Εγχώριο κοινό νόμισμα

Εγχώριο κοινό νόμισμα

Ευρώ τέλος για Ελλάδα

Όλοι αυτοί που έχουν πάρει θέση υπέρ του ευρώ, θα τιμωρηθούν με πολύ βαριές ποινές είτε είναι πολιτικοί είτε είναι δημοσιογράφοι. Διότι δεν έχουν δικαίωμα να εξαπατούν τον ελληνικό λαό σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και η άγνοια δεν δικαιολογείται. Ειδικά δεν δικαιολογείται από αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς και πρωθυπουργούς. Και οι βουλευτές οφείλουν να γνωρίζουν. Δεν οφείλει να γνωρίζει κάθε δημοσιογράφος.

Αν όμως δεν γνωρίζει, να μην μιλάει. Αν έχει μιλήσει, θα καθίσει στο σκαμνί. Και βέβαια θα δοθεί σε όλους η ευκαιρία να απολογηθούν. Δεν θα μπορέσουν να εξηγήσουν γιατί πήραν θέση υπέρ του ευρώ και κατά του εγχώριου νομίσματος διότι ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ. Το θέμα δεν είναι αν μας αρέσει η ιδέα του κοινού νομίσματος. Στους περισσότερους μπορεί να αρέσει, στους λιγότερους μπορεί να μην αρέσει.

Το θέμα είναι αν η συμμετοχή στο ευρώ βοήθησε ή ζημίωσε την ελληνική οικονομία. Είναι τεχνικό και επιστημονικό ζήτημα. Δεν είναι «εγώ γουστάρω ευρώ, εσύ γουστάρεις δραχμή». Δεν είναι θέμα γούστου αλλά οφέλους ή ζημιάς και κρίνεται τεχνικά - επιστημονικά. Όσοι παίρνουν ή έχουν πάρει θέση υπέρ του ευρώ και κατά του εγχώριου νομίσματος, να ετοιμάζουν από τώρα τις απολογίες τους. 

Ήδη έχουμε εξηγήσει αρκετά οικονομικά θέματα. Το ευρώ είναι υποτιμημένο σε σχέση με το μάρκο και υπερτιμημένο σε σχέση με την δραχμή. Αν στην Γερμανία είχαν μάρκο, τα γερμανικά προϊόντα θα ήταν ακριβότερα και επομένως λιγότερο ανταγωνιστικά. Αν στην Ελλάδα είχαμε δραχμή, τα ελληνικά προϊόντα θα ήταν φθηνότερα και επομένως περισσότερο ανταγωνιστικά.

Για να γίνει αντιληπτό το γιατί, πρέπει να εξηγήσουμε πως καθορίζονται οι ισοτιμίες νομισμάτων, κάτι που ακόμη δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε. Δεσμευόμαστε πως θα το κάνουμε στο μέλλον. Προς το παρόν δεχτείτε πως το ευρώ έχει ζημιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δηλαδή την τσέπη του μέσου Έλληνα και θα εξηγηθεί αργότερα το γιατί.

Επιπλέον υπάρχει μια σειρά πολύ χρήσιμων εργαλείων νομισματικής πολιτικής που πρώτος ο Σημίτης και όλοι οι υποστηρικτές του ευρώ έχουν απεμπολήσει. Δεσμευόμαστε και πως όλα αυτά θα εξηγηθούν. Γιατί να έχουμε λιγότερα εργαλεία οικονομικής πολιτικής; Ποιος ο λόγος; Τέλος, μια χώρα που έχει δικό της νόμισμα δεν χρεοκοπεί πότε τεχνικά διότι τυπώνει όσα νομίσματα χρειάζεται. Αυτό βέβαια μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Στα νέα μοντέλα, για τα γκρουπ ΗΠΑ - Βρετανίας και Ρωσίας θα υπάρχει πρόβλεψη για τα νομίσματα. Γίνεται προσπάθεια να συνδυάζουν οφέλη εγχώριου και κοινού νομίσματος. Πως είναι δυνατόν; Ενδεικτικά, θα αναφέρω εν τάχει κάποιες προτάσεις που επεξεργάζονται Αντιστασιακοί, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως τελικά αυτές θα υιοθετηθούν.

