Εναλλακτικές σε ΕΕ – ΝΤΠ
Εναλλακτικές σε ΝΤΠ - ΕΕ
Ο σκοπός της ΝΤΠ – ΕΕ είναι η συγκέντρωση της εξουσίας από μια μικρή Νεοταξική ολιγαρχία, ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των ανθρώπων από αυτή και η επιβολή των βουλήσεων της ποικιλοτρόπως. Οι Νεοταξίτες χρησιμοποιούν διάφορες προφάσεις για να κρύψουν τους πραγματικούς σκοπούς τους. Μια από τις προφάσεις είναι η σύγκλιση που μπορεί να γίνει με διάφορους άλλους τρόπους, χωρίς να χρειάζεται ένα υπερεθνικό ανοσιούργημα όπως η ΕΕ.
Ένας τρόπος έχει εξηγηθεί στην εθελούσια παγκόσμια σύγκλιση. Αφού δεν χρειάζεται να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φέρουμε τα καλύτερα συστήματα του κόσμου δημόσιας διοίκησης και διοίκησης επιχειρήσεων, γιατί δεν το έκαναν τόσες δεκαετίες, πριν την ένταξη στην ΕΕ; Γιατί ήταν όλοι άχρηστοι και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα κλέψουν και πως θα κοροϊδέψουν και όχι το καλό της χώρας και των πολιτών.
Οι Γιαπωνέζοι για δεκαετίες μεταπολεμικά ακολουθούσαν την Δύση σε θέματα τεχνολογίας. Τους κατηγορούσαν πως αντιγράφουν. Μπορεί και να το έκαναν. Όμως κάποια στιγμή κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την Δύση σε μερικούς τεχνολογικούς τομείς. Το να μαθαίνεις από καλύτερους δεν είναι κακό, αν προσπαθείς συνεχώς να βελτιώσεις και κάποια στιγμή κατορθώνεις να ξεπεράσεις τους δασκάλους σου.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μεταφοράς τεχνογνωσίας επιχειρήσεων όπως με κοινοπραξίες (joint ventures) ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Η επιστημονική τεχνογνωσία εμπεριέχεται στα συστήματα των επιχειρήσεων. Η επιστημονική έρευνα έχει ως σκοπό την εφαρμογή των επιστημονικών επιτευγμάτων. Όμως υπάρχει και δυνατότητα απευθείας μεταφοράς της επιστημονικής γνώσης από ερευνητικά εργαστήρια του εξωτερικού σε ερευνητικά εργαστήρια της Ελλάδας. Ένας τρόπος είναι με κοινή έρευνα.
Ένας άλλος τρόπος σύγκλισης είναι μέσα από τα γκρουπ κομμάτων, αντίστοιχων των Ευρωπαϊκών γκρουπ κομμάτων, με την διαφορά πως θα περιλαμβάνουν κόμματα από χώρες εκτός Ευρώπης όπως ΗΠΑ – Καναδά Αυστραλία κλπ. Ήδη υπάρχει ανεπίσημα κάποια επικοινωνία μεταξύ διαφόρων κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται ούτε στο ένα ούτε στο άλλο γκρουπ.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει τελείως απαξιωθεί. Στη Γαλλία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πέσει κάτω από 5% και είναι το τρίτο κόμμα της κεντροδεξιάς, μετά τα κόμματα της Λεπέν και του Ζεμούρ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, μόνο που διατηρεί (το Φόρτσα Ιτάλια που είναι μέλος του ΕΛΚ) μεγαλύτερα ποσοστά, λίγο κάτω από το 10%. Τα δύο πρώτα κόμματα της κεντροδεξιάς είναι οι Αδελφοί της Ιταλίας (Μελόνι) και η Λέγκα του Βορρά (Σαλβίνι).
Υπάρχουν πολλοί που δεν υποστηρίζουν τα γκρουπ συνεργασίας χωρών ή αλλιώς τις πολυμερείς σχέσεις και προτιμούν διμερείς ή ακόμη τριμερείς και τετραμερείς. Δεν αμφισβητούν κάποια οφέλη από τα γκρουπ συνεργασίας αλλά το αν τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν συν και πλην και καλούμαστε να τα ζυγίζουμε.
Πάραυτα, δέχονται να υποχωρήσουν ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να μην οδηγηθούμε σε γενικευμένη σύρραξη και ενδεχομένως πυρηνικό όλεθρο. Η ύπαρξη γκρουπ συνεργασίας δεν προϋποθέτει πολύ στενές σχέσεις εντός ούτε συγκέντρωση εξουσιών στα υπερεθνικά όργανα. Μάλιστα δεν χρειάζονται υπερεθνικά όργανα, πέρα από τις συναντήσεις αρχηγών κρατών και αρμόδιων υπουργών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Στηρίζεται σε μια Μεσαιωνική αντίληψη από την εποχή των Σταυροφοριών που εκφράστηκε πιο έντονα και ανοιχτά από τον Σαιντ Σιμόν και άλλους ουτοπικούς δηλαδή ανεδαφικούς σοσιαλιστές, στο τέλος του 18ου αιώνα. Δημιουργήθηκε (η ΕΕ) στο τέλος της δεκαετίας του ’50, τον περασμένο αιώνα.
Τότε δεν υπήρχε το Διαδίκτυο. Σήμερα δεν έχει μεγάλη διαφορά αν δύο ή περισσότεροι που θέλουν να συνεργαστούν, βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα μακριά, από το να βρίσκονται μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ακόμα και στην ίδια εταιρεία, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, χρησιμοποιούν email, τηλέφωνα, video/audio κλήσεις και συνεδριάσεις.
Επομένως δεν χρειάζεται το αντίστοιχο των Βρυξελών. Το μόνο που χρειάζεται είναι αρμόδιες υπηρεσίες στις διάφορες χώρες που να ασχολούνται με τα θέματα συνεργασίας του γκρουπ. Να μιλήσει στο τηλέφωνο ένας που βρίσκεται στην Αθήνα με κάποιον που βρίσκεται σε άλλη περιοχή της Αθήνας ή με άλλον στο Λος Άντζελες δεν έχει διαφορά. Σηκώνει το τηλέφωνο, παίρνει το νούμερο και μιλάει.
Στην μία περίπτωση είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά και στην άλλη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί να είναι διαφορά στην χρέωση αλλά πλέον υπάρχουν προγράμματα που το λύνουν αυτό το πρόβλημα. Όταν δημιουργήθηκε η ΕΕ, το 1957, υπήρχαν τηλέφωνα όμως δεν υπήρχε Ίντερνετ. Έτσι στην τηλεφωνική επικοινωνία έχουν προστεθεί τα email, οι video/audio κλήσεις και συνεδριάσεις που μέσω Διαδικτύου είναι δωρεάν.
Επίσης στις ιστοσελίδες η πρόσβαση είναι παγκόσμια. Μπορεί να μπει κάποιος στο Λος Άντζελες και να δει μια ιστοσελίδα ελληνική με τον ίδιο τρόπο που το κάνει κάποιος στην Ελλάδα. Με την προϋπόθεση βέβαια πως ξέρει ελληνικά, ή η ιστοσελίδα είναι στα Αγγλικά (ή σε Ελληνικά και Αγγλικά). Επίσης υπάρχουν προγράμματα μετάφρασης που καταλαβαίνει στο περίπου τι λέει. Η επικοινωνία είτε είναι στην ίδια πόλη είτε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά γίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Ευάγγελος