Απόλυτο και συγκριτικό πλεονέκτημα

Απόλυτο και συγκριτικό πλεονέκτημα
Σε όσους παρακολουθούν τα άρθρα σε οικονομικά ζητήματα, θα έχει γίνει κατανοητό γιατί έπρεπε ο Σημίτης και ο Καραμανλής να έχουν ισόβια, οι κυβερνήσεις τους να είναι στην φυλακή και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να μην βρίσκονται στην Βουλή. Ενώ μας καταστρέφουν, με την προπαγάνδα κάνουν το μαύρο - άσπρο και παρουσιάζουν πως δήθεν μας ωφελούν. Και μας καταστρέφουν και μας κοροϊδεύουν οι παλιάνθρωποι. Θα συνεχίσουμε τις εξηγήσεις ώστε να μην μείνει κανείς από τους αναγνώστες που να έχει την παραμικρή αμφιβολία.
Αυτό που ζητάμε από τους αναγνώστες είναι να διαδώσουν την αλήθεια σε όσους περισσότερους μπορούν, με όσους τρόπους μπορούν. Το αναγνωστικό κοινό του ιστότοπου είναι περιορισμένο. Μετά την ήττα ΝΤΠ - ΕΕ, αυτά θα παρουσιάζονται σε όλα τα ΜΜΕ και στα δικαστήρια όπου οι Νεοταξίτες ευρωπαϊστές θα καταδικαστούν με βαριές ποινές και θα κατασχεθεί η περιουσία τους ως αποζημίωση για την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν στους Έλληνες πολίτες. Όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο και για να φθάσουμε, πρέπει πρώτα η αλήθεια να φθάσει όσο πιο μακριά γίνεται.
Θα εξηγήσουμε εν συντομία δύο θεωρίες πλεονεκτήματος που σχετίζονται με αυτά τα θέματα. Η θεωρία του απόλυτου πλεονεκτήματος του Άνταμ Σμιθ υποστηρίζει πως μια χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στους κλάδους που είναι πιο παραγωγική, σε σχέση με άλλες χώρες. Να δούμε τα παραδείγματα που χρησιμοποίησαν. Για την παραγωγή μιας μονάδας προϊόντος χρειάζονται οι εξής ώρες εργασίας:
Βρετανία ύφασμα/ρούχο 80 κρασί 100 Πορτογαλία ύφασμα/ρούχο 120 κρασί 90
Η Βρετανία έχει απόλυτο πλεονέκτημα στην παραγωγή υφασμάτων/ρούχων ενώ η Πορτογαλία στην παραγωγή κρασιού. Σύμφωνα με την θεωρία του απόλυτου πλεονεκτήματος, η Βρετανία πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή υφασμάτων/ρούχων ενώ η Πορτογαλία στην παραγωγή κρασιού. Μπορεί όμως μια χώρα να μην κάνει τίποτα πιο παραγωγικά σε σχέση με μια άλλη:
Βρετανία ύφασμα/ρούχο 100 κρασί 120 Πορτογαλία ύφασμα/ρούχο 90 κρασί 80
Η Πορτογαλία έχει απόλυτο πλεονέκτημα και στα δύο. Η Βρετανία έχει συγκριτικό στα υφάσματα/ρούχα ενώ η Πορτογαλία στο κρασί. Συγκριτικό πλεονέκτημα σημαίνει πως στην Βρετανία η κλωστοϋφαντουργία είναι πιο παραγωγικός κλάδος ενώ στην Πορτογαλία είναι η οινοποιία. Η θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος του Ντέιβιντ Ρικάρντο, λέει πως μια χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στους κλάδους όπου έχει καλύτερη παραγωγικότητα, σε σχέση με άλλους κλάδους της χώρας.
Αυτό θεωρητικά είναι σωστό και συμβαδίζει με όσα λέμε για την Ελλάδα πως δηλαδή χρειάζεται δομική προσαρμογή σε κλάδους ψηλότερης παραγωγικότητας. Εδώ ισχύει το «ναι μεν αλλά». Ναι μεν η Βρετανία θα αυξήσει την παραγωγικότητα της, αν επικεντρωθεί στη παραγωγή υφασμάτων/ρούχων αλλά δεν αρκεί μόνο να παράγει, πρέπει η παραγωγή να απορροφάται από τις αγορές, εγχώρια και στο εξωτερικό.