Το νόμισμα της Αυστραλίας και του Καναδά είναι το δολάριο, 1 δολάριο Αυστραλίας είναι 0,66 δολάρια ΗΠΑ και 1 δολάριο Καναδά ισούται με 0,73 δολάρια ΗΠΑ. Το ελληνικό εγχώριο νόμισμα μπορεί να λέγεται ελληνικό δολάριο (gr$), ελληνικό ευρώ (greuro ή gr€), ελληνική λίρα, ελληνικό ρούβλι κλπ. Ας πούμε για το παράδειγμα πως θα είναι greuro επειδή έχουμε συνηθίσει ευρώ. Ένα greuro (gr) θα ισούται με εκατό δραχμές (1 greuro = 100 δραχμές).

Θα ξεκινήσει με ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο ή το ευρώ, το ρούβλι, του γουάν, το γιεν κλπ. Μπορεί αντί για το δολάριο να είναι ένα θεωρητικό παγκόσμιο νόμισμα ή σταθμισμένος μέσος όρος διαφόρων νομισμάτων. Αυτή η ισοτιμία θα είναι κλειδωμένη για ένα διάστημα πχ τριών, έξι ή δώδεκα μηνών, με το ενδιάμεσο των έξι μηνών να είναι το πιθανότερο. Κάθε έξι μήνες μπορεί να αλλάζει η ισοτιμία αλλά θα πρέπει να ανακοινώνεται η νέα ισοτιμία κάποιο διάστημα πριν πχ ένα μήνα.

Δηλαδή αν είναι έξι μήνες, την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους θα γίνεται αναθεώρηση των ισοτιμιών που θα ανακοινώνονται την 1η Δεκεμβρίου και την 1η Ιουνίου. Αν είναι κλειδωμένες για τρεις ή δώδεκα μήνες, θα είναι διαφορετικά. Δεν αποκλείεται να είναι κλειδωμένες για μικρότερη διάρκεια όπως πχ για ένα ή δύο μήνες ή και για μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση τέτοιες διάρκειες κλειδώματος.

Αυτό που περιγράφηκε είναι μεταξύ του συστήματος σταθερών και κυμαινόμενων ισοτιμιών. Σταθερές ισοτιμίες είχε το σύστημα Brenton Woods που δημιούργησε προβλήματα και εγκαταλείφθηκε. Ας πούμε πως το greuro πέφτει ως προς το δολάριο (ή άλλο νόμισμα) και κάποια στιγμή, μετά από αρκετό καιρό φθάνει 0,5 δολάρια ή αντιστρόφως ανεβαίνει σε 2 δολάρια. Μπορεί να γίνει προσαρμογή επιπέδου τιμών.

Σε κάποια ημερομηνία που θα είναι γνωστή καιρό πριν, 1 greuro θα αλλάξει με 2 ή 0,5 greuro για να επανέλθει η σχέση 1 : 1 με το δολάριο (ή άλλο νόμισμα). Δηλαδή όλες οι τιμές θα γίνουν διπλάσιες ή μισές. Έτσι ο καφές που κάνει 4 greuro θα πάει 8 ή 2, το ενοίκιο που είναι 500 greuro θα πάει 1000 ή 250, ο μισθός που βρίσκεται στα 1000 greuro θα πάει στα 2000 ή 500 κ.ο.κ. Δεν γίνεται κανείς πλουσιότερος ή φτωχότερος, απλά γίνονται διπλάσιες ή μισές οι τιμές.

Με αφορμή το πολύ σημαντικό θέμα του ευρώ, δεν πρέπει να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και κυρίως ΝΔ. Έχουν δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με τη αληθινή πραγματικότητα. Όταν η Ελληνική Αντίσταση σε ΝΤΠ - ΕΕ, αποκτήσει τον έλεγχο μεγάλων καναλιών και ΜΜΕ, θα εξηγηθούν όλα αυτά σε ένα πολύ μεγάλο κοινό.

Όταν η ΝΤΠ - ΕΕ δεν ελέγχει την Δικαιοσύνη, όλοι αυτοί οι ψεύτες και οι λωποδύτες που επί δεκαετίες εξαπατούσαν τον ελληνικό λαό, θα καθίσουν στο σκαμνί. Να δούμε τι θα πουν στο δικαστήριο. Είναι εύκολο να λένε ό,τι ψέματα θέλουν, σε ΜΜΕ που ελέγχουν και δεν υπάρχει αντίλογος. Δεν θα μπορούν να το κάνουν αυτό σε ένα δικαστήριο που δεν ελέγχουν. Κανείς από τους λωποδύτες δεν θα μπορέσει να αιτιολογήσει επιστημονικά την στήριξη του ευρώ.

Διονύσιος

Scroll to Top