Επένδυση αντί κατανάλωση

Επένδυση αντί κατανάλωση

Οικολογική συμπεριφορά

Συνεχίζω το θέμα διότι συνεχίζουν να έρχονται ερωτήσεις και αντιρρήσεις. Θεωρώ πως το έθεσα σαφώς το ζήτημα αλλά κάποιοι αναγνώστες δεν το καταλαβαίνουν. Μπορεί κάποιος να κάνει μεγάλη ζωή σαν τον Μητσοτάκη ή να είναι οικολόγος. Δεν μπορεί ένας που κάνει μεγάλη ζωή να παριστάνει τον οικολόγο. Είναι απατεώνας! Μπορεί κανείς να είναι ομοφυλόφιλος ή να είναι συντηρητικός. Δεν μπορεί ένας ομοφυλόφιλος να παριστάνει τον συντηρητικό. Είναι απατεώνας! 

Δεν υποστήριξα πως είναι μόνο ο Μητσοτάκης απατεώνας. Και ο φίλος του ο Τζιόρτζι, έκανε μεγάλη ζωή και μάλλον ως σοσιαλιστής θα παρίστανε τον οικολόγο. Είναι φίλος του Μητσοτάκη διότι είναι (ή ήταν) σύντροφος της Καϊλή που είναι φίλη του Μητσοτάκη καθώς την ετοίμαζε για Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Απατεώνες σαν τον Μητσοτάκη και τον Τζιόρτζι υπάρχουν εκατομμύρια στον κόσμο δηλαδή άνθρωποι που κάνουν μεγάλη ζωή, με μεγάλα σπίτια, μεγάλα αυτοκίνητα, πολλά και ακριβά ρούχα κλπ και παριστάνουν τους οικολόγους.

Εγώ δεν παριστάνω τον οικολόγο, λάθος κατάλαβαν κάποιοι αναγνώστες. Είναι μια ιδεολογία που βρίσκεται στην κεντροαριστερά όπου δεν ανήκω. Όπως σοσιαλιστική είναι η προώθηση της ομοφυλοφιλίας που γίνεται στη Νέα Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ. Επειδή δεν το παίζω οικολόγος δεν σημαίνει πως δεν ξέρω ποια είναι η οικολογική συμπεριφορά. Γνωρίζω πραγματικούς οικολόγους και την πραγματική οικολογική συμπεριφορά.

Οικολογική συμπεριφορά δεν είναι μόνο η μη σπατάλη νερού, χαρτιού, φαγητού, ενέργειας κλπ αλλά γενικότερα η μη σπατάλη σε οτιδήποτε. Βέβαια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να μην έχει οικολογικά κίνητρα. Μπορεί κάποιος να μην έχει χρήματα ή να είναι οικονόμος. Τέτοια συμπεριφορά επίσης μπορεί να προέρχεται από άλλους ιδεολογικούς (εκτός τους οικολογικούς), θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς λόγους.

Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να έχει τέτοια συμπεριφορά αλλά όποιος δεν την έχει, δεν μπορεί να παριστάνει τον οικολόγο όπως ο Μητσοτάκης, ο Τζιόρτζι, η Καϊλή και εκατομμύρια άλλοι στον πλανήτη. Όλοι αυτοί είναι απατεώνες όπως είναι απατεώνες οι ομοφυλόφιλοι που παριστάνουν τους κεντροδεξιούς. Ο χώρος της Δράσης, της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κλπ είναι μεταξύ κεντροδεξιάς και σοσιαλισμού και δεν τον περιλαμβάνω στην κεντροδεξιά όπως λανθασμένα κάνουν κάποιοι.

Αν και στα οικονομικά είναι πολύ δεξιά, σε όλα τα άλλα είναι σοσιαλιστές. Αυτή είναι η ιδεολογία των Μητσοτάκηδων. Όπως και οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες είναι δεξιοί σοσιαλιστές ή στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση βρίσκονται στον χώρο μεταξύ σοσιαλισμού και κεντροδεξιάς. Πάντως στην κεντροδεξιά δεν ανήκουν γιατί οι περισσότερες αντιλήψεις τους είναι σοσιαλιστικές.

