Βάση τριχοτόμησης

Βάση τριχοτόμησης

Οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης είναι, από Ανατολικά προς Δυτικά και όχι κατά σειρά σπουδαιότητας, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία. Ρωσία και Βρετανία πολέμησαν ενάντια στον Ναπολέοντα και στον Χίτλερ. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σημαντικό ρόλο είχαν και οι ΗΠΑ. Στην διάσκεψη της Γιάλτας, στις 4-11 Φεβρουαρίου 1945, συμμετείχαν ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία (Σοβιετική Ένωση).

Η Γαλλία δεν προσκλήθηκε διότι δεν πολέμησε ενάντια στους Ναζί. Έπεσε αμαχητί σε λίγες μέρες και ένα μεγάλο τμήμα της ήταν φιλοναζιστικό. Από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης έλλειπαν οι δύο ηττημένες Γερμανία - Ιταλία και η Γαλλία που ουσιαστικά ήταν αμέτοχη. Αυτές οι τρεις χώρες, μαζί με τις BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) συμμετείχαν στην συνθήκη της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου 1957.

Ήταν η αρχή της ΕΕ και κατά κάποιο τρόπο μια αντί – Γιάλτα. Η συνθήκη της Γιάλτας χώρισε την Ευρώπη σε Ανατολική κομμουνιστική, υπό την επιρροή της Ρωσίας (Σοβιετικής Ένωσης) και Δυτική ελεύθερης μεικτής οικονομίας υπό την επιρροή ΗΠΑ – Βρετανίας. Η ΕΕ μεγάλωνε σιγά σιγά όπου μεγαλύτερη επιρροή είχαν Γερμανία – Γαλλία.

Μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, αναιρέθηκε η συμφωνία της Γιάλτας και οι Νεοταξίτες προσπάθησαν να επιβάλουν το μοντέλο ΕΕ – ΝΤΠ που χωρίζει τον κόσμο σε τέσσερις ηπειρωτικές ενώσεις, Ευρωπαϊκή, Ασιατική, Αμερικανική, Αφρικανική. Αποδείχθηκε τελείως αποτυχημένο και καταστροφικό και προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα. Τώρα βρισκόμαστε σε αναζήτηση ενός άλλου μοντέλου εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Ένα σενάριο που φαίνεται ικανοποιητικό σε όλους και πιθανό είναι η τριχοτόμηση της Ευρώπης.

Αυτή θα είναι η αρχή ώστε να δημιουργηθούν ευρύτερα γκρουπ οικονομικής κυρίως συνεργασίας. Δηλαδή δεν θα σταματήσει στην τριχοτόμηση της Ευρώπης αλλά θα ξεκινήσει από την τριχοτόμηση. Είναι πράγματι πιθανό, οι Ρώσοι να συμφωνήσουν σε όποια τριχοτόμηση προτιμούν οι ΗΠΑ, αρκεί να είναι τριχοτόμηση δηλαδή να υπάρχει ένα γκρουπ με το οποίο θα αναπτύξουν σχέσεις (οι Ρώσοι). Φαίνεται πως οι ΗΠΑ προτιμούν περισσότερο την πρώτη εναλλακτική που αναφέρθηκε επομένως ας την εξετάσουμε λίγο καλύτερα.

Δημιουργείται ένα γκρουπ από Βρετανία – Ιρλανδία (’73), Ισπανία – Πορτογαλία (’86), Ελλάδα (’81) – Κύπρο (’04), Ρουμανία – Βουλγαρία (’07) και Κροατία (’13). Σε εισαγωγικά είναι η χρονολογία που έγιναν μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των χωρών είναι μέχρι στιγμής εννέα. Η Βρετανία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ αλλά ήταν μέχρι πρόσφατα. Επίσης δημιουργείται ένα δεύτερο γκρουπ από Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία. Όλες αυτές εισήλθαν στην ΕΕ το 2004 και ανήκαν στο πρώην κομμουνιστικό μπλοκ. Μάλιστα οι τρεις Βαλτικές ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Το σύνολο τους είναι εφτά.

Ό,τι απομένει από την ΕΕ είναι οι έξι ιδρυτικές χώρες μαζί με τις τρεις που εντάχθηκαν το ’95 δηλαδή Φιλανδία, Σουηδία, Αυστρία που έχουν καλές σχέσεις με την Γερμανία. Το σύνολο τους είναι επίσης εννέα. Αν κάνουμε την πρόσθεση μας βγάζει είκοσι πέντε 9 + 7 + 9 = 25 δηλαδή λείπουν τρεις χώρες από την ΕΕ των 28 (μαζί με την Βρετανία). Αυτές είναι Δανία (’73), Μάλτα, Σλοβενία (’04) και θα συμπεριληφθούν σε κάποιο τμήμα. Η Δανία μάλλον θα μείνει μαζί με τις άλλες Σκανδιναβικές, Σουηδία και Φιλανδία, στο γκρουπ των ιδρυτικών μελών Γερμανίας – Γαλλίας – Ιταλίας.

Δεν αποκλείεται όμως να μπει μαζί με Βρετανία – Ιρλανδία καθώς έγιναν μέλη την ίδια χρονιά, το ’73. Επίσης μια άλλη Σκανδιναβική χώρα που τώρα είναι εκτός ΕΕ, η Νορβηγία, ίσως ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο νέο διαμορφούμενο σκηνικό. Αν η Σλοβενία προστεθεί στο τμήμα των πρώην κομμουνιστικών βορειοανατολικών χωρών, τότε ο αριθμός τους γίνεται οκτώ. Μπορεί όμως να είναι μαζί με τις Βαλκανικές ή όπου βρεθεί η Ιταλία καθώς βρίσκεται δίπλα της. Η Μάλτα θα μπορούσε να είναι στο γκρουπ της Ισπανίας – Πορτογαλίας ή στης Ιταλίας.

Έχουμε δηλαδή μια βάση τριχοτόμησης ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και να γίνουν τροποποιήσεις, προσθαφαιρέσεις στα τρία τμήματα και καραμπόλες. Η τελική τριχοτόμηση μπορεί να είναι διαφορετική. Όπως έχει προταθεί πολλές φορές, οι ομογενείς των ΗΠΑ μαζί με τους υπόλοιπους Ορθόδοξους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Επιπλέον, στην συνέχεια θα προστεθούν σε κάθε τμήμα χώρες τόσο από την Ευρώπη όσο και από άλλες ηπείρους. Ενδεικτικά, στο τμήμα που θα βρίσκεται η Ελλάδα μπορεί να προστεθούν χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Λατινικής Αμερικής, της Βρετανικής Κοινοπολιτείας κλπ. Πάντοτε μιλάμε για οικονομική συνεργασία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ χωρών και όχι κάτι παρόμοιο με το τερατούργημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μεν παράδειγμα αλλά προς αποφυγή.   

Ένα ερώτημα είναι αν συμφέρει τις ΗΠΑ η τριχοτόμηση. Κατά την άποψη μου σαφώς και τους συμφέρει, κάτι χάνουν αλλά αυτό που κερδίζουν είναι περισσότερο. Επιπλέον «κερδίζουν» μια ικανοποιημένη Ρωσία που δεν θα δημιουργεί προβλήματα. Τώρα, αν η δημιουργία προβλημάτων είναι δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη είναι μια άλλη συζήτηση. Σύμφωνα με την δική μου εκτίμηση είναι δικαιολογημένη.

συνέχεια Συμβιβασμός η τριχοτόμηση ΕΕ

Σπήλιος 

Scroll to Top