Αν η Πορτογαλία συνεχίσει να παράγει υφάσματα και ρούχα, θα έχει απόλυτο πλεονέκτημα και θα είναι πιο παραγωγική. Μπορεί να το κάνει κάποια άλλη χώρα, εκτός της Πορτογαλίας. Αν στις δύο χώρες υπάρχει το ίδιο επίπεδο τιμών, τα υφάσματα/ρούχα της Βρετανίας δεν θα είναι ανταγωνιστικά και δεν θα μπορούν να απορροφηθούν από τις αγορές, με αποτέλεσμα να μειώσουν οι επιχειρήσεις την παραγωγή και να μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας.
Δηλαδή το ΑΕΠ που θα επιτευχθεί θα είναι χαμηλότερο από το δυνητικό ΑΕΠ. Όπως έχει εξηγηθεί, η σύγκριση πρέπει να γίνεται με το δυνητικό ΑΕΠ. Όλες σχεδόν οι χώρες, μακροχρόνια αυξάνουν το ΑΕΠ τους ακόμη και χωρίς την επίδραση του επιπέδου τιμών που επίσης μακροχρόνια ανεβαίνει. Από το '74, έπρεπε να είχε τετραπλασιαστεί το πραγματικό ΑΕΠ (αποπληθωρισμένο), με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 3%.
Όταν μία χώρα έχει ψηλότερη παραγωγικότητα από μια άλλη, θα παράγει πιο φθηνά τα προϊόντα, εφόσον έχουν ίδιο επίπεδο τιμών. Αν η χώρα με την χαμηλότερη παραγωγικότητα έχει χαμηλότερο επίπεδο τιμών, ενδέχεται να έχει χαμηλότερες τιμές προϊόντων. Αυτό θα εξαρτηθεί από την σχέση παραγωγικότητας και επιπέδου τιμών μεταξύ των δύο χωρών.
Αν είχαμε εγχώριο νόμισμα, τα επίπεδα τιμών θα ήταν χαμηλότερα και επομένως μπορεί να ήταν φθηνότερα τα ελληνικά προϊόντα από τα αντίστοιχα γερμανικά, γαλλικά κλπ, παρ΄ όλο που θα ήταν χαμηλότερης παραγωγικότητας. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για χώρες εκτός ΕΕ. Με το ευρώ, τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές υπηρεσίες έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικά απέναντι σε όλες τις χώρες.
Δηλαδή δυσκολεύονταν πολύ να ανταγωνιστούν προϊόντα και υπηρεσίες άλλων χωρών που είχαν ψηλότερη παραγωγικότητα ή/και χαμηλότερο επίπεδο τιμών. Την μία γραμμή άμυνας για την δεδομένη χαμηλότερη παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, την απεμπόλησε ο Σημίτης που κυκλοφορεί ελεύθερος. Η άλλη γραμμή άμυνας είναι ο προστατευτισμός όπως δασμοί, επιδοτήσεις.
Η συμμετοχή μας στην ΕΕ, μας εμποδίζει να ασκήσουμε τέτοια πολιτική. Δασμοί επιβάλλονται συνολικά από την ΕΕ, για τρίτες χώρες. Γαλλία και Γερμανία ενδιαφέρονται να προστατέψουν μόνο τα προϊόντα τους. Ιστορικά έχει αποδειχθεί πως όλες οι χώρες χρησιμοποίησαν προστατευτισμό για να πετύχουν ψηλή παραγωγικότητα. Όσες το κατάφεραν, επιθυμούν να μην υπάρχει γιατί τις συμφέρει ενώ δεν συμφέρει όσες προσπαθούν να το πετύχουν.
Ένας μποξέρ ή ένας αθλητής Taekwodo, θα φάει πολύ ξύλο αν μπει σε ένα τουρνουά με αθλητές ανώτερου επιπέδου. Πρέπει πρώτα να ανεβάσει το επίπεδο του και μετά να μπει στο τουρνουά με ισάξιους αθλητές όπου θα διεκδικήσει την νίκη. Οι Τέσσερις Τίγρεις της Ασίας έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον εδώ και δεκαετίες για την ανάπτυξη που πέτυχαν. Χρησιμοποίησαν κάποιο βαθμό προστατευτισμού.
Απόλυτο και συγκριτικό πλεονέκτημα 2
Θεόδωρος