη την αμερικανική πλευρά. Δηλαδή μιλάνε με τους άλλους οι Ρώσοι, για να τα πουν στους Αμερικάνους και να προετοιμαστούν έτσι οι τελικές συνομιλίες. Κακό δεν κάνουν όλες αυτές οι επαφές και οι συνομιλίες αλλά πρέπει να θεωρηθούν ως προκαταρτικές για τις τελικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. Γιατί λοιπόν θέλει ο Πούτιν να καταλάβει όλη την Ουκρανία;
Για να μπορέσει μετά να δώσει πίσω ένα μέρος της σε αντάλλαγμα της άρσης διαφόρων κυρώσεων. Η άλλη πλευρά βάζει όσο το δυνατόν περισσότερες κυρώσεις ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα χαρτιά στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα για να τα αποσύρει. Επομένως όσο πιο γρήγορα καταλάβει η Ρωσία την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει το μαρτύριο και για τους Ουκρανούς και για τον κόσμο όλο.
Υπάρχει η καθ’ όλα δικαιολογημένη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει όσο γίνονται εχθροπραξίες. Όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και καθίσουν στο τραπέζι ΗΠΑ - Ρωσία θα μειωθεί ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης. Μπορεί να δεχτεί να μιλήσει ο Πούτιν με τον Ζελένσκι αλλά και αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί προκαταρτική συνομιλία για την τελική που θα κάνει με τον Μπάιντεν.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορέσει να παρουσιάσει ως επιτυχία και μερική νίκη να πάρει πίσω την μισή Ουκρανία αφού την έχει καταλάβει όλη ο ρωσικός στρατός. Δεν θα είναι μικρό πράγμα αλλά για να το πετύχει θα πρέπει να άρει πολλές από τις κυρώσεις. Ελπίζω στις συνομιλίες να γίνει και μια γενικότερη διόρθωση του αποτυχημένου νεοταξικού μοντέλου παγκοσμιοποίησης.
Γεράσιμος