Υπερκαταναλωτική συμπεριφορά όπως Μητσοτάκη και Τζιόρτζι – Καϊλή σημαίνει να καταναλώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που χρειάζονται. Δεν θίγω το θέμα της ενοχής Τζιόρτζι – Καϊλή αλλά μόνο τη μεγάλη ζωή που έκαναν, όντας σοσιαλιστές οικολόγοι. Την ενοχή την έχουν εν μέρει παραδεχτεί. Όμως δεν είναι αυτό το ζήτημα μου αλλά η μεγάλη ζωή που έκαναν, όπως υποστηρίζουν πολλά δημοσιεύματα.

Εγώ έχω μη υπερκαταναλωτική συμπεριφορά αλλά όχι για οικολογικούς λόγους. Όπως προανέφερα μπορεί να είναι οικονομικοί, θρησκευτικοί, φιλοσοφικοί ή ιδεολογικοί (εκτός των οικολογικών). Η υπερκατανάλωση δεν είναι μόνο σε ρούχα, συσκευές, διασκέδαση, φαγητό αλλά και σε σπίτια ή αυτοκίνητα. Όποιοι έχουν μεγαλύτερα σπίτια ή μεγαλύτερα αυτοκίνητα (σε μέγεθος ή μηχανή) από αυτά που τους χρειάζονται, υπέρ-καταναλώνουν σε στέγη και μετακίνηση και μαζί με αυτό γίνεται υπερκατανάλωση σε πρώτες ύλες (κυρίως για τα σπίτια) και ενέργεια.

Δεν υποστηρίζω πως πρέπει όλοι να έχουν μη υπερκαταναλωτική συμπεριφορά. Η μη υπερκαταναλωτική συμπεριφορά δεν βλάπτει την οικονομία αλλά την ωφελεί. Ας υποθέσουμε πως όλοι ή ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών υιοθετούν μη υπερκαταναλωτική συμπεριφορά. Αυτό θα προκαλέσει πτώση στις πωλήσεις των μεγάλων (σε μέγεθος ή/και κυβικά) αυτοκινήτων αλλά αύξηση στις πωλήσεις των μικρών οικονομικών και στις πωλήσεις μοτοσυκλετών.

Η συνολικός αριθμός των πωλούμενων οχημάτων δεν θα μειωθεί αισθητά αλλά θα μειωθεί ο τζίρος καθώς τα ακριβά θα αντικατασταθούν με φθηνότερα. Μπορεί να μειωθεί ο αριθμός αν κάποιοι στραφούν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ποδήλατα. Επί τη ευκαιρία, στην Κοπεγχάγη, ένας στους τρεις πηγαίνει στη δουλειά με ποδήλατο και δεν είναι καθόλου φτωχοί.

Κάτι ανάλογο θα γίνει με τις κατοικίες αλλά πιο αργά. Δηλαδή μπορεί να μειωθεί η ζήτηση και ο τζίρος σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, κυρίως τα πολυτελείας, αλλά θα αυξηθεί σε άλλες κατηγορίες πιο οικονομικές. Συνολικά βέβαια η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά και η κατανάλωση θα μειωθεί. Έτσι θα μπορέσει να αυξηθεί η επένδυση που αυτό οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα και σε βάθος χρόνου ψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Για όσους ξέρουν λίγα οικονομικά, Εθνικό Προϊόν = Κατανάλωση + Επένδυση + Κρατικές Δαπάνες.

Αυτό που πρέπει να μείνει είναι πως Μητσοτάκηδες και Καραμανλήδες είναι απατεώνες και δεν ανήκουν στον χώρο της κεντροδεξιάς. Χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας στην κεντροδεξιά και δεν εννοώ να γίνει με αχυράνθρωπους Μητσοτάκηδων και Καραμανλήδων. Αν στην θέση τους υπήρχε άλλη ηγεσία, η Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερα τώρα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Αντιφάσεις και παγίδες ΝΤΠ

Στράτος

Scroll to Top